Ένα γράμμα προς τον κ. Ξενοφώντα Άκογλου 20.5.1961  -  Για τα τραγούδια και τους χορούς μας.

Κρώμνη 1885 Πατριαρχική οικογένεια Ο κ. Ηρακλής Τάντος, γόνος πατριαρχικής οικογένειας της Κρώμνης, από τους ολίγους επιζήσαντες υπερίληκους αλλά θαλερώτατους Κρωμναίους και ένας από τους πολλούς γλεντζέδες της πατρίδας του, που και τώρα, ούτε στο τραγούδι ούτε και στο χορό τα βάζει κάτω, μας έφερε ο ίδιος αυτό το γράμμα με την παράκληση να δημοσιευθεί, και το δημοσιεύουμε όπως το έγραψε ο ίδιος.

Για τα τραγούδια και τους χορούς μας

Print

Η Αρχιτεκτονική της κατοικίας της ηπειρωτικής ενδοχώρας στον Πόντο

Ελληνική συνοικία στην Αμάσεια του Πόντου Στην ηπειρωτική ενδοχώρα, οι αγροτικές κατοικίες στην πλειονότητά τους είναι ισόγειες και σπανίως διώροφες, με ενσωματωμένες τις περισσότερες βοηθητικές λειτουργίες –ελάχιστες ως προς τον αριθμό– στο ίδιο το βασικό τους κτίσμα. Σαφώς διαφέρουν από εκείνες των παραλίων ως προς τη λειτουργική οργάνωση, το κατασκευαστικό σύστημα και την αρχιτεκτονική σύνθεση.

Print

Η Αρχιτεκτονική της αγροτικής κατοικίας των οροπεδίων στον Πόντο

Παραθεριστές απο την Τραπεζούντα σε παρχάρι (βοσκότοπο) σε οροπέδιο της ενδοχώρας Στη ζώνη των οροπεδίων του Πόντου οι καλύβες των «παρχαρίων», ως κτίσματα εποχικής χρήσης και συγκεκριμένης λειτουργίας, πληρούν τις λειτουργικές και κατασκευαστικές προϋποθέσεις μιας χρονικά περιορισμένης και υπό όρους διαβίωσης.

Print

Η Αρχιτεκτονική της αγροτικής κατοικίας στα παράλια του Πόντου

Άποψη της παραλίας και των κτιριακών παράλιων οικοδομημάτων της Κερασούντας το 1900Οι αγροτικές κατοικίες της ζώνης των παραλίων είναι κυρίως διώροφες και συνοδεύονται από αρκετά βοηθητικά προσκτίσματα. Σε επίπεδο λειτουργικής οργάνωσης συνήθως ακολουθούν τα πρότυπα των αγροτικών κατοικιών με στέγαση βοηθητικών λειτουργιών στο ισόγειο και κυρίως κατοικία στον όροφο.

Print

Ο Ηλίας Ιωσηφίδης απο τα Σαράντα Αλώνια Προύσας της Νικομήδειας

Ληξιαρχική πράξη στρατολογικής του κατάταξης στον Βασιλικό Ελληνικό Στρατό Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουν περισσότερο τα έγγραφα και οι εικόνες παρά τα κείμενα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα ζητήματα του προσφυγικού ελληνισμού, τη γενοκτονία που πεισματικά αρνείται η επίσημη τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει, την ανταλλαγή των πληθυσμών και μύρια προβλήματα που προκάλεσε αυτός ο βίαιος ξεριζωμός από τα πατρογονικά εδάφη χιλιετηρίδων, τα προβλήματα της εγκατάστασης, αποδοχής, επιβίωσης, μόρφωσης και Ανάστασης του ελληνισμού της Ανατολής στις νέες τους εστίες, αποδίδονται, μεταφέρονται στο σήμερα, απεικονίζονται και αποθανατίζονται μέσα από αυτές τις φωτογραφίες εγγράφων ενός πρόσφυγα από την Ανατολική Ρωμυλία της ελληνικότατης Θράκης.

Print

  • 1
  • 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ