Η Εταιρεία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού και οι Ποντιακοί Χοροί στη Δόρα Στράτου

Φίλων Κτενίδης - Δόρα Στράτου - Αλέκος ΑκριβόπουλοςΗ Εταιρεία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού και οι Ποντιακοί Χοροί στη Δόρα Στράτου / Ποντιακή Εστία Μηνιαίον Λαογραφικόν Περιοδικόν / Διευθυντής Φίλων Κτενίδης / Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 1953.  Η κυρία Δόρα Στράτου, κόρη του αείμνηστου πολιτικού Νικολάου Στράτου, ανέλαβε να επιτελέσει ένα άθλο, τον οποίο δεν έχει αποτολμήσει μέχρι σήμερον ούτε το Κράτος.

Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο για τους Ποντιακούς χορούς και τη Δόρα Στράτου

Print

Χορός Κότς. Κοσμάς Ακριβόπουλος Ζουρνατσάντων Σαντάς Πόντου (Αγγείο)

Καταγραφές,Σίμου,Λιανίδη,Επιτροπή,Ποντιακών,Μελετών,Κοσμάς,Ακριβόπουλος,Ζουρνατσάντων,Σαντάς,Σαντέτες,Σανταίος,Ερζερούμ,εξορία,Καλαμαριά,καραπουρούν,Χαρμάνκιοϊ,Βεργίνα,Ημαθίας,ενορία,Τερζάντων,Κόκκορας,Νεάπολη,θεσσαλονίκης,κότς,ποντιακοί,χοροί  Καταγραφές του κ Σίμου Λιανίδη για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Νεάπολη Θεσσαλονίκης 16 Ιουλίου 1967, Αγγείο (τουλούμ) παίζει ο κ Κοσμάς Ακριβόπουλος απ΄ του Ζουρνατσάντων της Σαντάς του Πόντου και τραγουδά ο επίσης Σαντέτες (Σανταίος) εκπαιδευτικός κ Βαγγέλης Χειμωνίδης & oι κ Γεωργιάδης & Φωτιάδης, Στην παρούσα ηχογράφηση παρουσιάζεται ο χορός Κότς ή Τη Κοτσής.

Παρακολουθείστε το βίντεο μου για το χορό Κότς της Σαντάς του Πόντου

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Kοριτσίων Χορός ή Κιζλάρ Χορονού ή Κιζλάρ Καϊτεσί

Παλληκάρια της Πάφρας - Αναμνηστική φωτογραφία Ο χορός αυτός έχει γρήγορες κινήσεις εμπρός και πίσω με σκυφτό το κεφάλι και με μια κάμψη του σώματος προς τα εμπρός και κάτω. Σύμφωνα με την παράδοση και από όσα έχουν αφηγηθεί Έλληνες Παφραίοι αλλά και από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα, το 1680, ο τερέμπεης του ποταμού Άλυ, Χασάν Αλήμπεης* στην προσπάθεια του να ωθήσει τους κατοίκους της Πάφρας να αλλαξοπιστήσουν, χρησιμοποίησε τα πιο απάνθρωπα μέσα.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χορό Κιζλάρ Χορονού

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Χορός Τέκ Καϊτέ (Μονός Χορός)

 Παρθεναγωγείον Αμισού - Αναμνηστική φωτογραφία Είναι αντάρτικος χορός πολύ ζωηρός και θεαματικός. Τον χόρευαν οι αντάρτες της Πάφρας συνήθως πριν από κάθε μάχη και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τη μάχη εάν η έκβασή της ήταν νικηφόρα γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό τους. Είναι πηδηχτός χορός με συνεχείς κινήσεις των χεριών προς τα πάνω και εμπρός.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο Μονό Χορό, Τέκ Καϊτέ

Print

Σαρού Κίζ (Ξανθή Κοπέλα) Σαρού Γούζ - Σαρί Γίζ. Χοροί των Ελλήνων Παφραίων

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,Κοριτσιών,Κουτούζογλου,αβραάμ,αβράμης,γιώργος,τσαπανίδης,αντωνιάδης,νέα,μπάφρα,σερρώνΜε το χορό αυτό οι Έλληνες Παφραίοι του Πόντου καθώς και σχεδόν όλοι οι Έλληνες του Πόντου, τιμούν τη μεγάλη σιτοπαραγωγή την οποία ταυτίζουν με μια όμορφη ξανθή κοπέλα, η οποία όταν βλέπει γενικώς την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων να αυξάνει, κυκλοφορεί χαρούμενη τραγουδώντας και χορεύοντας εύθυμους σκοπούς.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χαρό Σαρού Κίζ της Πάφρας

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ