• Home
  • Λαογραφία

Ο Κεμανετζής Χαράλαμπος Καρασαββίδης " Τσ̆αχούρτ΄ς " Κοτύωρα Πόντου 1903 - Επτάλοφος Κιλκίς 2001

ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΕΜΑΝΑΤΖΗΣ Επτάλοφος Κιλκίς Στις 13 Μαϊου του 2018, μετά από αναμονή 11 ολόκληρων ετών, έφτασε επιτέλους στα χέρια μου μια βιντεοκασέτα στην οποία παίζει Κεμανή ο Κοτυωρίτης στην καταγωγή κύριος Χαράλαμπος Καρασαββίδης, κάτοικος Επταλόφου Κιλκίς. Έντεκα ολόκληρα χρόνια έψαχνα αυτή την κασέτα την οποία μου είχε τάξει ο γιός του ο Νέστωρας, αλλά δεν μπορούσε να την βρει. Η επιμονή και η υπομονή μου όμως δεν με εγκατέλειψαν και μετά από έντονη έρευνα και προσπάθεια η βιντεοκασέτα αυτή, έφτασε επιτέλους στα χέρια μου.

Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο κι ακούστε τον κ Καρασαββίδη με την Κεμανή του

Print

Παραδόσεις Τσίτης Άρδασσας. Πως εχτίεν η Τσίτε τη Άρδασσας

Αναμνηστική Οικογενειακή φωτογραφία  Ελλήνων εκ Τσίτης Αρδάσσης Πόντου ΄Σ σα παλά̤ τα φοβόκαιρους τρεί νομάτ’ επήραν άσ’ την Άρδασσαν αφκά τη Τσίτες το ποτάμ’ και πορπατευτά-πορπατευτά έρθαν αφκά την Τσίτεν. Επεκεί εντόκαν ΄ς σο τσορίμ κιάν και έξέβαν σή πεγαδί’ το κιφάλ’. Εκεκά εκάτσαν ν΄αναπάουνταν. Εκείνον τον καιρό τα ποταμάκρα̤ τα ραχ̆ία και τα κοιλάδα̤ ούλα έταν γομάτα ορμάνα̤. Υστέρ’ κ’ υστερνά όνταν εδούλευαν τα μα̤τά̤να̤ εγριλεύταν κι’ ερημάαν. Ακομάν ο σ’χωρεμένον ο κύρ’ι-μ’ όνταν έτον μικρόν παιδίν έλεεν : «τα ποτάμα̤ και τ’ ορμία όνταν έβρεχ̆εν ‘κ̆’ εθολούνταν ούλα̤ τσ̆αϊρα̤ και στιμένα̤ έταν.

Πως εχτίεν η Τσίτε τη Άρδασσας - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Παρθένα Ξυμίτοβα (Ξυμιτίδου). Σαντά Πόντου - Κούμα (Μιχαήλοφκα) Σοχούμι – Εύοσμος Θεσσαλονίκης.

Παρθένα Ξυμίτοβα (Ξυμιτίδου) Σαντά Πόντου - Κούμα (Μιχαήλοφκα) Σοχούμι – Εύοσμος Θεσσαλονίκης - Ένας Ποντιακός ανθός στη Γεωργία Παρθένα Ξυμίτοβα (Ξυμιτίδου). Σαντά Πόντου - Κούμα (Μιχαήλοφκα) Σοχούμι – Εύοσμος Θεσσαλονίκης. Ένας ποντιακός ανθός στη Γεωργία

Παρακολουθείστε το σχετικό μου βίντεο - καταγραφή με την κα Παρθένα Ξυμιτίδου

Print

Γαμήλιοι χοροί των Ελλήνων στον Πόντο και στην Ελλάδα

ποντιακοί, γαμήλιοι, χοροί, ψαλάφεμα, χαρά, σουμάδια, αχπαστικόν,γαρσουλάεμα,ζουρνάς,ποντιακός,λύρα,κεμεντζέΣήμερα θα επιχειρήσω μια μικρή και σύντομη αναδρομή στα παλιά έθιμα του γάμου έτσι όπως αυτά έχουν μεταφερθεί σ’ εμάς απ’ τις παλιότερες γενιές, μέσω προφορικών και γραπτών αναφορών. Στο Site μου kotsari.com αλλά και στο κανάλι μου στο YouTube έχω δεκάδες ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά και βίντεο σχετικά με τις γαμήλιες εθιμοτυπίες, τους χοροί και όλα τα στιγμιότυπα του Ελληνικού γάμου στον Πόντο. Παρόλα ταύτα, και προκειμένου να εστιάσω στο θέμα της σημερινής παρουσίασης μου που είναι οι Γαμήλιοι Χοροί στον Πόντο και στην Ελλάδα, θα επιχειρήσω να απομονώσω το κατά δύναμιν τους χορούς από όλα τα υπόλοιπα τελούμενα κατά την εθιμοτυπία του γάμου στον Πόντο.

Print

Γεώργιος Λογοθέτης. Ένας ρώσικος σκοπός

Γεώργιος Λογοθέτης Ζολοστάθειος Οι Έλληνες απανταχού της γης όπως κι ο Ελληνισμός του Πόντου πάντα ανήσυχος και φιλοπρόοδος δεν έμενε ποτέ ακλόνητος στις παλιές παραδόσεις αλλά πάντοτε αφομοίωνε όλα εκείνα τα πολιτισμικά στοιχεία των γειτονικών λαών και τα ενέτασσε στην καθημερινότητα του όταν κι όποτε το έκρινε σκόπιμο, χρήσιμο ή απαραίτητο. Έτσι η παράδοση των λαών εμπλουτίζεται ποικιλοτρόπως από ξένα στοιχεία που ανήκουν σε άλλους λαούς και συμβαίνει αβίαστα μέσα στο ρου της ιστορίας αυτή η διαδικασία της ανταλλαγής ή του δανεισμού ενδυμασιών, μουσικής, χορών, εθίμων κ.ο.κ.

Ακούστε τον Γεώργιο Λογοθέτη στη λύρα και το τραγούδι σε ένα ρωσικό σκοπό

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ