Αδελφοί Κανταρτζή. Γιώργος (καθήμενος), Ιωάννης (δεξιά) και Δημήτριος (Αριστερά) εκ Κοτυώρων Πόντου στην ξενιτιά στα τέλη του 1800.

Written by Πολατίδης Βασίλειος. Posted in Ιστορία

Αδελφοί Κανταρτζή. Γιώργος (καθήμενος), Ιωάννης (δεξιά) και Δημήτριος (Αριστερά) εκ Κοτυώρων Πόντου στην ξενιτιά στα τέλη του 1800Αδελφοί Κανταρτζή. Γιώργος (καθήμενος), Ιωάννης (δεξιά) και Δημήτριος (Αριστερά) εκ Κοτυώρων Πόντου στην ξενιτιά στα τέλη του 1800.


Τα Κοτύωρα (Ordu) υπήρξαν κοιτίδα του ελληνισμού στον Πόντο, με ιστορία που ανάγεται στην αρχαιότητα. Γεωγραφικά, η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, περιβαλλόμενη από εύφορες πλαγιές και καταπράσινα βουνά. Ο φυσικός της πλούτος, με τα πυκνά δάση και την πλούσια παραγωγή φουντουκιών, συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα γύρω χωριά, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και έντονη κοινωνική ζωή, αποτέλεσαν φυτώρια της ποντιακής παράδοσης. Κοτύωρα (Ordu) Ορτού - Ιστορία - Λαογραφία - Πολιτισμός Ο πολιτισμός των Κοτυωριτών διακρινόταν για την ιδιαίτερη λαογραφία, τη μουσική με τη λύρα και τους χορούς που εξέφραζαν το θάρρος και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων. Παρά τις ιστορικές περιπέτειες, η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων των Κοτυώρων παραμένει ζωντανή, ως μαρτυρία μιας εποχής όπου το εμπόριο, η παιδεία και η βαθιά προσήλωση στα ήθη και τα έθιμα όριζαν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η καταστροφή του χωριού Μπέη Αλάν, μιας εύπορης ελληνικής κοινότητας στην περιοχή των Κοτυώρων, αποτελεί μία από τις πιο τραγικές σελίδες της περιόδου των διωγμών στον Πόντο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χωριό υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν με στόχο τον αφανισμό της ελληνικής παρουσίας. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από βιαιότητα, οδηγώντας στη σφαγή ή την εκτόπιση του πληθυσμού, ενώ οι κατοικίες και οι υποδομές του χωριού πυρπολήθηκαν και ισοπεδώθηκαν. Η τύχη του Μπέη Αλάν αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της συστηματικής τουρκικής προσπάθειας εξάλειψης των ορεινών ελληνικών οικισμών, με αποτέλεσμα την απώλεια όχι μόνο ανθρώπινων ζωών αλλά και ολόκληρης της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς που διατηρούσαν οι κάτοικοι για γενιές. Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (playlist)
Άραγε πόσο σημαντική θεωρούμε σήμερα ότι είναι η καταγραφή τέτοιων τοπικών ιστοριών για τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις νεότερες γενιές;

Ποντι(α)κή Ιστορία & Λαογραφία – Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com 

Print