Μέλη της οικογένειας "Σταυριωτών" Κιουπτσίδη στο Ακ Δαγ Ματέν το 1921

Written by Πολατίδης Βασίλειος. Posted in Πόλεις - Περιοχές - Οικισμοί - Χωριά

Ακ Δαγ Ματέν, 1921. Ο μεγάλος με το φέσι είναι ο Γιάννης Κιουπτσίδης, αδερφός του παππού του δωρητή. Με τα αδέρφια του δωρητή πάνω ο Ισαάκ, κάτω ο Ιάκωβος, η Μαρία και η ΠολύμνιαΜέλη της οικογένειας "Σταυριωτών" Κιουπτσίδη στο Ακ Δαγ Ματέν το 1921.

Ο μεγάλος με το φέσι είναι ο Γιάννης Κιουπτσίδης, αδερφός του παππού του δωρητή της φωτογραφίας με τα αδέρφια του δωρητή πάνω ο Ισαάκ, κάτω ο Ιάκωβος, η Μαρία και η Πολύμνια. Οι φωτογραφίες που αναρτώνται προέρχονται είτε απο το λεύκωμα της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων, είτε απο την ΕΠΜ (Επιτροπή Ποντιακών Μελετών) είτε απο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το Αρχείον Πόντου την Ποντιακή Εστία και άλλα περιοδικά εποχής με τα σχόλια που ήδη υπάρχουν. Όπου απαιτείται και υπάρχουν διαθέσιμα σχόλια για τις περιοχές προέλευσης, τους τόπους καταγωγής, τα εικονιζόμενα πρόσωπα ή τις περιοχές, καταθέτω ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που αντλώ απο γραπτές πηγές, κυρίως απο τον Γεώργιο Κανδηλάπτη (Κάνι) και άλλους επιφανείς ιστορικούς και λαογράφους. Ζωντανεύοντας τις μνήμες των Ελλήνων του Πόντου - Παραδοσιακές ανδρικές & γυναικείες ενδυμασίες (φορεσιές) των Ελλήνων του Πόντου - Ακ Δαγ Ματέν, 1921 Γιάννης Κιουπτσίδης, Ισαάκ, Ιάκωβος, Μαρία και Πολύμνια - Η οικογένεια του Γεωργίου Κιουπτσίδη 1910 Ακ Δαγ Μαδεν
Ο αγαπητός μας κ Γιάννης Πολύμερος αναφέρει σε ένα σχόλιο του για την παρούσα φωτογραφία: Μετεντζήδες μέλη της μεγάλης οικογένειας Κουπτσίδη ή Κιουπτσίδη εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή πληθυσμών(1923-1924) και στα Γρεβενά(αρχικά στην Κιβωτό Γρεβενών και μετέπειτα μέσα στην πόλη των Γρεβενών).  Ιστορία του Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου Ενημερωθείτε περισσότερο στους ακόλουθες αναρτήσεις μου Κρυπτοχριστιανικά Δημητρίου Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη). Οικογένεια Κιουπτζή (Κιουπτσίδη) - Τραπεζούντα, 1911. Θεόδωρος Κιουπτσίδης & Κασίμ Κασίμογλου (Κασιμίδης)  

Φωτογραφικό υλικό όπως η παρούσα φωτογραφία μπορεί να προέρχεται από Λευκώματα Συλλόγων, προσωπικές συλλογές, αναρτήσεις σε blogs ή sites όπως η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Εθνικό Κέντρο τεκμηρίωσης και ηλεκτρονικού περιεχομένου, η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, η Μέριμνα Ποντίων Κυρίων, δημοσιεύσεις σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, το Αρχείον Πόντου κ.ο.κ. και αποτελεί αρχειακό υλικό το οποίο ανήκει πρωτίστως στα εικονιζόμενα πρόσωπα, τις οικογένειες και τους απογόνους τους και κατά συνέπεια σε όλο τον ποντιακό λαό. Μέσω του Kotsari.com προβάλλονται για ιστορικούς και λαογραφικούς εκπαιδευτικούς λόγους, με την όσο το δυνατό πληρέστερη τεκμηρίωση, λεπτομερή αναφορά στα συστατικά στοιχεία προσδιορισμού, χρονολογίας, γεωγραφίας, λαογραφίας (γλωσσικού ιδιώματος), συγγενικών σχέσεων, ενδυματολογίας, ιστορικών συγκυριών και συσχετισμού με άλλο παρόμοιο υλικό από τον Πόντο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ενδυνάμωσης-ενίσχυσης των φωτογραφιών αρχείου με όλα εκείνα τα στοιχεία (ιστορικά και λαογραφικά) τα οποία είναι ικανά να τις παρουσιάσουν στο σήμερα με όσο το δυνατό μεγαλύτερη πληρότητα πληροφοριών και στοιχείων για την καταγωγή και σημασία τους. Στην πλειονότητα τους οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν επεξεργαστεί και επιχρωματιστεί με σεβασμό στα πρόσωπα που εικονίζονται, στις ενδυμασίες και στα δομικά μέρη της κάθε εικόνας.

Ποντι(α)κή Ιστορία & Λαογραφία – Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com 

Print