Οι μεταναστεύσεις των Ελλήνων εκ Πόντου εις την Ρωσίαν κατά τον 19ο αιώνα / Οι Καυκάσιοι Έλληνες Γρ, Π. Τηλικίδου

Οι Καυκάσιοι Έλληνες / Οι μεταναστεύσεις των Ελλήνων εκ Πόντου εις την Ρωσίαν κατά τον 19ο αιώνα.Οι Καυκάσιοι Έλληνες Γρ, Π. Τηλικίδου / Οι μεταναστεύσεις των Ελλήνων εκ Πόντου εις την Ρωσίαν κατά τον 19ο αιώνα.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μετάφραση μου εκ του πρωτοτύπου το οποίο εγράφη είς την καθαρεύουσα, προκειμένου να γίνει αντιληπτό στις νεότερες γενιές που δεν έχουν διδαχθεί τα αρχαία και δεν έχουν εξοικείωση με την παλιά καθαρεύουσα γλώσσα που ομιλείτο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.   Οι Καυκάσιοι Έλληνες - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Η σφαγή των Αρμενίων. Τα γεγονότα του πολέμου 1914-1915 μέσα από το Ημερολόγιο του Σανταίου δημοδιδάσκαλου Ευστάθιου Τσαντεκίδη- Αθανασιάδη (Γεροστάθη)

Αρμένισσες με τις επιχώριες παραδοσιακές τους ενδυμασίες Η Τριπλή Συνεννόηση είχε διακηρύξει ότι μετά το τέλος του πολέμου οι μειονότητες θα πάρουν αυτονομία. Τα αρμενικά κομιτάτα Χιντζάκ και Τασναξιούν είχαν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στο εσωτερικό και εξωτερικό για να δώσουν αφορμή σε ευρωπαϊκή επέμβαση. Σκοπός όμως των νεοτούρκων ήταν η εξόντωση των χριστιανών.

Print

Τα γεγονότα του πολέμου 1914 - 1915 απο το ημερολόγιο του Σανταίου Γεροστάθη Ευσταθίου Αθανασιάδη

Σανταίοι μαθητές στο Φροντιστήριον Τραπεζούντας Τα γεγονότα του πολέμου 1914-1915 μέσα από το Ημερολόγιο του Σανταίου δημοδιδάσκαλου Γεροστάθη (Ευστάθιου Τσαντεκίδη-Aθανασιάδη).  Τα γεγονότα του πολέμου του 1914-1915 στη Σαντά του Πόντου. Παρακολουθείστε το βίντεο.

Print

Ο εν Καυκάσω Ελληνισμός ( Ο Ελληνισμός του Κάρς και του Καυκάσου)

Ο Εν Καυκάσω Ελληνισμός Φωτογραφία Ελλήνων με τις επιχώριες ενδυμασίεςΟι μετοικήσεις των Ελλήνων του Πόντου προς τη γή του Καυκάσου έχει βάθος αιώνων και δεν αφορά μόνο στην περίοδο του τέλους του Ρωσοτουρκικού πολέμου όπως νομίζουν ή πιστεύουν πολλοί. Ο ελληνισμός ο ευρισκόμενος σήμερον εν Καυκάσω και εις τας νοτιο-ανατολικάς επί του Ευξείνου παραλίους χώρας της ρωσικής επικράτειας και ανερχόμενος εις εκατοντάδας χιλιάδας, απώκησεν ολόκληρος εκ Πόντου.  Ο εν Καυκάσω Ελληνισμός / Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Η καμπάνα του Κάρς στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Μαρτυρίες, ντοκουμέντα, φωτογραφίες

κάρς,καμπάνα,κιλκίς,μητρόπολη,μονήαγίουγεωργίουλόφου,μεταμόρφωση,σωτήρος,επιτροπή,πόντιακών,μελετών,ορτάκιοϊ,λευκώνας,σερρών" Η μεγάλη καμπάνα του Καρς "
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Καρς λειτουργούσαν Έλληνες και Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς. Η τεράστια κι επιβλητική καμπάνα του, που ήταν η μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες δέκα, ήταν δώρο του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β΄ στους Πόντιους του Καρς και ζύγιζε 2.808 οκάδες (περίπου τέσσερις τόνους).   Παρακολουθείστε το βίντεο μου για την Καμπάνα του Κάρς

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ