Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλύτης. Η τιμή και η λατρεία του από τους Έλληνες στον Πόντο

Άγιος Μεγαλομάρτυρας ΔημήτριοςΣτον Πόντο οι πατέρες μας, τιμούσαν ιδιαίτερα τον Άγιο Δημήτριο. Όπως μας παραδίδει ο Οδυσσέας Λαμψίδης, για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς και για τον Άγιο Γεώργιο, δεν υπάρχει τόπος που να μην υπάρχει εκκλησία ή εκκλησάκι τους: « Τον Άγιον τούτον τα μάλιστα τιμώσιν οι Έλληνες, ως ποιούσι και δια τον Άγιον Γεώργιον, ούτως ώστε ολίγοι θρησκευτικοί τόποι υπάρχουσιν, ένθα λείπει εκκλησία ή παρεκκλήσιόν τι, αφιερωμένον εις τιμήν των δύο τούτων αγίων». Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο για τη λατρεία και τις δοξασίες του Αγίου Δημητρίου στον Πόντο

Print

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος Γαβράς απο την Άτρα της Χαλδίας του Πόντου

Ο Κύριος ευλογεί τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον ΓαβράΟ Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Γαβράς, γεννήθηκε κατά τον 10ο αιώνα στην Άτρα του Θέματος Χαλδίας του Πόντου. Η περιοχή του Πόντου ήταν τότε χωρισμένη σε τρία θέματα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και ένδοξοι, πλούσιοι και τιμημένοι με αξιώματα από την Αυτοκρατορία και ξεχώριζαν ως οικογένεια στα Θέματα Χαλδίας και το γειτονικό και νοτιότερο της Κολωνείας (Καρά Χισσάρ). 

Η Άτρα της Χαλδίας του Πόντου - Παρακολουθείστε το βίντεο

Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Γαβράς από την Άτρα της Χαλδίας του Πόντου

Print

Ἀστερίου ἐπισκόπου Ἀμασείας εἰς τὸν ἅγιον τοῦ Χριστοῦ μάρτυρα Φωκᾶν

Άγιος Μάρτυς Φωκάς ο Κηπουρός εξ Αμασείας ΠόντουἹερὸς μὲν καὶ θεσπεσίος ἅπας ὁ τῶν γενναίων μαρτύρων κατάλογος, πάθει τὴν ὑπὲρ πάθους ἀποδοὺς χάριν, αἵματι δὲ τὴν ὑπὲρ αἵματος τῷ Σωτῆρι τῶν ὅλων ἀμοιβὴν ἐκπληρώσας. Πλὴν ἐν αὐτοῖς τούτοις οὐ μία τῶν πάντων ἡ δόξα, οὐδὲ πρὸς ἓν μέτρον ἴσα τὰ γέρα τοῖς ὅλοις ἀπο κεκλήρωται, ἀλλὰ τὸ πρῶτον καὶ δεύτερον οὐδὲ ὁ τῶν ἁγίων ἐκφεύγει κατάλογος.

Print

Αγία Νεομάρτυς Κασσάνδρα Μουρούζη - Υψηλάντη η Τραπεζούντια 1644-1677

Αγία Νεομάρτυς Κασσάνδρα Μουρούζη - Υψηλάντη η Τραπεζούντια 1644-1677Όταν άναψε η επαναστατική φωτιά του 1821 και ανοίχτηκε αιματηρά «ο κοσμογονικός κρατήρας» του εννιάχρονου πολέμου της Εθνεγερσίας, αναδείχτηκε ακατάβλητη η ψυχή των Ελληνίδων και οι προσωπικές θυσίες ήταν ατελείωτες. Τούτο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των Ελληνίδων ότι τον αγώνα του ‘21 δεν τον έκανε μία τάξη ανθρώπων, αλλ’ ολόκληρο το έθνος, ολόκληρος ο Ελληνισμός. Συμμετείχαν οι Ελληνίδες από κάθε τάξη και από κάθε στρώμα του Ελληνικού λαού.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Print

Άγιος Μάρτυς Υάκινθος ο εν Αμάστριδι του Πόντου

Χαλκογραφία του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικοδήμου του ΑγιορείτουΣτίχοι εκ του Συναξαρίου εκ του Μηναίου : "Ως οσφράδιον υακίνθινον Λόγε, Δέξαι τον Υάκινθον αυτοίς καλάμοις".

Ευσεβών γονέων, Θεοκλήτου και Θεονίλλης καλουμένων, τέκνον ών, ήκμασεν ο Άγιος ούτος κατά τους χρόνους του Επισκόπου Ηρακλείδου, ός τις επεσκόπευεν εις την παράλιον Αμάστριδαν, την εν των Ευξείνω Πόντω. 

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στον Άγιο Μάρτυρα Υάκινθο

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ