Μοναστήρια στον Πόντο που εξέλιπον. Ιερά Μονή Φωτοβόλων περιφέρειας Κιουρτούν

Ιερά Γυναικεία Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Ίμερα της ΧαλδίαςΕίναι γνωστά τα μοναστήρια της Χαλδίας του Πόντου, τα οποία αναφέρονται σε μονογραφίες αλλά και στο Γεωγραφικό λεξικόν του κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη (Κάνεως). Αναγράφουμε τα γνωστότερα. Ανδρικά ήταν : Μονή Γουμερά στην Τσίτε (Τσίτη), Χάρσερας, Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά, Δεβρεντζή, Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά και Κελώρια. Ενώ γυναικεία (καλογραιών) ήταν : Ζανταέρτς στη Μούζαινα, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Ίμερα και της Παναγίας στην Κάτω Χαβίανα και στου Αμπρικάντων.

Print

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής της Αληθινής του Πόντου

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής της Αληθινής του ΠόντουΣτην βιβλιοθήκη της Εστία Νέας Σμύρνης που έχει την τιμή να διασώζει και να διαφυλάττει σαν την πιο πολύτιμη κληρονομιά αρκετά χειρόγραφα μνημεία-κώδικες, διάφορα έγγραφα και επιστολές, όλα απομεινάρια του χαμένου ελληνισμού της Μικράς Ασίας, έπεσε στα χέρια μου τελευταία ένας κώδικας από ένα μοναστήρι της Αληθινής του Πόντου.   

Ι.Μ. Παναγίας Αληθινής Πόντου - Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο

Print

Τα μοναστήρια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Πόντο

παναγία,σουμελά,τραπεζούντα,ματσούκα,πόντος• Παναγία Γουμερά (Μεσοχάλδιο). Στα παρακάτω τρία videos γίνεται εκτενής αναφορά στα ιστορικά, γεωγραφικά και λαογραφικά στοιχεία για την Ιερά Μονή της Παναγίας της επονομαζομένης του "Γουμερά".

Α' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Παναγίαν Γουμερά Πόντου

B' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Γ' Μέρος  Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Print

Το μοναστήρι της Παναγίας στο όρος Μελά

παναγία,σουμελά,εικόνα,τραπεζούντα,ματσούκαΗ Παναγία Σουμελά είναι ένα μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα , σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού . Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα , είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς .

Print

Ιερές Μονές του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου στον Πόντο

άγιος,μεγαλομάρτυρας,γεώργιος,τροπαιοφόρος,περιστερεώτας,ζανταέρτς,χουτουρά,διοκλητιανός,μάρτυρες,χριστιανισμός,πόντος Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος κατέχει την πρώτη θέση μετά την Κυρία Θεοτόκο στη λατρεία των Ελλήνων του Πόντου. Έτσι δικαιολογούνται τα εκατοντάδες ιερά προσκυνήματα, ναοί, παρεκκλήσια και ιερές μονές προς τιμήν του. Κορυφαία μονή και πασίγνωστη σε όλο τον Πόντο ήταν η Ιερά Μεγίστη Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στη Γαλλίανα της Ματσούκας. Η ευλάβεια στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα απ τους Έλληνες του Πόντου είναι παροιμιώδης. Δεν υπήρχε χωριό, κώμη, πόλις, ή περιοχή που να μην υπάρχει τουλάχιστον μονή, ναός, παρεκκλήσι, ή προσκύνημα αφιερωμένο στο όνομά του. Δεκάδες τραγούδια της λαϊκής μούσας ύμνησαν και υμνούν τη χάρη και τις πρεσβείες του αγίου. Άλλες μονές αφιερωμένες στον Μέγιστο Άγιο της Χριστιανικής εκκλησίας ήταν :

• Ζανταέρτς (ή Αερομούχον ή Λερμούχον μοναστήρ' Μούζενα)
• Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς (περιοχή Αργυρούπολης)
• Άγιος Γεώργιος Χάρχερας (Χάρχερας μονή, κοντά στο χωριό Χάρχερα)
• Άγιος Γεώργιος Κερασούντας

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο

Print

  • 1
  • 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ