Ιωάννης Πρωτοψάλτης ο Τραπεζούντιος (ακμή περ. 1730 † 1770)

Οι μελουργοί Πέτρος Βυζάντιος ο φυγάς, Δανιήλ ο Λαμπαδάριος, Ιωάννης ο Τραπεζούντιος και Ιάκωβος ο ΠρωτοψάλτηςΟ Ιωάννης πρωτοψάλτης ο Τραπεζούντιος διακρίνεται από τον μεταγενέστερο του Ιωάννη πρωτοψάλτη τον Βυζάντιο †1866.  Υπήρξε Δομέστικος (πρώτη μνεία για το 1727), αργότερα Λαμπαδάριος τα έτη 1728 με 1734-1736 και τέλος, Πρωτοψάλτης τη περίοδο 1734 ή1736 με 1770 της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Υπήρξε μαθητής του Παναγιώτου του Χαλάτζογλου.

Ιωάννης Πρωτοψάλτης ο Τραπεζούντιος 1770 - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Παγκράτιος Μητροπολίτης Τραπεζούντος

 Παγκράτιος,Τραπεζούντος,Παγκρατίου,μητροπολιτικό,θρόνο,τραπεζούντας,οθωμανικής,κατάκτησης,εξουσίας,αυτοκρατορικού,οίκου,πατριαρχικό,θρόνο,σουλτάνος,μητρόπολη,Τραπεζούντας Για την καταγωγή και την προγενέστερη σταδιοδρομία του Παγκρατίου δεν έχουμε στοιχεία. Η τοποθέτησή του στο μητροπολιτικό θρόνο της Τραπεζούντας, ο οποίος χήρευε από την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης (1461), είναι άμεση απόρροια της ανόδου στον οικουμενικό θρόνο του Συμεών Α΄ Τραπεζούντιου, ο οποίος έδειχνε ενδιαφέρον για τις υποθέσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του, και κυρίως των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων την εποχή εκείνη στην περιοχή της Τραπεζούντας.

Print

Ο Γερβάσιος Σουμελίδης ο Μητροπολίτης Κολωνείας και μετέπειτα Γρεβενών

Γερβάσιος Σουμελίδης ο Γρεβενών (1881-1942) φωτογραφία 1920Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Ευριπίδης Σουμελίδης του Χαραλάμπους) γεννήθηκε το 1882 στη Βαρενού της Κρώμνης, στον ανατολικό Πόντο, που ανήκε στη Μητρόπολη Χαλδίας. Ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Χαλδίας Γερβασίου Σουμελίδη και πρώτος εξάδελφος του παππού του γράφοντος, Σπύρου Παπαδόπουλου, δάσκαλου από το Λυκάστ’.  Γερβάσιος Σουμελίδης. ο Μητροπολίτης Κολωνείας και μετέπειτα Γρεβενών - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Άγιος Ευτύχιος ο εξ Αμασείας του Πόντου και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Άγιος Ευτύχιος ο εξ Αμασείας του Πόντου, ο και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Τω αυτώ μηνί ΣΤ’, μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ευτυχίου Πατριάρχουν Κωνσταντινουπόλεως.

Εὐτύχιον θανόντα τιμῶν τοῖς λόγοις,
Ἐμαυτὸν αὐτὸς εὐτυχέστατον κρίνω.
Ψυχῇ Εὐτυχίοιο πύλῃ πόλου οἴγεται ἕκτῃ.

Print

Ο Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος εξ' Σινώπης Πόντου 1862-1927

πατριαρχικός,μητροπολίτης,μαρωνείας,θάσου,σαμοθράκης,ιεράρχης,νικόλαος,σακκόπουλος,κροστάνδης,αυστρουγγαρία,μητροπολίτης,αμασείας,μουχταροδημογεροντία,βοδενών,μελένικο,γάγγρας,νικαίας,παράσημο,μετζηδιέ,καζάς,γκιουμουλτζίνας,τεσκερέδες,φατρίκα,φατήρ,γιακάς,βαθυρρύαξ,μαρωνίτης,ταβανιώτης,υπουργικά,ιστιλάμια,λαυριωτική,ρουμουνική,σκήτη,τιμίου,προδρόμου,βακουφικά,μουτεσαρίφη,νουφούζια,βαλή,τεσκερέ,δερέκιοϊ,πάνδροσος,μουτεσαρίφη,πολιτικό,υποδιοικητή,κομοτηνής,μητροπολίτης,διδυμοτείχου,φιλάρετος,βαφείδης,εμβέρπασά,ροδοκανακείου,ιερατική,σχολή,πρωτόθρονο,μητροπόλεως,καισαρείας,βαλουκλήΟ Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος και η εποχή του (1862-1927). Ένας λησμονημένος αγωνιστής Ιεράρχης της Μακεδονίας και Θράκης. Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Σακκόπουλος, Πόντιος στην καταγωγή, εγεννήθη το έτος 1862 στην πόλη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ