Βιογραφικό Βασίλειου Β. Πολατίδη (www.kotsari.com)

Βασίλειος Β. Πολατίδης Ο Βασίλειος Πολατίδης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1971 στο χωριό Ευκαρπία του νομού Κιλκίς. Γονείς του είναι ο Βασίλειος Πολατίδης και η Βαρβάρα Μελετίδου. Έζησε κοντά στους παππούδες αλλά και προπάππους του παίρνοντας από μικρός τις θρησκευτικές αλλά και πολιτιστικές αρχές που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες του Πόντου. Στην Ευκαρπία μαζί με τους συνομήλικους του βίωσε όλη την ποντιακή παράδοση τόσο μέσα από τα παιχνίδια, τη γλώσσα, την κουζίνα, όσο και από τους γάμους, τα πανηγύρια και τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που ως ζωντανοί φορείς διατηρούν ως τις μέρες μας τον πολιτισμό του λαού μας. Από μικρός είχε φυσική κλίση προς τη μουσική, το χορό και το τραγούδι. 
Η συχνή του επικοινωνία με τους γεροντότερους του χωριού τον πλούτιζε μέρα τη μέρα με εικόνες, γνώσεις και αγάπη για τη καταγωγή του. Όλα αυτά δυστυχώς τα συντρόφευε ο πόνος και το αίσθημα της αδικίας διότι οι παλαιοί πάντοτε έκλαιγαν στις διηγήσεις τους, πότε για τις χαμένες πατρίδες και πότε για τα βάσανα του εμφύλιου σπαραγμού, για τα παιδιά και τ' αδέλφια που χάθηκαν. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Βασίλειος συνειδητοποιήθηκε από μικρός και το αισθητήριο του οξύνθηκε για τα ζητήματα που αφορούν σε κάθε πτυχή της παράδοσης και της λαογραφικής κληρονομιάς.

Παναγιώτης Γωνιάδης & Βασίλειος Β. Πολατίδης Είναι πτυχιούχος Οικονομικών επιστημών με ειδικότητα στο Management από το 1993 και από το 1996 πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής. Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στα αναλόγια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Ελευθέρια Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της σχολής οικογένειας και νεότητας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας απ το 1988 (ψυχολογία και κοινωνιολογία) με έμφαση στη διαχείριση των παιδιών και των νέων. Εργάστηκε ως στέλεχος παιδικών εξοχών επι σειρά ετών. Παρακολούθησε μαθήματα Λύρας-Κεμεντζέ και Βιολοντσέλου για 3 έτη. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός. Εργάστηκε ως διευθυντής στον Οίκο Ευγηρίας και χρονίων παθήσεων Κιλκίς επί αειμνήστου πλέον Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου, † κυρού Αποστόλου και αργότερα ως διοικητικός υπάλληλος στο νεοϊδρυθέν "ΚυριλλοΜεθόδιο" Εκκλησιαστικό Λύκειο Κιλκίς.  Χρημάτισε πρώτος Ιεροψάλτης του πρώτου Ιερού Ναού της Παναγίας και αργότερα Λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων των πολιούχων της πόλεως του Κιλκίς καθώς και σε άλλα αναλόγια του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.  Εργάζεται στον Τραπεζικό χώρο απο το 1996 έως σήμερα. Απο τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τον Ιούνιο του 2020 διακόνησε ως πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνας στη Θεσσαλονίκη, Βυζαντινό Ναό  στη δυτική γωνία της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης & μνημείο της Unesco, εκκλησία που χρονολογείται από την Παλαιολόγεια περίοδο και έκτοτε διακονεί το Ιερό Αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου (Παλαιός Ναός, κτίσμα του 1850) και Αγίων Αναργύρων καθώς και του Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής Διαβατών Θεσσαλονίκης. 

Βασίλειος Β. Πολατίδης Η επιθυμία του να γνωρίσει την αληθινή παράδοση και τις συγκυρίες που συντέλεσαν στη δημιουργία της, τον οδήγησαν με τα χρόνια να προχωρήσει σε προσεκτική έρευνα, μελέτη, παρατήρηση και καταγραφή τόσο της πλούσιας βιβλιογραφίας όσο και των ζωντανών φορέων της, δηλαδή των γραιών και των παππούδων πρώτης και δεύτερης γενιάς, οι οποίοι δεν αλλοίωσαν τις συνήθειες και τα έθιμα τους. Ασκεί τη χοροδιδασκαλία απο το 1996 σε συνδυασμό με εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και της λαογραφίας στους μαθητές του. Διατέλεσε δάσκαλος χορού επι σειρά ετών στους συλλόγους:

• Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς
• Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης
• Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος"
• Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσάτου Κιλκίς
• Ποντιακό Σύλλογο Νέας Σαντάς Κιλκίς
• Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Ευκαρπίας Κιλκίς
• Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς Οι Αργοναύτες
• Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπύλλου Κιλκίς
• Πολιτιστικό Σύλλογο Καμπάνη Κιλκίς
• Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Παντελεήμονα Κιλκίς
• Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης "Αλέξανδρος Υψηλάντης"

 Κώστας Σιαμίδης και Βασίλειος Β. Πολατίδης Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια καταγράφει χορούς, τραγούδια και διηγήσεις από γέροντες πρώτης και δεύτερης γενιάς και ερευνά συστηματικά τον λαογραφικό πλούτο των Ελλήνων του Πόντου, τόσο στο επίπεδο της μουσικής όσο και της ενδυματολογίας. Πόνημα αποτελεί το dvd (Πόντος εν Χορώ) με καταγραφές χορών, μελωδιών και οργάνων από διάφορες περιοχές όπου έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν οι Έλληνες του Πόντου. Στο παραπάνω έργο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο, αλλά και συνοπτική αναφορά σε ιστορικά, εκκλησιαστικά, στατιστικά και γεωγραφικά στοιχεία που καθιστούν το παραπάνω έργο ένα πλήρες εγχειρίδιο λαογραφικού προσανατολισμού για όσους θέλουν να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με το αντικείμενο που διαπραγματεύεται ο ψηφιακός αυτός δίσκος. Τους χορούς αποδίδει το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού, Θεσσαλονίκης στο οποίο επι 10 συναπτά έτη ήταν χοροδιάσκαλος. Είχε την γενική επιμέλεια έκδοσης του τελευταίου ψηφιακού δίσκου (cd) του Πόντιου λυράρη Αντώνη Παπαδόπουλου, με τίτλο "Αιώνιοι Ήχοι - Τραντέλλενων Ψήα". Ήταν μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.)  σε θέματα χορού και ενδυμασίας για αρκετά έτη.  Προσκαλείται ως εισηγητής σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να αναπτύξει θέματα που αφορούν στην ιστορία και λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου.  Για πέντε χρόνια ο Σ.Πο.Σ. "Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης" της Π.Ο.Ε., τον εμπιστεύθηκε και τον επέλεξε ως συντονιστή χοροδιδάσκαλο για την προετοιμασία του χορευτικού του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης για τα καθιερωμένα Φεστιβάλ Ποντιακών χορών και Νεολαίας.

Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος Πύρριχος, Βασίλειος Β. Πολατίδης Το 2012 ιδρύει τον Καλλιτεχνικό Χορευτικό Όμιλο "Πύρριχο" μαζί με μια ομάδα φίλων -χορευτών του. Ο "Πύρριχος" πιστός στα ιδεώδη της Ποντιακής φυλής με ζήλο και αγωνιστικότητα αλλά και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην πιστή τήρηση των παραδόσεων, σημειώνει καθοριστική παρουσία στον ποντιακό χώρο μέσα απο παραστάσεις και εκδηλώσεις. Στον αγώνα αυτόν στέκονται συμπαραστάτες πάντοτε, μουσικοί και οργανοπαίκτες που σέβονται τη θέση τους στο χώρο. Διατελεί δάσκαλος επίσης στο σύλλογο Ποντίων Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh