Θεόδωρος Κουρτίδης 1896-1958 (Πούμπουρον), Ενορία Ισ̆χανάντων, Σαντά Πόντου

Θεόδωρος Κουρτίδης 1896-1958 Παρατσούκλι ( Ο Πούμπουρον) Ενορία Ισ̆χανάντων, Σαντά ΠόντουΟ Ιωάννης Κουρτίδης (1878-1933) (πατέρας του Θεόδωρου Κουρτίδη (Πούμπουρου), ήταν Σανταίος από την ενορία Ισ̆χανάντων της Σαντάς (Σάντας) του Πόντου. Με τον ξεριζωμό ήρθαν στην Ελλάδα τα παιδιά του και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Ο ίδιος ήρθε αργότερα. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος και η Κυριακή. Παντρεύτηκε την Κυριακή Ελευθεριάδου (1879-1923) από την Σαντά του Πόντου και απέκτησαν : τον Θεόδωρο (1896-1958), τον Φίλιππο (1901-1951), τον Αλκιβιάδη (1904-1922), την Μαρία (1910-1939) και την Καλλιόπη (1913-1992).   Παρακολουθείστε το βίντεο μου

Print

Η μάχη τη Κοπαλάντων στη Σαντά του Πόντου

Ενορία Πιστοφάντων Σάντας Πόντου 1910  - Το ένδοξο παρελθόν της ηρωικής Σάντας και των κατοίκων τηςΑν δεν απατώμαι ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκαν κατά μέτωπο οι Σανταίοι με τα γειτονικά τουρκικά χωριά. Οι Σανταίοι γνώριζαν πολύ καλά τις προθέσεις και το μίσος των γειτονικών χωριών καθώς και το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα δινόταν οι τούρκοι θα επιτίθεντο εναντίον κυρίως των απομακρυσμένων χωριών της Σάντας, Κοπαλάντων, Φτελέν και Χατζάντων με αντικειμενικό σκοπό τη λεηλασία και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων αλλά και την εξόντωση των παλληκαριών. Οι πρόεδροι των χωριών μας, έχοντας συναίσθηση του κινδύνου που ελλόχευε και προκειμένου για την περιφρούρηση της ασφάλειας των Ελλήνων ώστε να μην καταληφθούν εξαπίνης σε ενδεχόμενη επίθεση των τούρκων, ίδρυσαν νυχτερινά φυλάκια στα περισσότερα χωριά.

Παρακολουθείστε το βίντεο για τη μάχη τη Κοπαλάντων στη Σαντά του Πόντου

Print

Δαζλή Πόντου 1922 - Από το ημερολόγιο ενός Πόντιου οπλαρχηγού

Αναστάσιος Παπαδόπουλος ο περιβόητος αρχηγός και καπετάνιος του αντάρτικου του Τόπτσαμ του Πόντου ο λεγόμενος Κοτζά ή Γουτσά Αναστάς ο Κολοκοτρώνης του ΠόντουΟι κεμαλικοί, μας έλεγαν και ορκίζονταν πως έλεγαν την αλήθεια : “Είδαμε ότι ένας λευκός ιππέας με αστραφτερό ξίφος περιερχόταν τα προχώματα σας κατ’ επανάληψη. Τον πυροβολήσαμε πολλές φορές αλλά στάθηκε αδύνατο να τον πετύχουμε”.

Η έβδομη μάχη στο Δαζλή
Την 16η Μαίου, ο στρατηγός Δζαβήτ πασάς, αρχηγός συντάγματος προέβη σε τακτική πολιορκία του χωριού Δαζλή. Μαζί τους είχε και όλους τους άτακτους τούρκους απ’ τις περιφέρειες Έρπαα, Αμάσειας, Τοκάτης και Νεοκαισάρειας. Φίλοι μας Κιρκάσιοι, μας ειδοποίησαν για την άφιξη του Φουρκά Κομανταντή αναφέροντας ότι έχει μαζί του 10.000 στρατό και ατάκτους.

Print

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο Ηρωϊκός οπλαρχηγός από το Γκιουμούς Μαδέν

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 Γεννηθείς εις Γκιουμούς ΜαδένΓεννήθηκε στο Κιουμούς Ματέν το 1891. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Μερζιφούντας και μιλούσε άπταιστα τα αγγλικά. Την περίοδο 1919–1920 που δεινοπαθούσε η περιοχή του Κιουμούς Ματέν απ’ τους τούρκους, ο Ευάγγελος Ιωαννίδης δεν έμεινε απαθής. Ζώστηκε τα άρματα και παίρνοντας μαζί του πολλά απ’ τα παλληκάρια του χωριού, ανέβηκαν στο βουνό για να πολεμήσουν. Έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους τούρκους τσανταρμάδες, στρατιώτες και τσέτες και κατάφερε να γίνει το φόβητρο τους.

Print

Χαράλαμπος Λαζαρίδης - Ο Λάμπον ο Χορόης απ’ την ηρωϊκή Σαντά του Πόντου

Χαράλαμπος Λαζαρίδης  - Ο Λάμπον ο Χορόης  απ’ την ηρωϊκή Σαντά του  ΠόντουΟ Χαράλαμπος Λαζαρίδης ή όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι , ο Λάμπον ο Χορόης γεννήθηκε το 1886 στην ηρωική επτάκωμο Σαντά του Πόντου και άφησε την τελευταία του αναπνοή στην νέα πατρίδα, την Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στις 5 Ιανουαρίου του 1958. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του θρυλικού οπλαρχηγού των ανταρτών της Σαντάς, του Καπετάν Ευκλείδη και τον έκλαψαν πικρά κατά την εκδημία του, όλοι οι Σανταίοι. Απ’ το 1917 έως το 1924 στάθηκε πραγματικό φόβητρο των τσετέδων του αιμοβόρου Κάλφα. Όλα τα βουνά της ηρωϊκής Σάντας (Σαντάς κατά το ορθότερον), γνώριζαν την λεβεντιά και την παλληκαριά του. Η ματωμένη και πολύπαθη γή της ένδοξης Μακεδονίας δέχτηκε με στοργή τόσο τον Λάμπον τον Χορόη αλλά και τόσους άλλους επιφανείς ήρωες του ποντιακού αντάρτικου.

Πηγή: Ποντιακή Εστία.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ