Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Kοριτσίων Χορός ή Κιζλάρ Χορονού ή Κιζλάρ Καϊτεσί

Παλληκάρια της Πάφρας - Αναμνηστική φωτογραφία Ο χορός αυτός έχει γρήγορες κινήσεις εμπρός και πίσω με σκυφτό το κεφάλι και με μια κάμψη του σώματος προς τα εμπρός και κάτω. Σύμφωνα με την παράδοση και από όσα έχουν αφηγηθεί Έλληνες Παφραίοι αλλά και από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα, το 1680, ο τερέμπεης του ποταμού Άλυ, Χασάν Αλήμπεης* στην προσπάθεια του να ωθήσει τους κατοίκους της Πάφρας να αλλαξοπιστήσουν, χρησιμοποίησε τα πιο απάνθρωπα μέσα.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χορό Κιζλάρ Χορονού

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Τέκ Καϊτέ (Μονός Χορός)

 Παρθεναγωγείον Αμισού - Αναμνηστική φωτογραφία Είναι αντάρτικος χορός πολύ ζωηρός και θεαματικός. Τον χόρευαν οι αντάρτες της Πάφρας συνήθως πριν από κάθε μάχη και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τη μάχη εάν η έκβασή της ήταν νικηφόρα γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό τους. Είναι πηδηχτός χορός με συνεχείς κινήσεις των χεριών προς τα πάνω και εμπρός.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο Μονό Χορό, Τέκ Καϊτέ

Print

Σαρού Κίζ (Ξανθή Κοπέλα) Σαρού Γούζ - Σαρί Γίζ. Χοροί των Ελλήνων Παφραίων

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,Κοριτσιών,Κουτούζογλου,αβραάμ,αβράμης,γιώργος,τσαπανίδης,αντωνιάδης,νέα,μπάφρα,σερρώνΜε το χορό αυτό οι Έλληνες Παφραίοι του Πόντου καθώς και σχεδόν όλοι οι Έλληνες του Πόντου, τιμούν τη μεγάλη σιτοπαραγωγή την οποία ταυτίζουν με μια όμορφη ξανθή κοπέλα, η οποία όταν βλέπει γενικώς την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων να αυξάνει, κυκλοφορεί χαρούμενη τραγουδώντας και χορεύοντας εύθυμους σκοπούς.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χαρό Σαρού Κίζ της Πάφρας

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Σάββας του Κωνσταντίνου ή Κωνσταντίν Σάββα

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,Κοριτσιών,Κουτούζογλου,αβραάμ,αβράμης,γιώργος,τσαπανίδης,αντωνιάδης,νέα,μπάφρα,σερρώνΕίναι χορός με κινήσεις εμπρός και πίσω, δεξιά και αριστερά, άλλοτε εύθυμος κι άλλοτε απογοητευτικός, με το κεφάλι πάντα ψηλά. Οι Έλληνες Παφραίοι χορεύουν και τραγουδούν για τον Κωνσταντίν Σάββα ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήταν στρατηγός του Βυζαντινού κράτους και φρούραρχος διοικητής της περιφέρειας Πάφρας – Αμισού.

 Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χορό των Ελλήνων Παφραίων, Κωνσταντίν Σάββα

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Τρύφωνας ή Τυφρών

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,Κοριτσιών,Κουτούζογλου,αβραάμ,αβράμης,γιώργος,τσαπανίδης,αντωνιάδης,νέα,μπάφρα,σερρώνΟ χορός αυτός σύμφωνα με την παράδοση είναι αφιερωμένος στον Πάφραλη αγωνιστή κατά των τούρκων την περίοδο 1821-1838 με το όνομα Τρύφωνα ο οποίος αν και ήταν ακαταμάχητο παλικάρι, εντούτοις ήταν και μεγάλος αντιρρησίας και σχεδόν ποτέ δεν συμφωνούσε με ότι έλεγαν οι άλλοι. Σε όλα σχεδόν έπαιρνε την αντίθεση θέση.

Παρακολουθείστε το βίντεο μου για το χορό Τρύφωνα ή Τυφρών των Ελλήνων Παφραίων

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ