Ο διεκδικούμενος Πόντος το 1918

xartis diekdikoumenos pontos epitropi pontiakon meletonΟ Διεκδικούμενος Πόντος το 1918

Ονομασία, έκταση, πληθυσμός.
Πόντος καλείται το παραλιακό τμήμα της Β.Α. Μ.Ασίας, που απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ), σε έκταση 71.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 2.048.250 κατοίκους την περίοδο εκείνη, από τους οποίους 697.000 ήταν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

 

Λοιπά γεωγραφικά στοιχεία.

α) Βουνά.
Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου προς Νότια από την παραλία και σε όλη την έκταση του Πόντου από τα δυτικά προς τα ανατολικά εκτείνεται η οροσειρά του Παρυάρδη (Γκιαβούρ νταγ), που χωρίζει τον Πόντο από την υπόλοιπη προς Νότια Μ.Ασία με δύο μόνο κύριες διόδους επικοινωνίας, τη μία από την Αμισό προς τη Σεβάστεια και την ενδοχώρα και την άλλη από την Τραπεζούντα προς την Ερζερούμ και την Ανατολή. Της οροσειράς αυτής κυριότερες διακλαδώσεις από τα Δυτικά είναι: το βουνό Κεμέρ νταγ στα Βόρεια της Αμάσειας, Γιλντίζ νταγ Βόρεια της Σεβάστειας, Καρά νταγ βόρεια της Νικοπόλεως, Κεμέρ νταγ Ανατολικά της Αργυρουπόλεως, κλπ.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Διεκδικούμενο Πόντο

β) Ποτάμια.
Τα κυριότερα ποτάμια που εκβάλλουν όλα στον Εύξεινο Πόντο, από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά είναι: ο Άλυς (Κιζίλ Ιρμάκ), ο μεγαλύτερος ποταμός της Μ.Ασίας που χωρίζει τον Πόντο από την Παφλαγονία, και στη συνέχεια ο Ίρις (Γεσίλ Ιρμάκ) που διασχίζει την Αμάσεια και ενώνεται με τον Λύκο ποταμό (Κελκίτ τσάι), ενώ ανατολικότερα έχουμε το Χαρσιώτη και τον Πυξίτη, που εκβάλλουν ο πρώτος κοντά στην Τρίπολη και ο δεύτερος κοντά στην Τραπεζούντα τέλος προς τα σύνορα με τη Ρωσία έχουμε τον Άκαμψη (Τσόρουχ σου) που εκβάλλει κοντά στο Βατούμ.

 

Βίαιοι εκτοπισμοί στον Πόντο

pontos-xartisΒίαιοι Εκτοπισμοί - Προσπάθειες εξόντωσης του Ελληνικού Στοιχείου

Βέβαια στα όσα παρακάτω αναφέρονται δεν γίνεται λόγος για τις μεταναστεύσεις του Ελληνικού πληθυσμού πριν το 1461, δηλαδή πριν την πτώση της Ποντιακής Αυτοκρατορίας. Οι μετακινήσεις εκείνες έγιναν ή για ανεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ή κατόπιν συμφωνιών μεταξύ Βυζαντίου και Ρωσίας για την αποστολή Ποντίων τεχνιτών και μεταλλουργών από τις περιφέρειές της Τραπεζούντας, Ματσούκας, Αργυρούπολης στις περιοχές της Καυκασίας. Και είναι άλλο πράγμα οι μεταναστεύσεις αυτές και άλλο οι βίαιοι εκτοπισμοί που ακολούθησαν μετά το 1461απο την Τουρκία, στην προσπάθεια της να εξαφανίσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία δεν αφομοιώθηκαν από τη Μουσουλμανική κοινωνία. Τα στοιχεία αυτά ήταν, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες που ζούσαν σε όλη την επικράτεια της Μικράς Ασίας.

Τους βίαιους αυτούς εκτοπισμούς των Ελληνικών Ποντιακών πληθυσμών οι οποίοι δεν έγιναν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά σε όλο το χρονικό διάστημα από της πτώσεως της Τραπεζούντας μέχρι το 1922, μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο μεγάλες περιόδους ανάλογα με τον τρόπο και τον σκοπό που εξυπηρετούσαν αυτοί.

Παρακολουθείστε το βίντεο μας για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ