Χορός Καράπουνάρ (Μαύρη βρύση) - Χοροί των Ελλήνων Παφραίων

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,ΚοριτσιώνΤο Καράπουνάρ είναι χωριό της περιοχής Πάφρας του Πόντου με επτά μικρούς συνοικισμούς γύρω του. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών , είχε Οκτακόσιους περίπου κατοίκους ενώ ήταν αμιγώς Ελληνικό χωριό. Το χωριό αυτό ανέδειξε περισσότερους από 30 Ιερείς και 8 δασκάλους. 

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Από το 1821 ακόμη, το χωριό αυτό ευρίσκετο σε συνεχή επιτήρηση από τους τούρκους οι οποίοι προσπαθούσαν να του βρουν ψεγάδι για να τιμωρήσουν τους κατοίκους του. Το 1917 όταν οι Έλληνες αντάρτες πολεμούσαν τους τούρκους, εκατοντάδες γυναικόπαιδα των γύρω χωριών είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό αυτό γιατί είχαν πληροφορίες πως οι τούρκοι ήταν απασχολημένοι με τους δικούς μας αντάρτες και δεν θα είχαν (προσωρινά τουλάχιστον) επίσκεψη τουρκικού στρατού στο χωριό αυτό.
Ξαφνικά όμως το χωριό περικυκλώθηκε από μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού και ατάκτων τσετών οι οποίοι το πυρπόλησαν μιας που όλα τα γυναικόπαιδα ήταν πλέον απροστάτευτα, αφού οι άνδρες βρίσκονταν μακριά σε μάχες με τους τούρκους. Ο απολογισμός ήταν η σύλληψη και εκτέλεση 350 περίπου γυναικών και άλλων 60 περίπου κοριτσιών, τις οποίες αφού τις βίασαν, τις βασάνισαν και τις συγκέντρωσαν στη συνέχεια μέσα στην εκκλησία του χωριού όπου τις έκαψαν ζωντανές. Μερικές γυναίκες βαριά τραυματισμένες από τις σφαίρες των τούρκων κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό και αφού απομακρύνθηκαν από τον χαλασμό που συνέβαινε στο χωριό, κρύφτηκαν σε ρέματα και σπηλιές. Μη μπορώντας να μετακινηθούν από τα τραύματα, κουνούσαν μαντήλια ή ότι άλλο ρούχο είχαν, ώστε να γίνουν αντιληπτές από τυχόν Έλληνες περαστικούς για να σωθούν. Σε αυτή τη σκηνή αναφέρεται ο χορός Καράπουνάρ.   Πηγή Λαογραφικού υλικού : Γεώργιος Θεοδώρου Αντωνιάδης. 

Ποντιακή Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ