Ο διεκδικούμενος Πόντος το 1918

xartis diekdikoumenos pontos epitropi pontiakon meletonΟ Διεκδικούμενος Πόντος το 1918

Ονομασία, έκταση, πληθυσμός.
Πόντος καλείται το παραλιακό τμήμα της Β.Α. Μ.Ασίας, που απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ), σε έκταση 71.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 2.048.250 κατοίκους την περίοδο εκείνη, από τους οποίους 697.000 ήταν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

 

Λοιπά γεωγραφικά στοιχεία.

α) Βουνά.
Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου προς Νότια από την παραλία και σε όλη την έκταση του Πόντου από τα δυτικά προς τα ανατολικά εκτείνεται η οροσειρά του Παρυάρδη (Γκιαβούρ νταγ), που χωρίζει τον Πόντο από την υπόλοιπη προς Νότια Μ.Ασία με δύο μόνο κύριες διόδους επικοινωνίας, τη μία από την Αμισό προς τη Σεβάστεια και την ενδοχώρα και την άλλη από την Τραπεζούντα προς την Ερζερούμ και την Ανατολή. Της οροσειράς αυτής κυριότερες διακλαδώσεις από τα Δυτικά είναι: το βουνό Κεμέρ νταγ στα Βόρεια της Αμάσειας, Γιλντίζ νταγ Βόρεια της Σεβάστειας, Καρά νταγ βόρεια της Νικοπόλεως, Κεμέρ νταγ Ανατολικά της Αργυρουπόλεως, κλπ.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Διεκδικούμενο Πόντο

β) Ποτάμια.
Τα κυριότερα ποτάμια που εκβάλλουν όλα στον Εύξεινο Πόντο, από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά είναι: ο Άλυς (Κιζίλ Ιρμάκ), ο μεγαλύτερος ποταμός της Μ.Ασίας που χωρίζει τον Πόντο από την Παφλαγονία, και στη συνέχεια ο Ίρις (Γεσίλ Ιρμάκ) που διασχίζει την Αμάσεια και ενώνεται με τον Λύκο ποταμό (Κελκίτ τσάι), ενώ ανατολικότερα έχουμε το Χαρσιώτη και τον Πυξίτη, που εκβάλλουν ο πρώτος κοντά στην Τρίπολη και ο δεύτερος κοντά στην Τραπεζούντα τέλος προς τα σύνορα με τη Ρωσία έχουμε τον Άκαμψη (Τσόρουχ σου) που εκβάλλει κοντά στο Βατούμ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ