Ιωάννης Ελ. Νικοπολιτίδης 1857-1942 Νικόπολη Πόντου - Βεζίνκιοϊ Κάρς

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ  1857-1942 Νικόπολη Πόντου – Κάρς Ο Ιωάννης Νικοπολιτίδης γεννήθηκε το 1859 στη Νικόπολη του Πόντου. Σε ηλικία 14 χρόνων ορφανός και απ’ τους δύο του γονείς, με τις δύο του αδερφές έφυγε στη Νότια Ρωσία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Στην Τσάλκα πάντρεψε την μια αδερφή του και λίγο αργότερα έφυγε κι εγκαταστάθηκε στο Βεζίνκιοϊ του Κάρς.

Εκεί πάντρεψε και την άλλη του αδερφή με τον περίφημο κληρικό και αγιογράφο παπά Μύρωνα Μυρωνίδη, δάσκαλο παλιότερα στο Τσίπλαχλη και στο Βεζίνκιοϊ. Στο Βεζίνκιοϊ αργότερα παντρεύεται και ο ίδιος τη Σοφία Πολαετίδου από την Άτρα που έτυχε να βρίσκεται εκεί σε επίσκεψη συγγενών της.  Παρακολουθείστε το σχετικό αφιερωματικό μας βίντεοΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΕΛ. ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗ  1857-1942 Νικόπολη Πόντου – Κάρς Μαζί της απέκτησε πέντε αγόρια και τρία κορίτσια. Ήταν σταρσινάς ή κουλαβάς όπως λεγόταν τα χρόνια εκείνα ο έπαρχος, μάλιστα δε σε δέκα περίπου χωριά με έδρα το Μαγαρατσίκ* πρώτα και Βεζίνκιοϊ αργότερα. Το αξίωμα του αυτό το διατήρησε μέχρι την έκρηξη της Ρωσικής Επανάστασης. Για τις υπηρεσίες του στο ρωσικό κράτος παρασημοφορήθηκε απ’ τον ίδιο τον τσάρο Νικόλαο Β΄ τον μετέπειτα ανακηρυχθέντα άγιο της Ρωσικής Εκκλησίας ( Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Άγιο Τσάρο της Ρωσικής Εκκλησίας Νικόλαο τον Β' ).  Στην Ελλάδα ήρθε το 1918 και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Κιλκίς, όπου απ’ το 1914 είχαν εγκατασταθεί τρείς γιοί του, ο Πέτρος, ο Λευτέρης κι ο Νικόλαος. Ο Νικόλας, το σχολικό έτος 1914-15 φοίτησε στην πρώτη τάξη του Ημι-γυμνασίου Κιλκίς όπως φαίνεται απ’ τα αρχεία που βρίσκονται σήμερα στο 1ο Λύκειο Κιλκίς. Ένας άλλο γιός του ο Συμεών, υπηρέτησε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο ρωσικό στρατό. Αιχμαλωτίστηκε απ’ τους Γερμανούς και αργότερα βρέθηκε στη Γαλλία όπου υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό. Στην Ελλάδα ήρθε το 1921. Το 1932 εγκαταστάθηκε στο Μεταξοχώρι όπου αποβίωσε το 1942.

*Στο Μαγαρατσίκ γεννήθηκε ο Βλαδίμηρος Τριανταφυλλίδης. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στον τσαρικό στρατό και αργότερα στον κόκκινο στρατό. Έφτασε μέχρι το βαθμό του στρατηγού και υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1938.

Πηγή: Δημήτριος Συμεών Νικοπολιτίδης (Εκπαιδευτικός - Λυκειάρχης Κιλκίς).

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ