Διογένης ο Κυνικός 404-323 π.Χ. από τη Σινώπη του Πόντου

Διογένης ο Κυνικός, έργο του Ζαν-Λεόν Ζερόμ  Jean-Léon GérômeΟ Διογένης ο λεγόμενος "Κυνικός" είναι ένας από τους μεγαλύτερους κυνικούς φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει την πατρίδα του, μικρός και να έρθει στην Αθήνα. Στην Αθήνα ο Διογένης μαθήτευσε κοντά στον φιλόσοφο Αντισθένη, ιδρυτή της κυνικής. Σύντομα η φήμη του Διογένη εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα σε σημείο να επισκιάσει και να ξεπεράσει τη φήμη του δασκάλου του.

Print

Πολατίδης, ένα επώνυμο με μαρτυρική πορεία στον Πόντο και στη Ρωσία.

Αναμνηστική φωτογραφία με τον παππού μου Αγιορείτη μοναχό π. Κάλλιστο Πολατίδη στο κελί του, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2022Κατάλογος σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου με το επώνυμο Πολατίδης, συγγενείς όλοι του αγιορείτη μοναχού Κάλλιστου Πολατίδη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο βιβλίο του : Η Ελλάς στο στόχαστρο. Η Συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων.

1. Πρώτος εξάδελφος του πατέρα μου και δικός μου θείος, Ηρακλής Πολατίδης, σφαγιάστηκε απ’ τους κομμουνιστές το 1937 στη Σιβηρία.
2. Γεώργιος Πολατίδης του Παναγιώτη, ζούσε στη ρωσική πόλη Άμινσκ, σφαγιάστηκε απ’ τους κομμουνιστές επειδή δε δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό.

Print

Ιωάννης Ελ. Νικοπολιτίδης 1857-1942 Νικόπολη Πόντου - Βεζίνκιοϊ Κάρς

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ  1857-1942 Νικόπολη Πόντου – Κάρς Ο Ιωάννης Νικοπολιτίδης γεννήθηκε το 1859 στη Νικόπολη του Πόντου. Σε ηλικία 14 χρόνων ορφανός και απ’ τους δύο του γονείς, με τις δύο του αδερφές έφυγε στη Νότια Ρωσία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Στην Τσάλκα πάντρεψε την μια αδερφή του και λίγο αργότερα έφυγε κι εγκαταστάθηκε στο Βεζίνκιοϊ του Κάρς. Εκεί πάντρεψε και την άλλη του αδερφή με τον περίφημο κληρικό και αγιογράφο παπά Μύρωνα Μυρωνίδη, δάσκαλο παλιότερα στο Τσίπλαχλη και στο Βεζίνκιοϊ. Στο Βεζίνκιοϊ αργότερα παντρεύεται και ο ίδιος τη Σοφία Πολαετίδου από την Άτρα που έτυχε να βρίσκεται εκεί σε επίσκεψη συγγενών της. 

Παρακολουθείστε το σχετικό αφιερωματικό μας βίντεο

Print

Μιχαήλ Αγάς Μεταλλείδης, ο Τραπεζούντιος φουστανελάς του Ρωσικού Στρατού

Ποντικός Ελληνισμός και Ρωσικός Πόλεμος στην Τουρκία - Έλληνες Πόντιοι φουστανελάδες Ένα απ’ τα πολλά δείγματα του άκρατου πατριωτισμού, της παλληκαριάς και της ψυχικής δύναμης του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί και το παρακάτω περιστατικό. Αποτελεί αληθινή και πραγματική ιστορία. Κάποιο βράδυ του 1878 μια μεγάλη πυρκαγιά στην Τραπεζούντα στην αγορά της Ταπάχανας, αποτέφρωνε τα τρία μαγαζιά του Τραπεζούντιου Έλληνα Μιχαήλ Αγά από την ενορία του Χριστού (Γενή Δζουμά). Το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό για τον δύστυχο οικογενειάρχη ο οποίος ως ψυχικό και οικογενειακό ναυάγιο, έρμαιο της απελπισίας και της απόγνωσης κυριευμένος απ’ την ψυχική και διανοητική αναστάτωση, εγκατέλειψε κάποια μέρα τα τρία του παιδιά, Αχιλλέα, Θανάση και Πελαγία στις φροντίδες της γυναίκας του, της λεβεντογυναίκας Χατούνας και εξαφανίστηκε.

Παρακολουθείστε το σχετικό αφιερωματικό μας βίντεο

Print

Ελευθέριος Τομπούλης (Τομόπουλος) ο Κερασούντιος 1867 – 1951.

Ελευθέριος Τομπούλης (Τομόπουλος) 1867 – 1951. Ο Έλληνας Κερασούντιος έμπορος και εξαγωγέας φουντουκιών, ο συνεργάτης των Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη και Αριστείδη ΔεληκάρηΟ Ελευθέριος Τομπούλης, όπως αναφέραμε στο αφιερωματικό μας άρθρο για τον βίο και τα έργα του Αριστείδη Δεληκάρη, υπήρξε κουμπάρος του. θεωρείτο μεγάλος εξαγωγέας φουντουκιών της Κερασούντας και η εταιρεία του είχε την φίρμα : “Αδελφοί Τομοπούλου”. Διατηρούσε γραφεία στην Κερασούντα και στα Κοτύωρα και συνεργαζόταν με πολλά άλλα της Ευρώπης και κυρίως της Τεργέστης, της Μασσαλίας, του Αμβούργου και του Βερολίνου. Θεωρείτο από τους πλέον πλούσιους Έλληνες της Κερασούντας. Προσέφερε δε αφειδώς μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητος αλλά και για τον ελληνικό στόλο. Επρόκειτο για άνθρωπο ευγενή, μεγαλόψυχο, φιλοπρόοδο και φιλόμουσο.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ