Αϊ-Γιώργην έν’ τσακπούνης - Λαϊκές διηγήσεις Οινόης Πόντου.

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος Για τον Αϊ-Γιώργη πιστεύεται πως είναι μάγκας (σύμφωνα με τη σύγχρονη φρασεολογία της argot). Μάγκας, με την πιο καλή σημασία που μπορεί να έχει αυτή η λέξη. Αυτό θέλει να πει ο λαός της Οινόης με τη φράση: Αϊ Γιώργην έν’ τσακπούνης δηλαδή ο Αϊ Γιώργης είναι μάγκας, μ’ όλο που η τουρκική λέξη c̆apkin κοινώς σημαίνει: άσωτος, διεφθαρμένος, αχρείος.

Και τον θεωρούν ως τέτοιον Έλληνες και τούρκοι, γιατί με τόση αψηφισιά και λεβεντιά όρμησε τότε και σκότωσε το δράκο για την κοπέλα, τη βασιλοπούλα, χωρίς να λογαριάσει τον παραμικρό κίνδυνο, κατά πως λέει και το άλλο, το μεγάλο του τραγούδι. Νομίζω πως δε θα κάνω άσχημα αν παραθέσω την ακόλουθη διήγηση: Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο "Η Κερέκα, του μαστορο-Γιορδάνη η νύφε, του γυιού ατου του Χαράλαμπου η γυναίκα, τ’ Ουζούνγιαννε η κόρη, εποίκε δύο κορίτσ̆͜ια και παιδίν (αγόρι) ‘΄κ̆’ εφτάϊνε. Και έναν ημέραν εδίβε σην εγκλεσία, εστάθεν έμπρου στην εικόνα τ’ Αϊ-Γιωργίου και επαρακάληνεν και είπε: Αϊ Γιώργη μου, να δείς μ’ ένα Γιώργη σαν εσέν’ Τεληγιώργη (τρελο-Γιώργη)". Με αυτό το ζήτημα μπορούμε να σχετίσουμε τα όσα γράφει ο Φ. Κουκουλές στο έργο του: Αγίων επίθετα, σελ. 398). Αυτός ο ίδιος Άγιος Γεώργιος στην Πρίγκηπο επικαλείται Κουδουνάς, διότι στην εικόνα του απεικονίζονται κουδούνια, σύμβολα της παραφροσύνης (λέει ο λαός – του κρέμασαν κουδούνια). Πιστεύεται ότι ο Άγιος θεραπεύει την παραφροσύνη. Υπάρχει η φράση: Αυτός είναι για τον Κουδουνά (θέλοντας να πουν ότι αυτός είναι φρενοβλαβής).

Πηγή: Λαογραφία - Γλώσσα - Νιώτικος Αϊ Γιώργης του κ. Ι.Τ. Παμπούκη. Χρονικά του Πόντου, Αθήναι 1943. Στη μεγάλη φιλολογία γύρω από τον Αϊ Γιώργη, τον αγαπημένο άγιο όλου του κόσμου, δε θα ήτανε χωρίς ενδιαφέρον να προστεθούν και τα ακόλουθα μνημεία λόγου από την Οινόη του Πόντου.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ