Μηλίτσα, Ένας άγνωστος Ποντιακός Λαϊκός Χορός. Γράφει ο αείμνηστος κ. Σίμος Λιανίδης το 1965

Μηλίτσα, Ένας άγνωστος Ποντιακός Λαϊκός ΧορόςΔημοσιεύω τη μουσική, την ποίηση και τη χορογραφία ενός άγνωστου μέχρι σήμερα, ποντιακού λαϊκού χορού. Τον οφείλουμε στον συμπατριώτη μας δικηγόρο κ. Ι. Χαρατσίδη. Η καταγραφή της μουσικής καθώς και η χορογραφία του που δημοσιεύονται παρακάτω οφείλονται στον κ. Κουτσογιαννόπουλο, ο οποίος προθυμότατα μας βοήθησε. Χορός Μηλίτσα - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Χορός Σαρου Κιζίν Οπλαμασί, Αυτοθυσία-Αυτοκτονία Κοριτσιών

Μαύρηβρύση,ΚαράΠουνάρ,Στενάδρομάκια,Ταρατσού,Σοκακλάρ,Τρύφ ωνας,τυρφών,ΣάββαςτουΚωνσταντίνου,Σαρούκούζ,Σαρίκούζ,Σαρούγούζ,Ξανθήκοπέλα,Μονόςχορός,τέκκαϊτέ,αντάρτικος,χορός,Κοριτσιών,Κουτούζογλου,αβραάμ,αβράμης,γιώργος,τσαπανίδης,αντωνιάδης,νέα,μπάφρα,σερρών,τοπούζογλου,οπλαμασίΟ χορός αυτός αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου και αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο έπεσαν το 1680 οι κοπέλες από την κορυφή του κάστρου της Πάφρας και παρέδωσαν τις ζωές τους στα ορμητικά νερά του ποταμού Άλυ κοντά στο χωριό Ασάρ. Ο χορός αυτός χορεύεται με τεντωμένα τα χέρια και με πηδήματα ψηλά από το έδαφος με μια απότομη κίνηση προς τα εμπρός οπότε η κάθε κοπέλα αφήνει το χέρι της διπλανής της.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο για το χορό Σαρου Κιζίν Οπλαμασί

Print

Η Εταιρεία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού και οι Ποντιακοί Χοροί στη Δόρα Στράτου

Φίλων Κτενίδης - Δόρα Στράτου - Αλέκος ΑκριβόπουλοςΗ Εταιρεία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού και οι Ποντιακοί Χοροί στη Δόρα Στράτου / Ποντιακή Εστία Μηνιαίον Λαογραφικόν Περιοδικόν / Διευθυντής Φίλων Κτενίδης / Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 1953.  Η κυρία Δόρα Στράτου, κόρη του αείμνηστου πολιτικού Νικολάου Στράτου, ανέλαβε να επιτελέσει ένα άθλο, τον οποίο δεν έχει αποτολμήσει μέχρι σήμερον ούτε το Κράτος.

Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο για τους Ποντιακούς χορούς και τη Δόρα Στράτου

Print

Χορός Κότς. Κοσμάς Ακριβόπουλος Ζουρνατσάντων Σαντάς Πόντου (Αγγείο)

Καταγραφές,Σίμου,Λιανίδη,Επιτροπή,Ποντιακών,Μελετών,Κοσμάς,Ακριβόπουλος,Ζουρνατσάντων,Σαντάς,Σαντέτες,Σανταίος,Ερζερούμ,εξορία,Καλαμαριά,καραπουρούν,Χαρμάνκιοϊ,Βεργίνα,Ημαθίας,ενορία,Τερζάντων,Κόκκορας,Νεάπολη,θεσσαλονίκης,κότς,ποντιακοί,χοροί  Καταγραφές του κ Σίμου Λιανίδη για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Νεάπολη Θεσσαλονίκης 16 Ιουλίου 1967, Αγγείο (τουλούμ) παίζει ο κ Κοσμάς Ακριβόπουλος απ΄ του Ζουρνατσάντων της Σαντάς του Πόντου και τραγουδά ο επίσης Σαντέτες (Σανταίος) εκπαιδευτικός κ Βαγγέλης Χειμωνίδης & oι κ Γεωργιάδης & Φωτιάδης, Στην παρούσα ηχογράφηση παρουσιάζεται ο χορός Κότς ή Τη Κοτσής.

Παρακολουθείστε το βίντεο μου για το χορό Κότς της Σαντάς του Πόντου

Print

Χοροί των Ελλήνων Παφραίων - Kοριτσίων Χορός ή Κιζλάρ Χορονού ή Κιζλάρ Καϊτεσί

Παλληκάρια της Πάφρας - Αναμνηστική φωτογραφία Ο χορός αυτός έχει γρήγορες κινήσεις εμπρός και πίσω με σκυφτό το κεφάλι και με μια κάμψη του σώματος προς τα εμπρός και κάτω. Σύμφωνα με την παράδοση και από όσα έχουν αφηγηθεί Έλληνες Παφραίοι αλλά και από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα, το 1680, ο τερέμπεης του ποταμού Άλυ, Χασάν Αλήμπεης* στην προσπάθεια του να ωθήσει τους κατοίκους της Πάφρας να αλλαξοπιστήσουν, χρησιμοποίησε τα πιο απάνθρωπα μέσα.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο στο χορό Κιζλάρ Χορονού

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ