Η τραγωδία της Ορτούς (Κοτυώρων) του Πόντου

Οικογένεια Ελλήνων των Κοτυώρων σε αναμνηστική φωτογράφηση το 1900Ήταν Παρασκευή 11 Αυγούστου του 1917. Απ’ τα χαράματα ακόμα φαινόταν μακριά στο βάθος μια μαυρίλα που σε λίγο όλο και μεγάλωνε. Δεν αργήσαμε να διακρίνουμε καθαρά πια τα καπνισμένα φουγάρα του ρωσικού στόλου ο οποίος σε λίγη ώρα έφτασε στ’ ανοιχτά του λιμανιού κι αμέσως άρχισε να βομβαρδίζει. Ρωμιοί και τούρκοι (αν κι εμείς οι ρωμιοί παρακαλούσαμε και τους περιμέναμε να έρθουν για να μας λυτρώσουν απ’ τα δεινά της σκλαβιάς), σκορπίσαμε άλλοι στον Πόζ τεπέν, άλλοι στον Βασιλα̤κόν την στράταν, άλλοι στους παχτζέδες και άλλοι στις Τάπιες και όπου αλλού νομίζαμε ότι θα είμαστε ασφαλείς.

Print

Η Σφαγή των Ελλήνων της Πάφρας του Πόντου

Οικογένεια Ιωάννη Χατζη-Αντώνογλου Πάφρα Πόντου 1870 Πουθενά δεν έγινε συστηματικότερη σφαγή και εξόντωση, διότι πουθενά δεν υπήρχε τόσο πυκνός Ελληνισμός τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Η έκταση της καταστροφής και του ολέθρου είναι τόσο μεγάλη που αδυνατεί να τη συλλάβει η φαντασία. Η δημοσιευμένη έκθεση της εφημερίδας «Μεταρύθμιση» δίνει μία αμιδρή εικόνα της καταστροφής. «...την 5η Απριλίου του 1921 ο τουρκικός στρατός αποτελούμενος από 10.000 άνδρες, υποβοηθούμενος από τσετέδες και χωρικούς άρχισε την αιφνίδια επίθεση εναντίον όλης της περιφέρειας της Πάφρας.

Print

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Δολοφονία Έλληνα δασκάλου απο τα όργανα των νεοτούρκωνΕίμαστε ευτυχείς που οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής εκπρόσωποί μας στην Ελληνική Βουλή, αλλά και οι συμπαθούντες τους Έλληνες Ποντίους, τόλμησαν να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας, στιγματίζοντας έτσι την ένοχη αδιαφορία των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων για το έγκλημα που διαπράχθηκε στα αλησμόνητα εδάφη του Πόντου. 

Print

Η τραγωδία της εξόντωσης του Ελληνισμού της Πάφρας του Πόντου

Οικογένεια Ιωάννη Χατζη-Αντώνογλου Πάφρα Πόντου 1870 Η Πάφρα που γράφεται και Μπάφρα, είναι μία απ τις πόλεις του Πόντου. Βρίσκεται στο νομό Σαμψούντας δίπλα στις εκβολές του ποταμού Άλυ και αριθμούσε περίπου οκτώ χιλιάδες κατοίκους. Οι κάτοικοι της ήταν Έλληνες καίτοι τουρκόφωνοι διακρίνονταν για το ζωηρό θρησκευτικό και εθνικό τους αίσθημα. Ονομαστά ήταν τα καπνά της Πάφρας για την ευωδία τους και αυτό δικαιολογούσε τη μεγάλη εμπορική κίνηση στη Μπάφρα με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών πλουσίων καπνεμπόρων και τραπεζιτών. Δεν υστερούσαν διόλου στα γράμματα καθώς υπήρχαν δημοτικά σχολεία και πλήρης αστική σχολή. 

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ