Πανάρετος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά Πόντου κι' ο Μεμέτ εφέντης

ιερά,σταυροπηγιακή,μονή,αγίου,γεωργίου,χουτουρά,πανάρετοςτοπαλίδης,ηγούμενος,κρώμνης,μεμέτ,εφέντη,ουζούν,ιραεντέ,ιραντέ,μεμέτης,εκκλησία,εμανέτ,ιστορία,πόντουΚατά το 1897 ο ιερός ναός της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά έπαθε καθίζηση η οποία κατά περιόδους επιδεινωνόταν αλλεπάλληλα. Τότε ο από Κρώμνης του Πόντου καταγόμενος ηγούμενος της Μονής Πανάρετος, το γένος Ξενίδη, αποφάσισε την ανέγερση νέου ναού σε απόσταση 10-15 μέτρα δυτικότερα του παλιού, σε πιο στέρεα βάση. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού ενήργησε εράνους, ταξίδεψε στην Ρωσία και κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, οπότε κατά το έτος 1898 άρχισε την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του νέου, αγοράζοντας τα απαιτούμενα υλικά και προσέλαβε τους αρμόδιους μαστόρους και εργάτες.

Print

Γρηγόριος Σιδηρουργόπουλος, ο πατροκοσμάς του Πόντου

γρηγόριος,σιδηρουργόπουλος,πατροκοσμάς,πόντουΓεννήθηκε το 1885 στο χωριό Λειβαδιά της Γαλλίανας του Πόντου, όπου διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από τους δασκάλους Κων/νο Δοξόπουλο και Βασίλειο Σπινθηρόπουλο.
Το 1897, σε ηλικία 12 ετών, πήγε στην I. Μονή του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα, όπου και παρέμεινε με ενέργειες του Ηγούμενου Γρηγορίου Παντελίδη.
Ύστερα από διετή παρακολούθηση των Ιερών Γραμμάτων στην εκεί ιερατική σχολή, συνέχισε τις σπουδές του στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας και στο Γυμνάσιο της Καισαρείας (μέχρι το 1906).
Το 1903 χειροτονείται Ιεροδιάκονος από το Μητροπολίτη Ροδοπόλεως Γερβάσιο Σαρασίτη και, με την ιδιότητα αυτή, αναλαμβάνει και φέρει εις πέρας σημαντικές κοινωνικοθρησκευτικές αποστολές.
Πρώτα-πρώτα, επιτυγχάνει την έκδοση Πατριαρχικού Συνοδικού Σιγιλλίου, με το οποίο ρυθμίζεται η διαφορά μεταξύ της Μονής Περιστερεώτα και του χωριού Μαντρανόη Γαλλίανας, ως προς την κατοχή του παρεκκλησίου της Γέννησης της Θεοτόκου. Τελικά, το παρεκκλήσι παραχωρείται στο Μοναστήρι και αποκαθίσταται η ομόνοια ανάμεσα στους Μοναχούς και στους κατοίκους της Μαντρανόης.
Από κει και πέρα όλη του η ζωή είναι γεμάτη από εθνικοκοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
α) Μετά την καταστροφή της Μονής Περιστερεώτα από την πυρκαγιά του 1904, πραγματοποιεί περιοδεία στις περιοχές Βατούμ και Σοχούμ της Γεωργίας, στους εκεί ελληνικούς οικισμούς, και συγκεντρώνει, από εράνους, το ποσό των 50 χρυσών τουρκικών λιρών, το οποίο και παραδίνει στο ηγουμενοσυμβούλιο του Μονα-στηριού για την αποκατάσταση του.

Δείτε το αφιερωματικό βίντεο για τον π. Γρηγόριο Σιδηρουργόπουλο

Print

Ακάκιος Μητροπολίτης Τραπεζούντας 1339 -1351

ακάκιος,μητροπολίτης,τραπεζούντας Ο Ακάκιος ήταν Μητροπολίτης Τραπεζούντας από το 1339 έως το 1351.

Την εποχή που ήταν στον Μητροπολιτικό θρόνο είχε δημιουργηθεί σοβαρή πολιτική κρίση στο Βυζάντιο κατά την οποία ο Ακάκιος προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει μακριά την εκκλησία από τις πολιτικές διαμάχες.

Στην θητεία του ανακαινίστηκε ο μητροπολιτικός ναός Τραπεζούντας.

Print

Ανανίας Α΄ Μητροπολίτης Τραπεζούντας 1722 -1736

ανανίας,μητροπολίτης,τραπεζούντας Ο Ανανίας Α΄ ήταν Μητροπολίτης Τραπεζούντας ( 1722 - 1736 ).
Διαδέχτηκε τον Παίσιο το 1722 ενω ήταν μοναχός στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα.

Το 1736 αντικαταστάθηκε στον Μητροπολιτικό θρόνο απο τον Ανανία Β΄.

Print

Ανανίας Β΄ Μητροπολίτης Τραπεζούντας 1736 -1764

ανανίας,β,μητροπολίτης,τραπεζούνταςΟ Ανανίας Β΄ ήταν μητροπολίτης Τραπεζούντας 1736 - 1764 .
Αντικατέστησε τον Ανανία Α΄ το 1736.

Απο μικρή ηλικία και λόγω φτώχιας η μητέρα του τον άφησε στην μονή Περιστερώνα (Περιστερεώτα) εκεί έγινε μοναχός.

Σαν μητροπολίτης βοήθησε τα γράμματα και τις τέχνες και έθεσε υπο την προστασία του το Φροντιστήριον Τραπεζούντας .

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ