Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής της Αληθινής του Πόντου

ιερά,μονή,κοιμήσεως,θεοτόκου,ζωοδόχου,πηγής,αληθινής,πόντου,μικράς,ασίας,χειρόγραφα,μνημεία,κώδικες,μοναστήρι,κρώμνη,κερδεμελής,ουστάπασης,φιρμάνι,σεμπερέκια,σιαμανάντη,σιαμανάντων,ίμερα,λιθοκάλυβον,ανταλλαγή,πληθυσμών,καστρότειχος,αχτάλια,μιχαήλ,καρτσαλίδηςΣτην βιβλιοθήκη της Εστία Νέας Σμύρνης που έχει την τιμή να διασώζει και να διαφυλάττει σαν την πιο πολύτιμη κληρονομιά αρκετά χειρόγραφα μνημεία-κώδικες, διάφορα έγγραφα και επιστολές, όλα απομεινάρια του χαμένου ελληνισμού της Μικράς Ασίας, έπεσε στα χέρια μου τελευταία ένας κώδικας από ένα μοναστήρι της Αληθινής του Πόντου.
Ο κώδικας αυτός γραμμένος κατά καιρούς από το 1825 μέχρι το 1877 από διαφόρους αγράμματους μοναχούς, όπως φαίνεται από το πλήθος των ανορθογραφιών που δυσχεραίνουν την ανάγνωση, περιλαμβάνει δε στο μεγαλύτερο μέρος του ονόματα διαφόρων ευεργετών της παλιάς αρχικής μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κατόπιν της νέας, της Ζωοδόχου Πηγής που μνημονεύτηκαν στις λειτουργίες και στις ιερές λιτανείες.

Τα μοναστήρια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Πόντο

παναγία,σουμελά,τραπεζούντα,ματσούκα,πόντος• Παναγία Γουμερά (Μεσοχάλδιο)
Στα παρακάτω τρία videos γίνεται εκτενής αναφορά στα ιστορικά, γεωγραφικά και λαογραφικά στοιχεία για την Ιερά Μονή της Παναγίας της επονομαζομένης του "Γουμερά".


Α' Μέρος

Δείτε το σχετικό βίντεο για την Παναγίαν Γουμερά Πόντου

B' Μέρος

Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Γ' Μέρος

Δείτε το σχετικό βίντεο για την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

Το μοναστήρι της Παναγίας στο όρος Μελά

παναγία,σουμελά,εικόνα,τραπεζούντα,ματσούκαΗ Παναγία Σουμελά είναι ένα μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα , σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού . Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα , είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς .

Ιερές Μονές του Αγίου Γεωργίου στον Πόντο

άγιος,μεγαλομάρτυρας,γεώργιος,τροπαιοφόρος,περιστερεώτας,ζανταέρτςΚορυφαία μονή και πασίγνωστη σε όλο τον Πόντο ήταν η Ιερά Μεγίστη Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στη Γαλλίανα της Ματσούκας. Η ευλάβεια στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα απ τους Έλληνες του Πόντου είναι παροιμιώδης. Δεν υπήρχε χωριό, κώμη, πόλις, ή περιοχή που να μην υπάρχει τουλάχιστον μονή, ναός, παρεκκλήσι, ή προσκύνημα αφιερωμένο στο όνομά του. Δεκάδες τραγούδια της λαϊκής μούσας ύμνησαν και υμνούν τη χάρη και τις πρεσβείες του αγίου. Άλλες μονές αφιερωμένες στον πολύ μεγάλο άγιο της χριστιανικής εκκλησίας ήταν : 

• Ζανταέρτς (ή Αερομούχον ή Λερμούχον μοναστήρ' Μούζενα)
• Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς (περιοχή Αργυρούπολης)
• Άγιος Γεώργιος Χάρχερας (Χάρχερας μονή, κοντά στο χωριό Χάρχερα)
• Άγιος Γεώργιος Κερασούντας

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο

Άγιος Ιωάννης ο Βαζελώνας

ιερά,μονή,αγίου,ιωάννη,βαζελώνα,τραπεζούνταΟ χριστιανισμός και ο μοναχισμός έχουν μακρά ιστορία στον Πόντο. Στις δύσβατες και απόκρημνες περιοχές του, και κυρίως στον ευρύτερο χώρο της Τραπεζούντας, οργανώθηκαν από νωρίς μοναχικές κοινότητες. Ο Ιωάννης Ευγενικός στην έκφραση της Τραπεζούντας, στην εγκωμιαστική περιγραφή της πόλης, σχολιάζει τις ιδανικές προϋποθέσεις που παρέχει για την καλλιέργεια του μοναχισμού "ότι και τοις εν τω βίω πάσαν τε αφθονίαν των αναγκαίων επιχορηγεί και μέντοι και ζην κατά μοναχούς τω πλέονι παρέχεται τω ερημικώ και ηρέμω των προαστείων".

Σπουδαία αυτοτελή μοναστικά ιδρύματα με θαυμαστή θρησκευτική ζωή οργανώθηκαν τελικά στον Πόντο. Οι μοναστικές αυτές κοινότητες πραγματοποίησαν πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό. Εμπνευσμένος από το παράδειγμα της πατρίδας του, ο τραπεζουντιακής καταγωγής όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ίδρυσε το πρώτο αγιορείτικο μοναστήρι, τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, ενώ η Μονή Διονυσίου, μία άλλη αγιορείτικη μονή, ιδρύθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Αλεξίου Γ΄ Μεγάλου Κομνηνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ