Χοροί των Ελλήνων της Πάφρας του Πόντου υπό του Γεωργίου Θ. Αντωνιάδη

Αμισός (Σαμψούντα), καραβάνι μεταφοράς καπνού με καμήλες Οι χοροί και τα έθιμα της Πάφρας του Πόντου διασώθηκαν στην εποχή μας μέσα από τις προσπάθειες, τις ενέργειες και την έρευνα του αγαπητού μας κ Γιώργου Αντωνιάδη εκπαιδευτικού, από τη Νέα Μπάφρα Σερρών. Η γνωριμία μας ήταν τυχαία σε μια εκδήλωση σχετική με τον Πόντο μάλλον το 2006-2007 στη Θεσσαλονίκη. Είχα ακούσει τόσα πολλά γι’ αυτόν τον άνθρωπο και ήταν πόθος μου να τον γνωρίσω.

Κατά τη συνάντηση και γνωριμία μας, διαπίστωσα ότι επρόκειτο για ένα γλυκύτατο άνθρωπο πολύ καταδεκτικό, μορφωμένο αλλά και πληγωμένο για το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των προγόνων μας, αλλά και της αρνητικής διάθεσης που είχαν απέναντι στους Παφρινούς οι υπόλοιποι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, ιδιαιτέρως τις πρώτες δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση τους στη μητέρα Ελλάδα (η οποία επίσης, ως επίσημη πολιτεία δεν τους συμπεριφέρθηκε επάξια). Με τον κύριο Αντωνιάδη είχαμε μια σύντομη συνομιλία η οποία επαρκώς μου άφησε την καλύτερη εντύπωση για το πνευματικό ανάστημα του ανδρός αυτού. Λόγω της ενασχόλησης μου με τη Λαογραφία σε ερευνητικό επίπεδο, τον παρακάλεσα εάν έχει καταγεγραμμένο υλικό για τους χορούς, τα έθιμα, τα τραγούδια κτλ των Ελλήνων της Αμισού και της Πάφρας, κι εάν θα είχε την ευγενική καλοσύνη να μου τα εμπιστευθεί. Η θετική του ανταπόκριση ήταν άμεση. Σε λίγες ημέρες, με δική του οικονομική επιβάρυνση, μου απέστειλε σε φωτοτυπίες όλη την εργασία του για το παραπάνω υλικό καθώς και το ηχητικό υλικό σε κασέτες ήχου, συνοδευόμενα όλα αυτά με ιδιόχειρη επιστολή του προς εμένα όπου μεταξύ άλλων γράφει :
Η επιστολή του κ Γιώργου Αντωνιάδη πρός εμένα το 2006Προς τον κύριο Πολατίδη Βασίλειο – Χοροδιδάσκαλο Ελευθερίου Κορδελιού
Από Γεώργιο Θ. Αντωνιάδη – Νέα Μπάφρα – Τηλ ……..
Αποστολή Λαογραφικού Υλικού – Ιστορικού και Χορευτικού
Σημείωση :
Αγαπητέ μου Βασίλη,
Είμαι ήδη 80-81 χρόνων, σε σας τους νέους εναπόκειται πλέον να σηκώσετε το μεγάλο βάρος της παράδοσης και της κληρονομιάς μας. Σταθείτε όρθιοι και συνεχίστε την ωραία μας κληρονομιά, να μην την σπαταλήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε.
Με εκτίμηση Γιώργος Αντωνιάδης

Στην επιστολή του ο κ Αντωνιάδης, περιγράφει συνοπτικά αλλά με περισσή επιμέλεια το υλικό που μου στέλνει και σας το μεταφέρω ακριβώς όπως τα γράφει ο ίδιος, τότε :
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΑΦΡΑΙΩΝ ΠΟΝΤΟΥ – Ιστορία Χορών
1. Πρώτος χορός ΜΑΥΡΗ ΒΡΥΣΗ – Καρά Πουνάρ
2. Δεύτερος χορός ΣΤΕΝΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ – Ταρατσού Σοκακλάρ
3. Τρίτος χορός ΤΡΥΦΩΝΑΣ ή ΤΥΡΦΩΝ
4. Τέταρτος χορός ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
5. Πέμπτος χορός ΣΑΡΟΥ ΚΟΥΖ – Ξανθή κοπέλα
6. Έκτος χορός ΜΟΝΟΣ ή ΤΕΚ ΓΚΑΪΤΕ (Αντάρτικος χορός)
7. Έβδομος χορός ΧΟΡΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
8. Όγδοος χορός ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ-ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ (αναπαράσταση)

Στις επόμενες μου αναρτήσεις, θα ακολουθήσουν οι αναλυτικές περιγραφές των παραπάνω χορών κατά σειρά, σύμφωνα με τις σημειώσεις απο την έρευνα του κ Γιώργου Αντωνιάδη, τις οποίες μου εμπιστεύθηκε για να διασωθούν ως ιστορικό και λαογραφικό υλικό.  Τον ευχαριστώ θερμά (δημοσίως) για πολλοστή φορά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.  Ποντιακή Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ