Ο Κεμανετζής Χαράλαμπος Καρασαββίδης " Τσ̆αχούρτ΄ς " Κοτύωρα Πόντου 1903 - Επτάλοφος Κιλκίς 2001
Στις 13 Μαϊου του 2018, μετά από αναμονή 11 ολόκληρων ετών, έφτασε επιτέλους στα χέρια μου μια βιντεοκασέτα στην οποία παίζει Κεμανή ο Κοτυωρίτης στην καταγωγή κύριος Χαράλαμπος Καρασαββίδης, κάτοικος Επταλόφου Κιλκίς. Έντεκα ολόκληρα χρόνια έψαχνα αυτή την κασέτα την οποία μου είχε τάξει ο γιός του ο Νέστωρας, αλλά δεν μπορούσε να την βρει. Η επιμονή και η υπομονή μου όμως δεν με εγκατέλειψαν και μετά από έντονη έρευνα και προσπάθεια η βιντεοκασέτα αυτή, έφτασε επιτέλους στα χέρια μου.
Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο κι ακούστε τον κ Καρασαββίδη με την Κεμανή του
Το υλικό της κασέτας αυτής, στο οποίο παίζει Κεμανή ο υπέργηρος και αείμνηστος πλέον κ. Χαράλαμπος Καρασαββίδης ή όπως ήταν ευρύτερα γνωστός ως ο Τσ̆αχούρτ΄ς είναι σύντομο. Οι λαϊκές διασκεδάσεις στην Ελλάδα του 1980-1990 δεν άφηναν πλέον περιθώρια ύπαρξης στους γνήσιους καλλιτέχνες της πρώτης γενιάς. Ο κόσμος αδυνατούσε να κατανοήσει τον πλούτο και τον θησαυρό που κουβαλούσαν και μετέδιδαν αυτοί οι άνθρωποι ως γνήσιοι φορείς των λαϊκών, μουσικοχορευτικών μας παραδόσεων και προτιμούσαν τα τσιφτετέλια και τα ποντιακά νέας "τεχνολογίας".
Ζητώ συγνώμη που γίνομαι καυστικός αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση μου στο γεγονός ότι ο παππούς παίζει μόνο 8' λεπτά της ώρας στο γλέντι του γάμου της εγγονής του, το οποίο κράτησε αρκετές ώρες. Με πολύ εκτίμηση στο πρόσωπο και στους αγώνες σου κύριε Χαράλαμπε σου αφιερώνω το βίντεο αυτό για να μείνει στους αιώνες για τις επερχόμενες γενιές, ως το μόνο σωζόμενο βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται εν ζωή να παίζει Κεμανή οργανοπαίκτης πρώτης γενιάς από τον Πόντο. Ευχαριστώ θερμά την οικογένεια (παιδιά και νύφες) του κ. Χαράλαμπου για τη φιλοξενία που μου επεφύλαξαν αλλά και για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες που μου έδωσαν για το χωριό τους, την Επτάλοφο του νομού Κιλκίς. Ακολουθεί το βίντεο στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Τσ̆αχούρ να παίζει στο γάμο της εγγονής του , και στη συνέχεια τη συζήτηση/καταγραφή που πραγματοποίησα στο πατρικό του σπίτι, στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους 2018, με τον ανιψιό του, Τιμόθεο Καρασαββίδη και τις νύφες του Ελένη (σύζυγο Πολυκάρπου Καρασαββίδη) και Ελπίδα Κοτσαμπουκίδου σύζυγο Τιμόθεου Καρασαββίδη. Τα θέματα της συζήτησης-καταγραφής ήταν: Η καταγωγή του παππού Χαράλαμπου. Οι σκοποί και οι χοροί που έπαιζε (Ομάλ’, Τίκ, Κότσ̆αρι, Καρσιλαμάδες, Κόν(γ)ιαλη και ευρωπαϊκούς). Το παλιό όνομα του χωριού. Τα έθιμα των πρώτων κατοίκων του χωριού ( Κοτυωριτών και Τραπεζουνταίων). Τα κάλαντα της εποχής τους. Τα έθιμα του δωδεκαημέρου : το Καλαντίαμα – τα Κάλαντα – Τα Μωμοέρι͜α. Για το λογόπαρμαν, τα σουμάδι͜α και το γάμο (χαρά), το θύμισμαν, Εφτά ζευγάρι͜α και το τέκ. Για το έθιμο του μάσ̆. Τα στοιχεία της πατριαρχικής οικογένειας. Τις οικιακές εργασίες (δουρβάνισμα – άλμεγμα ζώων). Τις διαφορές της διαλέκτου μεταξύ Κοτυωριτών - Τραπεζουνταίων και Καρσλήδων στα χωριά του Κιλκίς.
Ποντιακή Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com