Μεσαρέας και Κοιλάδ’ τα Σιμοχώρια της Τραπεζούντας του Πόντου.

Written by Πολατίδης Βασίλειος. Posted in Πόλεις - Περιοχές - Οικισμοί - Χωριά

σιμοχώρια,μεσαρέας,κοιλάδ,τραπεζούντας,πόλεις,χωριά,περιοχές,πόντου Μεσαρέας και Κοιλάδ' τα Σιμοχώρια της Τραπεζούντας του Πόντου.

Τα σιμοχώρια Τραπεζούντας
" θα φτάγω έναν σεβνταλούκ αδά ΄ς σα σιμοχώρια̤, θα κουβαλώ και φάζ' ατεν αγρόμηλα και μόρια̤ ".

Τα περισσότερα χωριά γύρω από την Τραπεζούντα μέχρι το 1923 κατοικούνταν είτε από χριστιανούς είτε από εξισλαμισμένους Έλληνες. Ο λαός τα αποκαλούσε σιμοχώ-ρια̤, επειδή ήταν σιμά (κοντά) στην Τραπεζούντα και ζούσαν στους ρυθμούς της πο-ντιακής πρωτεύουσας.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τα Σιμοχώρια της Τραπεζούντας, Μεσαρέας και Κοιλάδ'

Τα Σιμοχώρια̤, ήταν τα εξής: Αγρίδι, Αργαλί, Γουργενή, Κιρισχανά, Κοιλάδ', Κομερά, Κύμινα, Ματαρατζί, Μεσαρέα, Μούντα, Κογκά, Όλασσα, Φαντάκ, Τσαγκάρ, Σο-γούκσου,Χολομάνα, Δίρχα, Ζέφονος, Ζιλμερά, Καλεμένι, Καλογεννά, Κανλικά, Κα-στάμπολη, Άγιος Θεόδωρος κ.α.  Οι σημερινές ονομασίες των χωρίων Κοιλάδ' είναι Incesu ενώ τα Μεσαρέας λέγονται Kutlugun

Τα Μεσαρέας και το Κοιλάδ' βρίσκονταν σιμά στον παλιό μεσαιωνικό δρόμο που ένωνε την Τραπεζούντα με την ενδοχώρα της Ανατολής ο οποίος ήταν βατός μόνο σε ανθρώπους και ζώα γι' αυτό χρησιμοποιείτο απ' τα καραβάνια. Αμαξιτός έγινε το δρόμος στα πρόσφατα χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα.

σιμοχώρια,μεσαρέας,κοιλάδ,τραπεζούντας,πόλεις,χωριά,περιοχές,πόντουΣτο βάθος της κοιλάδας του χωριού υπήρχε μια λίμνη που στα νεότερα χρόνια είχε αποξηρανθεί και έφερε ήδη απ τα χρόνια του μεσαίωνα το όνομα Σκυλολίμνη. Ο δρόμος ανατολικά της Σκυλολίμνης οδηγούσε στο Δρακοντοπήγαδο όπου κατά την παράδοση ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Β ΄ ( 1297-1330) σκότωσε έναν δράκοντα.

σιμοχώρια,μεσαρέας,κοιλάδ,τραπεζούντας,πόλεις,χωριά,περιοχές,πόντουΖωντανοί μάρτυρες απ' τους οποίους αντλήθηκε ιστορικό και λαογραφικό υλικό : Οι Ιορδάνης Στεφανίδης & Χριστόφορος Ποζουκίδης με καταγωγή απ' τα Μεσαρέας καθώς και ο Κωνσταντίνος Σπινθηρόπουλος με καταγωγή απ' το Κοιλάδ'.  Παίζει και τραγουδά ο Δημήτριος Σιαμίδης "Σαμάλογλης" με καταγωγή τα Μεσαρέας Τραπεζούντος σε καταγραφή του Στάθη Ευσταθιάδη Ιστορικές ηχογραφήσεις του Πνευματικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου Φάρος Ποντίων υπο την επιμέλεια του αείμνηστου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη

 

Print