Θεόδωρος Κουρτίδης 1896-1958 (Πούμπουρον), Ενορία Ισχανάντων, Σαντά Πόντου

Θεόδωρος Κουρτίδης 1896-1958 Παρατσούκλι ( Ο Πούμπουρον) Ενορία Ισ̆χανάντων, Σαντά ΠόντουΟ Ιωάννης Κουρτίδης (1878-1933) (πατέρας του Θεόδωρου Κουρτίδη (Πούμπουρου), ήταν Σανταίος από την ενορία Ισ̆χανάντων της Σαντάς (Σάντας) του Πόντου. Με τον ξεριζωμό ήρθαν στην Ελλάδα τα παιδιά του και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Ο ίδιος ήρθε αργότερα.

Print

Η μάχη τη Κοπαλάντων στη Σαντά του Πόντου

Ενορία Πιστοφάντων Σάντας Πόντου 1910  - Το ένδοξο παρελθόν της ηρωικής Σάντας και των κατοίκων τηςΑν δεν απατώμαι ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκαν κατά μέτωπο οι Σανταίοι με τα γειτονικά τουρκικά χωριά. Οι Σανταίοι γνώριζαν πολύ καλά τις προθέσεις και το μίσος των γειτονικών χωριών καθώς και το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα δινόταν οι τούρκοι θα επιτίθεντο εναντίον κυρίως των απομακρυσμένων χωριών της Σάντας, Κοπαλάντων, Φτελέν και Χατζάντων με αντικειμενικό σκοπό τη λεηλασία και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων αλλά και την εξόντωση των παλληκαριών.

Print

Δαζλή Πόντου 1922 - Από το ημερολόγιο ενός Πόντιου οπλαρχηγού

Αναστάσιος Παπαδόπουλος ο περιβόητος αρχηγός και καπετάνιος του αντάρτικου του Τόπτσαμ του Πόντου ο λεγόμενος Κοτζά ή Γουτσά Αναστάς ο Κολοκοτρώνης του ΠόντουΟι κεμαλικοί, μας έλεγαν και ορκίζονταν πως έλεγαν την αλήθεια: "Είδαμε ότι ένας λευκός ιππέας με αστραφτερό ξίφος περιερχόταν τα προχώματα σας κατ' επανάληψη. Τον πυροβολήσαμε πολλές φορές αλλά στάθηκε αδύνατο να τον πετύχουμε".

Print

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 ο Ηρωϊκός οπλαρχηγός από το Γκιουμούς Μαδέν

Ευάγγελος Ιωαννίδης Ουσταμπασίδης 1891-1978 Γεννηθείς εις Γκιουμούς ΜαδένΓεννήθηκε στο Κιουμούς Ματέν το 1891. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Μερζιφούντας και μιλούσε άπταιστα τα αγγλικά. Την περίοδο 1919–1920 που δεινοπαθούσε η περιοχή του Κιουμούς Ματέν απ' τους τούρκους, ο Ευάγγελος Ιωαννίδης δεν έμεινε απαθής.

Print

Χαράλαμπος Λαζαρίδης - Ο Λάμπον ο Χορόης απ’ την ηρωϊκή Σαντά του Πόντου

Χαράλαμπος Λαζαρίδης - Ο Λάμπον ο Χορόης απ' την ηρωϊκή Σαντά του ΠόντουΟ Χαράλαμπος Λαζαρίδης ή όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι, ο Λάμπον ο Χορόης γεννήθηκε το 1886 στην ηρωική επτάκωμο Σαντά του Πόντου και άφησε την τελευταία του αναπνοή στη νέα πατρίδα, την Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στις 5 Ιανουαρίου του 1958.  Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ