Η τραγωδία της Ορτούς (Κοτυώρων) του Πόντου

Τραγωδία,ορτού,κοτύωρα,ρώσικος,στόλος,ρωμιοί,τούρκοι,τραπεζούντα,ελλάς,πόζτεπέν,βασιλιακόν,στράτα,βομβαρδισμοί,σφαγές,μοσκώφ,ρούδα,παπαΜιλτιάδηςΤσομίδης,απόβαση,ρωσοτουρκικός,πόλεμος,ιστορία,πόντου Ήταν Παρασκευή 11 Αυγούστου του 1917. Απ’ τα χαράματα ακόμα φαινόταν μακριά στο βάθος μια μαυρίλα που σε λίγο όλο και μεγάλωνε. Δεν αργήσαμε να διακρίνουμε καθαρά πια τα καπνισμένα φουγάρα του ρωσικού στόλου ο οποίος σε λίγη ώρα έφτασε στ’ ανοιχτά του λιμανιού κι αμέσως άρχισε να βομβαρδίζει. Ρωμιοί και τούρκοι (αν κι εμείς οι ρωμιοί παρακαλούσαμε και τους περιμέναμε να έρθουν για να μας λυτρώσουν απ’ τα δεινά της σκλαβιάς), σκορπίσαμε άλλοι στον Πόζ τεπέν, άλλοι στον Βασιλα̤κόν την στράταν, άλλοι στους παχτζέδες και άλλοι στις Τάπιες και όπου αλλού νομίζαμε ότι θα είμαστε ασφαλείς.

Τοπάλ Οσμάν Φερεντίν Ζατέ. Ο μαύρος δαίμονας του Πόντου

τοπάλ,οσμάν,οσμάναγάς,φερεντίνζατέ,σφαγέας,ποντίων,ελλήνων,γενοκτονία,τρίπολη,κερασούντα,πόντουΠεντακόσια χρόνια δουλείας του έθνους κάτω από τον απηνέστερο ζυγό των τούρκων, δεν έχει να παρουσιάσει θλιβερότερη σελίδα από εκείνη την οποία αφήνει η αιματοβαμμένη εποχή του οσμάν αγά.Καμία αναλογία δε μπορεί να γίνει για τη θεομηνία με τις περιοδικές σφαγές τις οποίες από καιρού εις καιρόν εφάρμοζαν οι τουρκικές κυβερνήσεις κατά των χριστιανών.Είναι αλήθεια ότι οι τούρκοι προχωρούν σε διωγμούς πάντα με υποδείξεις των κυβερνήσεων τους, τις οποίες τις εφαρμόζουν με σύστημα και σχέδιο.Οι διαταγές του κομιτάτου και του απαίσιου κεμάλ μουσταφά περί ολοσχερούς καταστροφής των χριστιανών, βρίσκει τεράστια ανταπόκριση από τον τουρκικό πληθυσμό, ώστε δεν έμενε τίποτε άλλο παρά να δοθεί το σύνθημα της επίθεσης από ένα και μόνο άνθρωπο για να ζωντανέψει η κόλαση.Η τουρκική φυλή ερεθισμένη από τη γενική αποτυχία και τις συμφορές του γενικού πολέμου αφενός και αφετέρου συνηθισμένη στις σφαγές των ραγιάδων και στην υφαρπαγή των περιουσιών τους, ήταν έτοιμη να ξεθυμάνει εναντίων των ανυπεράσπιστων Ελλήνων.

Παρακολουθείστε το πρώτο μέρος του βίντεο μας για τον Τοπάλ Οσμάν Φερεντίν Ζατέ, τον μαύρο δαίμονα του Πόντου

Η Σφαγή των Ελλήνων της Πάφρας του Πόντου

Σφαγή,εξόντωση,πάφρας,εμπρησμοί,τυφεκισμοί,φόνοι,απαγχονισμοί,ατιμώσεις,μουσαμλή,σουρμελή,άκκονακ,κηγήλγκιόλαδά,αμισού,τσεμίλμπεης,παφραίοι,τούρκοι,τσετέδες,αλβανοί,λαζοί,έλεζλη,σουλούδερέ,νεπιέν,φεχτή,πασάς,γερμανός,καραβαγγέλης,ποντιακό,αντάρτικοΠουθενά δεν έγινε συστηματικότερη σφαγή και εξόντωση, διότι πουθενά δεν υπήρχε τόσο πυκνός Ελληνισμός τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Η έκταση της καταστροφής και του ολέθρου είναι τόσο μεγάλη που αδυνατεί να τη συλλάβει η φαντασία. Η δημοσιευμένη έκθεση της εφημερίδας «Μεταρύθμιση» δίνει μία αμιδρή εικόνα της καταστροφής.
«….την 5η Απριλίου του 1921 το τουρκικός στρατός αποτελούμενος από 10.000 άνδρες, υποβοηθούμενος από τσετέδες και χωρικούς άρχισε την αιφνίδια επίθεση εναντίον όλης της περιφέρειας της Πάφρας. Αυτά που συνέβησαν είναι αδύνατο να μπορέσει κανείς να τα περιγράψει επακριβώς. Εμπρησμοί, τυφεκισμοί, φόνοι με λόγχη, απαγχονισμοί, ατιμώσεις. Η φρικιαστική αυτή κατάσταση διήρκησε ένα μήνα ώστε τα χωριά μεταβλήθηκαν σε ερείπια ενώ, πλήν ελαχίστων κατοίκων, άπαντες κατακρεουργήθηκαν.  Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο με ιστορικά στοιχεία για την σφαγή του Ελληνισμού της Πάφρας του Πόντου

Ο Ελληνισμός του Δυτικού Πόντου

ποντιακός,ελληνισμός,μπάφρα,μπάφρα,αμισός,τουρκόφωνοι,δίβουνο,κιλκίς,δυτικός,πόντος,εμπυένντάγ,γιούντάγ,παντέλαγάς,καραβαγγέλης,γερμανόςΟι τουρκόφωνοι Έλληνες Πόντιοι - Πότε και γιατί τουρκοφώνησαν - Σε ποια περιοχή του Πόντου ζούσαν - Γιατί ήρθαν στην Ελλάδα και που εγκαταστάθηκαν.

Με την άδεια του συγγραφέα και δικηγόρου του Κιλκίς κυρίου Θεόδωρου Παυλίδη, δημοσιεύω τα παρακάτω κείμενα. Όπου κρίνεται σχολιασμός, θα υπάρχει χάριν επεξήγησης.
Το χωριό στο οποίο έζησε και μεγάλωσε είναι το Δίβουνο ή Διβούνι του νομού Κιλκίς το οποίο μετά την «ανταλλαγή» των πληθυσμών κατοικήθηκε από Μπάφραληδες.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο για τον Ελληνισμό του Δυτικού Πόντου

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

γενοκτονία,ποντίων,ανταλλαγή,πληθυσμών,σφαγές,τάγματα,εργασίας,αμελεταμπουρού

Είμαστε ευτυχείς που οι Πόντιοι εκπρόσωποί μας στην Ελληνική Βουλή, αλλά και οι συμπαθούντες τους Ποντίους, τόλμησαν να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας , στιγματίζοντας έτσι την ένοχη αδιαφορία των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων για το έγκλημα που διαπράχθηκε στα αλησμόνητα εδάφη του Πόντου. Είμαστε ευτυχείς που οι αγώνες για αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων του Πόντου επί τέλους δικαιώθηκαν. Και πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι προβλήματα που μένουν άλυτα στα ράφια της Ελληνικής ιστορίας, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα δώσει την ευκαιρία για την επίλυση τους, δεν λύνονται αργότερα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο βωμό των δήθεν καλών σχέσεων και καλής γειτονίας. Τα προβλήματα θα τα βρούμε μία μέρα μπροστά μας και η έκπληξη θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Μόνο με αποφασιστικές τομές, όπως αυτή της αναγνώρισης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του Ποντιακού Ελληνισμού, που φανερώνουν έστω και καθυστερημένα μία Εθνική ομοψυχία, μόνο έτσι θα δικαιωθούμε Ιστορικά, ηθικά και εθνικά. Ήταν απαίτηση του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν άγραφη διαθήκη των 388.000 αδικοχαμένων Ελλήνων Ποντίων σε μας τους νεότερους, για την ιστορική δικαίωση ενός τμήματος του Ελληνισμού που δεν υπέστειλε το λάβαρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για αιώνες στα βάθη της Μ. Ασίας. Και ήταν τουλάχιστο απαράδεκτο να βλέπει κανείς από τη μία να στήνονται ανδριάντες από μέρους της Τουρκίας στους δολοφόνους των Ποντίων όπως αυτός του αιμοχαρή Τουρκολαζού Τοπάλ Οσμάν και από την άλλη από την Ελληνική, να υπάρχει απροθυμία αναγνώρισης του άνανδρου εγκλήματος που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού στον Πόντο

Δείτε το σχετικό βίντεο με τη τραγωδία του αφανισμού των Ελλήνων της Πάφρας

Δείτε το σχετικό βίντεο για την ολοκληρωτική σφαγή του Ελληνισμού της Πάφρας

  • 1
  • 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ