Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

γενοκτονία,ποντίων,ανταλλαγή,πληθυσμών,σφαγές,τάγματα,εργασίας,αμελεταμπουρού

Είμαστε ευτυχείς που οι Πόντιοι εκπρόσωποί μας στην Ελληνική Βουλή, αλλά και οι συμπαθούντες τους Ποντίους, τόλμησαν να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας , στιγματίζοντας έτσι την ένοχη αδιαφορία των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων για το έγκλημα που διαπράχθηκε στα αλησμόνητα εδάφη του Πόντου. Είμαστε ευτυχείς που οι αγώνες για αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων του Πόντου επί τέλους δικαιώθηκαν. Και πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι προβλήματα που μένουν άλυτα στα ράφια της Ελληνικής ιστορίας, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα δώσει την ευκαιρία για την επίλυση τους, δεν λύνονται αργότερα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο βωμό των δήθεν καλών σχέσεων και καλής γειτονίας. Τα προβλήματα θα τα βρούμε μία μέρα μπροστά μας και η έκπληξη θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Μόνο με αποφασιστικές τομές, όπως αυτή της αναγνώρισης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του Ποντιακού Ελληνισμού, που φανερώνουν έστω και καθυστερημένα μία Εθνική ομοψυχία, μόνο έτσι θα δικαιωθούμε Ιστορικά, ηθικά και εθνικά. Ήταν απαίτηση του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν άγραφη διαθήκη των 388.000 αδικοχαμένων Ελλήνων Ποντίων σε μας τους νεότερους, για την ιστορική δικαίωση ενός τμήματος του Ελληνισμού που δεν υπέστειλε το λάβαρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για αιώνες στα βάθη της Μ. Ασίας. Και ήταν τουλάχιστο απαράδεκτο να βλέπει κανείς από τη μία να στήνονται ανδριάντες από μέρους της Τουρκίας στους δολοφόνους των Ποντίων όπως αυτός του αιμοχαρή Τουρκολαζού Τοπάλ Οσμάν και από την άλλη από την Ελληνική, να υπάρχει απροθυμία αναγνώρισης του άνανδρου εγκλήματος που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού στον Πόντο

Δείτε το σχετικό βίντεο με τη τραγωδία του αφανισμού των Ελλήνων της Πάφρας

Δείτε το σχετικό βίντεο για την ολοκληρωτική σφαγή του Ελληνισμού της Πάφρας

Η τραγωδία της εξόντωσης του Ελληνισμού της Πάφρας του Πόντου

μπάφρα, πάφρα, σαμψούντα, αμισός, γενοκτονία, ποντίων, σφαγές, κιοβτσέσου, σελαμλέκ, τζουλφάζ, χοτζά, ποταμός, άλυς, κυριάκος, κοτζαπαράσογλου, κυριάκος, οξούζογλου, μαλάτια, πορείες, θανάτου,τουρτμέν,δαγή,δελίκ,τάς

Η Πάφρα που γράφεται και Μπάφρα, είναι μία απ τις πόλεις του Πόντου. Βρίσκεται στο νομό Σαμψούντας δίπλα στις εκβολές του ποταμού Άλυ και αριθμούσε περίπου οκτώ χιλιάδες κατοίκους. Οι κάτοικοι της ήταν Έλληνες καίτοι τουρκόφωνοι διακρίνονταν για το ζωηρό θρησκευτικό και εθνικό τους αίσθημα.Ονομαστά ήταν τα καπνά της Πάφρας για την ευωδία τους και αυτό δικαιολογούσε τη μεγάλη εμπορική κίνηση στη Μπάφρα με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών πλουσίων καπνεμπόρων και τραπεζιτών.Δεν υστερούσαν διολου στα γράμματα καθώς υπήρχαν δημοτικά σχολεία και πλήρης αστική σχολή. Όμως, άγρια έπεσε επάνω στην Πάφρα η εξολοθρευτική μανία των τούρκων και ιδίως του Κεμάλ και του οργάνου του Τοπάλ Οσμάν.Για το πώς εξοντώθηκε ο Ελληνισμός της Πάφρας και τα πέριξ αυτής Ελληνικά χωριά, μας αφηγείται ο Αντώνιος Ι. Γαβριηλίδης, καπνέμπορος της Μπάφρας ο οποίος συνέγραψε την τραγωδία της πατρίδας του.

« Μετά τη συμπλήρωση της λεηλασίας και πυρπόλησης των περιχώρων, μετά τη βεβήλωση των ιερών ναών , μετά την εξόντωση του άρρενος πληθυσμού και την αισχρά ατίμωση των γυναικών και παρθένων των πέριξ χωρίων, έρχεται η σειρά της ευάνδρου πόλεως Πάφρας και δίδεται το σύνθημα της έναρξης των δεινών από τον υποδιοικητή (καϊμακάμη) Δζεμάλ και του αρχηγού του καταδιωκτικού σώματος Χατζή Κεμάλ, στις αρχές Ιουνίου του 1921.

Δείτε το βίντεο για την τραγωδία της εξόντωσης του Ελληνισμού της Πάφρας του Πόντου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ