Το Ευαγγέλιον του Οσίου Χριστοφόρου της Μονής Σουμελά - Εκκλησία Τραπεζούντος.

Το Ευαγγέλιον του Οσίου Χριστοφόρου της Μονής Σουμελά Ὑπέστῃ ἡ μονὴ κατὰ καιροὺς ἐπιδρομὰς τῶν βαρβάρων καὶ ἐρημώσεις. Κατὰ τὴν παράδοσιν, εἰς τὴν πρώτην τῶν ἐπιδρομῶν οἱ τὰ πέριξ τῆς μονῆς ληϊζόμενοι βάρβαροι ἀνελθόντες ἐπὶ τὸ ὄρος διήρπασαν τα ἐν τῇ μονῇ, τῶν δὲ μοναχῶν ὅσους συνέλαβον ἐπέκτειναν, τὴν δὲ ἁγίαν εἰκόνα ἤγαγον ἐπὶ τοῦ ὄρους, ἶνα συντρίψαντες αὐτὴν περιέλωσι τὰ κοσμήματα τῆς εἰκόνος. Ἐφ' ὼ θέσαντες τὴν εἰκόνα πρηνῆ κατὰ γῆς ἐπήνεγκαν τὴν ἀξίνην ἐκ τῶν ὄπισθεν καὶ ἔκοψαν τὴν εἰκόνα εἰς δύο. Τό Εὐαγγέλιον τοῦ Ὁσίου Χριστοφόρου τῆς Μονῆς Σουμελά

Print

Τα μεταλλεία της Γαράσαρης και η επεξεργασία της στυπτηρίας

Η επίσημη στολή των Αρχιμεταλλουργών του ΠόντουΕπί αιώνες τα μεταλλεία στυπτηρίας, αργύρου, χαλκού και χρυσού αποτελούσαν τον κύριο βιοποριστικό πόρο της ζωής των Γαρασαρλίδων. Οι κατακτητές οθωμανοί έχοντας όλο αυτό τον υπόγειο θησαυρό αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τους Έλληνες για την εκμετάλλευση των μεταλλείων διότι οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο λόγω της αμαθείας αλλά και της ανικανότητάς των. Γι’ αυτό το λόγο όχι μόνο δεν ενοχλούσαν τους ραγιάδες αλλά τους παραχωρούσαν και διάφορα προνόμια. Τα μεταλλεία της Γαράσαρης και η επεξεργασία της στυπτηρίας

Print

Η Νικόπολις (Σιαπίν Καρά Χισάρ ή Σιαπίν Καρά Χισάρ Σαρκί, Şebinkarahisar), του Πόντου. Ιστορικόν Σημείωμα Θωμά Ηλ. Σπαθόπουλου.

Η Γαράραση Şebinkarahisar του Πόντου με το κάστρο (φρούριό) της.Η Νικόπολις (Σιαπίν Καρά Χισάρ ή Σιαπίν Καρά Χισάρ Σαρκί Şebinkarahisar ), του Πόντου βρίσκεται προς τα Νότια της Κερασούντας με την οποία συνδέεται με δημόσια οδό από την οποία απέχει περί τα 90 χιλιόμετρα. Αφορμή της κτίσεως της είναι η μάχη η οποία δόθηκε το 66 π.Χ. με τις ακόλουθες συνθήκες: Ο ακούραστος Μιθριδάτης ο ΣΤ’ επωφελήθηκε της απουσίας του Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλλου και ετοιμαζόταν για νέα άμυνα. Αλλά μετά από δύο χρόνια, ο διάδοχος του Λούκουλλου, Πομπήϊος τον κατενίκησε κοντά στον ποταμό Λύκο. Η Νικόπολις. Σιαπίν Καρά Χισάρ ή Σιαπίν Καρά Χισάρ Σαρκί Şebinkarahisar του Πόντου

Print

Φιλαρμονική Αμισού Ορφεύς και Τραπεζούντος Προμηθεύς. Η τελευταία εκδρομή. Απρίλιος του 1910.

Φιλαρμονική Αμισού Ορφεύς και Τραπεζούντος ΠρομηθεύςΤα μέλη της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Ορφεύς της Αμισού με τον μαέστρο Καρακάση φωτογραφίζονται με τα μέλη της Φιλαρμονικής του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας και τον μαέστρο του Αν. Ξύνδαν.

Print

Οι προσφυγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μ. Μαραβελάκη & Α. Βακαλόπουλου.

Προσφυγικός συνοικισμός στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Λοιμοκαθαρτήριο -Απολυμαντήριο. Στο κέντρο τα παιδιά του συνοικισμού μπροστά στα δημόσια αποχωρητήρια. «Αι προσφυγικαί εγκαταστάσεις εν τη περιοχή Θεσσαλονίκης»
Πανόραμα Θεσσαλονίκης
148 Οικογένειες, 107 εκ Πόντου και 41 εκ Καυκάσου. Ο παραπάνω διαχωρισμός των προσφυγικών οικογενειών που πραγματοποιήθηκε από τον Εποικισμό δεν είναι ακριβής, διότι όπως διαπιστώσαμε από την επιτόπια μας έρευνα το 1926 ήταν εγκαταστημένοι στο συνοικισμό του Πανοράματος 138 οικογένειες από τον Πόντο και 10 από τον Καύκασο. Η σύνθεση των οικογενειών αυτών σύμφωνα με τον τόπο προέλευσης τους είναι η εξής:

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ