Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας 26ον Μέρος. Τοπάλ’, Τσιφλίκ’, Τσ̆α̤πούκ’, Τσακαλινάντων, Τσ̆ακαλάντων, Τσ̆αούλ’, Τσ̆άκ’ & Τσ̆αερά

Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου και μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας 1904-1905Του Τοπάλ’. Τουρκική έπαυλις από το 1830, κοντά στην Αργυρούπολη και πίσω από την έπαυλη Καστέλλι των Μολυβδάδων, με πολλά κατεστραμμένα παρεκκλήσια.

Το Τσιφλίκ’. Έδρα της υποδιοίκησης Κελκέτ (Κελ Κίτ) με 150 τουρκικές οικογένειες και 10 Ελλήνων οι οποίες ασχολούνταν με το εμπόριο. Υπήρχε στρατώνας κοντά στον Λύκο ποταμό.  Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Το Τσ̆α̤πούκ’. Μία από τις ενορίες του Αμπρικάντων με 15 ελληνικές οικογένειες και Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Του Τσ̆ακαλινάντων. Ενορία της Ίμερας με 12 Ελληνικές οικογένειες η οποία βρισκόταν απέναντι από την ενορία των Χαλτογιαννάντων.

Του Τσ̆ακαλάντων. Ενορία της Σάντας εντεύθεν του Πισ̆τοφάντων και σε απόσταση 15 λεπτών από αυτήν. Είχε 50 ελληνικές οικογένειες και Ιερούς Ναούς του Αγίου Χαραλάμπους και της Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο ρυάκι που κατεβαίνει στον ποταμό Γιάμπολου.

Το Τσ̆αούλ’. Χωριό των Χερροιάνων με 40 ελληνικές οικογένειες και Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το Τσ̆άκ’. Χωριουδάκι με 10 ελληνικές οικογένειες στην περιοχή της Χούς̆ Χάραβας στο ποτάμι του Καραμουσταφά. Είχε Ιερό Ναό της Παναγίας.

Η Τσ̆αερά. Χειμερινή έδρα του έπαρχου Κιουρτουνίου στη συμβολή των ποταμών Κιουρτουνίου και Κάνεως με 15 τουρκικές οικογένειες.

Συνεχίστε την περιήγηση σας στη Χαλδία. Στα επόμενα αφιερώματα μας θα γνωρίσετε τα χωριά, τα ποτάμια, τα όρη και τα τοπωνύμια της επαρχίας Χαλδίας.Ένα εξαιρετικό πόνημα του αείμνηστου κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη Κάνι.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com  

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ