Ένα γράμμα προς τον κ. Ξενοφώντα Άκογλου 20.5.1961  -  Για τα τραγούδια και τους χορούς μας.

Κρώμνη 1885 Πατριαρχική οικογένεια Ο κ. Ηρακλής Τάντος, γόνος πατριαρχικής οικογένειας της Κρώμνης, από τους ολίγους επιζήσαντες υπερίληκους αλλά θαλερώτατους Κρωμναίους και ένας από τους πολλούς γλεντζέδες της πατρίδας του, που και τώρα, ούτε στο τραγούδι ούτε και στο χορό τα βάζει κάτω, μας έφερε ο ίδιος αυτό το γράμμα με την παράκληση να δημοσιευθεί, και το δημοσιεύουμε όπως το έγραψε ο ίδιος. Για τα τραγούδια και τους χορούς μας

Print

Η Αρχιτεκτονική της κατοικίας της ηπειρωτικής ενδοχώρας στον Πόντο

Ελληνική συνοικία στην Αμάσεια του Πόντου Στην ηπειρωτική ενδοχώρα, οι αγροτικές κατοικίες στην πλειονότητά τους είναι ισόγειες και σπανίως διώροφες, με ενσωματωμένες τις περισσότερες βοηθητικές λειτουργίες –ελάχιστες ως προς τον αριθμό– στο ίδιο το βασικό τους κτίσμα.

Print

Η Αρχιτεκτονική της αγροτικής κατοικίας των οροπεδίων στον Πόντο

Παραθεριστές απο την Τραπεζούντα σε παρχάρι (βοσκότοπο) σε οροπέδιο της ενδοχώρας Στη ζώνη των οροπεδίων του Πόντου οι καλύβες των «παρχαρίων», ως κτίσματα εποχικής χρήσης και συγκεκριμένης λειτουργίας, πληρούν τις λειτουργικές και κατασκευαστικές προϋποθέσεις μιας χρονικά περιορισμένης και υπό όρους διαβίωσης.

Print

Ο Ηλίας Ιωσηφίδης απο τα Σαράντα Αλώνια Προύσας της Νικομήδειας

Ληξιαρχική πράξη στρατολογικής του κατάταξης στον Βασιλικό Ελληνικό Στρατό Σε αυτή την ανάρτηση μου, θα μιλήσουν περισσότερο τα έγγραφα και οι εικόνες παρά τα κείμενα. Αναδεικνύονται τα ζητήματα του προσφυγικού ελληνισμού, η γενοκτονία που πεισματικά αρνείται η επίσημη τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει, η ανταλλαγή των πληθυσμών και τα μύρια προβλήματα που προκάλεσε αυτός ο βίαιος ξεριζωμός από τα πατρογονικά εδάφη χιλιετηρίδων.

Print

  • 1
  • 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ