Εξαρχία Χουτουρά, Αργυρουπόλεως, Τραπεζούντος.

Εξαρχία,χουτουρά,αργυρουπόλεως,τραπεζούντος,πόντου,συκάμινα,μούρα,πατριαρχική,σταυροπηγιακή,μονή,πατριαρχικός,έξαρχος,μαυραγγελή,γαρεντί,γαριπάντων,παρασκευάντων,παπαδάντων,μουγαλτά,απιόν,χουσιλή,χαλκάντων,σόχτουρμι,πόλεις,χωριά,αλησμόνητες,πατρίδεςΣε απόσταση μισής ώρας προς τα ανατολικά της Αργυρούπολης βρίσκεται το χωριό Χουτουρά. Είχε 32 οικίες στις οποίες κατοικούσαν κατά το θέρος οικογένειες προερχόμενες απ’ την πόλη. Στου Χουτουρά παρήγαγαν εκλεκτά συκάμινα (μούρα). Στα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου με νεόδμητο ναό πάνω στο βράχο, όπου μονάζουν ιερομόναχοι περί τους δέκα, ο δε ηγούμενος τους Αρχιμανδρίτης Άνθιμος είναι πατριαρχικός έξαρχος και θρησκευτικός αρχηγός των πέριξ χωρίων. 

Παρακολουθείστε το σχετικό, αφιερωματικό μας βίντεο

Εξαρχία,χουτουρά,αργυρουπόλεως,τραπεζούντος,πόντου,συκάμινα,μούρα,πατριαρχική,σταυροπηγιακή,μονή,πατριαρχικός,έξαρχος,μαυραγγελή,γαρεντί,γαριπάντων,παρασκευάντων,παπαδάντων,μουγαλτά,απιόν,χουσιλή,χαλκάντων,σόχτουρμι,πόλεις,χωριά,αλησμόνητες,πατρίδεςΗ Μονή όπως μας πληροφορεί ο Γεώργιος Κανδηλάπτης (Κάνις) ανατρέχει την ίδρυση της την εποχή των Κομνηνών. Μάλιστα το 1365 ο Αλέξιος ο Γ΄, ο Μέγας Κομνηνός δώρισε σ' αυτήν έξι χωριά για να έχει εισοδήματα. Η Μονή υπέστη διάφορες καταστροφές σε βαθμό ερήμωσης, αλλά από το 1679 άρχισε να ευημερεί. Αρκετοί μοναχοί της αναδείχθηκαν αρχιερείς. Πριν την ίδρυση του Φροντιστηρίου Αργυρούπολης η Μονή Χουτουρά διέθετε σχολή γραμμάτων. Στην Μονή Χουτουρά εκάρη μοναχός ο Άνθιμος Παπαδόπουλος (1878-1962), σημαντική πνευματική μορφή με πλούσιο έργο που άφησε παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές.  Απέναντι απ’ την Ιερά Μονή Χουτουρά βρίσκεται η Ιερά γυναικεία Μονή της Παναγίας στην οποία ασκούνται τέσσερις μοναχές (καλόγριες).
Εξαρχία,χουτουρά,αργυρουπόλεως,τραπεζούντος,πόντου,συκάμινα,μούρα,πατριαρχική,σταυροπηγιακή,μονή,πατριαρχικός,έξαρχος,μαυραγγελή,γαρεντί,γαριπάντων,παρασκευάντων,παπαδάντων,μουγαλτά,απιόν,χουσιλή,χαλκάντων,σόχτουρμι,πόλεις,χωριά,αλησμόνητες,πατρίδεςΗ εξαρχία Χουτουρά περιλαμβάνει τα εξής χωρία :
Μαυραγγελή : με τις ενορίες Γαρεντί, Γαριπάντων, Παρασκευάντων, Παπαδάντων και Μουγαλτά. Σε αυτές τις ενορίες εφημερεύουν ιερομόναχοι απ’ την Ιερά Μονή Χουτουρά.
Απιόν : με τέσσερις οικίες και τερπνότατο κλίμα. Κατοικείται μόνο κατά το θέρος από Αργυρουπολίτες.
Χουσιλή : με είκοσι πέντε οικίες, ναό προς τιμή του Αγίου Θεοδώρου και δημοτικό σχολείο.
Χαλκάντων : με δέκα ορθόδοξες οικογένειες και ναό προς τιμή του Αγίου Ιωάννη.
Σόχτουρμι : έχει είκοσι ορθόδοξες οικογένειες, ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου. Το χωριό είχε δικό του ιερέα καθώς και δημοτική σχολή.

Η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Εξαρχία Χουτουρά, Αργυρουπόλεως, Τραπεζούντος.
Πηγή : Ποντιακή Εστία 1998

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ