Ευστάθιος Χριστοφορίδης "Παλαπουϊκ"  &  Γιώργος Αμαραντίδης "Σιμούλτς" -  Ιστορική ηχογράφηση (καταγραφή δεκαετία του 1960).

Ευστάθιος Χριστοφορίδης ΠαλαπουικΕυστάθιος Χριστοφορίδης "Παλαπουϊκ"  &  Γιώργος Αμαραντίδης "Σιμούλτς" -  Ιστορική ηχογράφηση (καταγραφή δεκαετία του 1960).

Σε αυτή τη σειρά των αναρτήσεων θα παρουσιαστούν αυθεντικοί σκοποί της ιδιαίτερης πατρίδας του κ Ευστάθιου Χριστοφορίδη της Κουνάκας της Άνω Ματσούκας περιφέρειας της Τραπεζούντας του Πόντου. Ο κ Ευστάθιος γεννήθηκε το 1919 στην Κουνάκα της Ματσούκας του Πόντου και κοιμήθηκε στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης το 2000. Ήταν επίσης γνωστός με το προσωνύμιο Παλαπουϊκ. Στη λύρα τον συνοδεύει ο νεαρός τότε Γιώργος Αμαραντίδης, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από την κόρη του κ Στάθη την κα Σοφία Ευστρατίου-Χριστοφορίδου, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.  Δείτε το σχετικό μου βίντεο και ακούστε τον κ Στάθη Χριστοφορίδη

Print

Λεγνή - Λεγνέσα. Δημώδες άσμα περιφέρειας Κρώμνης Πόντου

Γιορτινές γυναικείες ενδυμασίες Κρώμνης Πόντου πρίν το 1922Το πόϊ σ’ έν’ λεγνόμακρον λεγνή μ’ λεγνέσα,
ίσον άμον ιτέαν πώς κοιμάσαι μαναχ̌έσα,
τ’ ομμάτια σ’ καίγνε τον πασ̌αν λεγνή μ’ λεγνέσα,
τ’ οφρύδια̤ σ’ βασιλέαν πως κοιμάσαι μαναχ̌έσα.

Λεγνή Λεγνέσσα Δημώδες Άσμα Κρώμνης Πόντου / Γώγος, Χρύσανθος, Πόλιος / 3 παραλλαγές

Print

Ατό το κουτνίν το σπαρέλ - Δημώδες άσμα Ματσούκας Πόντου - Ευστάθιος Χριστοφορίδης / Στάθης Ευσταθιάδης

κουτνίν,γουτνίν,σπαρέλ,γουρπάν,όθεν,κείται,νείται,θόγαλαν,καρσάνι,οψέ,οσήμερον,λιβαδία,κερεντίζω,τρυγόνα,καλοκαιρίζω,ματσούκα,πόντου,δημοτικά,δημώδη,τραγούδια,τραπεζούντα,δικαιόσημον,καρυαί,καλοκαίρτς,καρσάν,οψεζνός,παλαπουϊκς,ευσταθιάδης,χριστοφορίδης"Ατό το κουτνίν το σπαρέλ’" - Δημώδες άσμα των Ελλήνων της Ματσούκας του Πόντου. Στο συνημμένο βίντεο μπορείτε να ακούσετε την καταγραφή του λαογράφου μας κ. Στάθη Ευσταθιάδη όπου παίζει λύρα ο ίδιος και τραγουδά ο Ευστάθιος Χριστοφορίδης (Παλαπουϊκς)

Ατό το κουτνίν το σπαρέλ’ γουρπάν όθεν κι αν κείται
εξήντα χρονών γέροντα εφτάει ατόν και νείται 

 Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο

Print

Κορτσόπον για την σεβτά σ’ - ή - Πίνω το τσιμπούκ’. Χορός Κερασουντέϊκο Ομάλ

 τσιμπούκ’,Κερασουντέϊκο,ομάλ,Κορτσόπον,σεβτά,χαβάσ’,ισ̆μάρ,εσκάλωσες,επαλάλωσες,βρουλίζ’,ταγιανίζ’,τσιμπονίζ’,αραλούκ,χαβασί,ταγιανίζω,βρουλίζω,τσιμπονίζω,παλαλός,παλαλούμαι,σκαλώνω,ισμάρ Κορτσόπον για τη σεβτά σ’ έχω εγώ τρανόν χαβάσ’,
πάντα αναμένω ‘σε, θέλω να κερδαίνω ‘σε

Όθεν κι έσ’ πάς πορπατείς εγώ έρχουμ’ απ’ οπίσ’,
πουλί μ’ να ελέπω ‘σε, ‘ς σην ψ̆ή μ’ απέσ’ έχω ‘σε

Ακούστε το τραγούδι στον σύνδεσμο αυτό

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ