Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Τέκ Καϊτέ (Μονός Χορός)

 Παρθεναγωγείον Αμισού - Αναμνηστική φωτογραφία Είναι αντάρτικος χορός πολύ ζωηρός και θεαματικός. Τον χόρευαν οι αντάρτες της Πάφρας συνήθως πριν από κάθε μάχη και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τη μάχη εάν η έκβασή της ήταν νικηφόρα γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό τους.

Είναι πηδηχτός χορός με συνεχείς κινήσεις των χεριών προς τα πάνω και εμπρός. Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Τέκ Καϊτέ (Μονός Χορός). Το χορό αυτό τον χόρεψε και ο δεσπότης της Πάφρας Ευθύμιος Αγριτέλλης μαζί με εκατοντάδες καπετανέους και αντάρτες της Πάφρας, την παραμονή της 15 Αυγούστου του 1919 στη Μονή της Ματωμένης Σπηλιάς του Νεπιέν Ντάγ, το Παχατζάχ Παναγιασί (Παναγία η Περίβλεπτος). Είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της Μονής περίπου 12.000 αντάρτες προκειμένου να επιτεθούν ανήμερα της Παναγίας, εναντίον της τουρκικής Κωμόπολης Τσασούρ, το σημερινό Σούσεχηρ που ήταν έδρα συντάγματος τουρκικού στρατού με 2.500 στρατιώτες, 700 χωροφύλακες και περισσότερους από 400 ένοπλους τσέτες (άτακτους). Οι Παφραίοι, χορεύοντας αυτό το χορό, αισθάνονται περήφανοι, δηλώνοντας τρόπον τινά, τον αγώνα τους κατά των τούρκων, όπου για 300 και πλέον χρόνια δεν υπέκυψαν στις καταπιέσεις και στα βάρβαρα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι τούρκοι εναντίον τους. Πηγή κειμένου κ. Γεώργιος Θεοδώρου Αντωνιάδης – Νέα Μπάφρα Σερρών 2006.

Άγιοι Ιερομάρτυρες Επίσκοποι Προκόπιος, Γρηγόριο, Αμβρόσιος, Ευθύμιος, θύματα της τουρκικής θηριωδίας Σε συνέχεια της παραπάνω ιστορικής αναφοράς του κ Γιώργου Αντωνιάδη, να καταθέσω την πληροφορία (για τη λαογραφική έρευνα) ότι ο Πάφραλης ζουρνατζής κ Γιώργος Τσαπανίδης αγνοούσε πλήρως το χορό Τέκ Καϊτέ, δε γνώριζε τη μελωδία του σκοπού ούτε την ιστορία του αλλά και ποτέ δεν τον είχε ακούσει από τους παλιότερους Πάφραληδες οργανοπαίκτες. Ο Μονός χορός, καλύτερα Μονός Σκοπός, ανήκει στους Ομαλούς χορούς και έχει γρήγορη ρυθμική αγωγή. Τα βήματα του χορού είναι 6 και είναι όλα πηδηχτά. Τα τέσσερα πρώτα βήματα του χορού κινούνται με φορά προς τα δεξιά και τα δύο τελευταία είναι στατικά με το πρόσωπο των χορευτών προς το κέντρο του κύκλου. Ο κορμός των χορευτών παραμένει με πρόσωπο προς το κέντρο του κύκλου σε όλα βήματα του χορού ενώ τα χέρια των τους κινούνται από πίσω προς τα μπρός (η φορά των χεριών είναι από πίσω – έξω από τον κύκλο – προς τα εμπρός και μέσα στον κύκλο), ενώ τα χέρια παραμένουν ανοιχτά, σχεδόν τεντωμένα στους αγκώνες. Ο χορός, όπως μας παραδίδεται από τους παλιότερους δεν συνοδεύεται από τραγούδι.Ο επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος Αγριτέλης αλλά και άλλοι Αρχιερείς όπως ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Γρηγόριος Κυδωνιών,  ο Αμβρόσιος Μοσχονησίων, ο Προκόπιος Ικονίου,  καθώς άλλοι κληρικοί και λαϊκοί που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή είναι άγιοι της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας και η αγιοκατάταξη τους πραγματοποιήθηκε απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1993.  

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία – Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ