Παγκράτιος Μητροπολίτης Τραπεζούντος

 Παγκράτιος,Τραπεζούντος,Παγκρατίου,μητροπολιτικό,θρόνο,τραπεζούντας,οθωμανικής,κατάκτησης,εξουσίας,αυτοκρατορικού,οίκου,πατριαρχικό,θρόνο,σουλτάνος,μητρόπολη,Τραπεζούντας Για την καταγωγή και την προγενέστερη σταδιοδρομία του Παγκρατίου δεν έχουμε στοιχεία. Η τοποθέτησή του στο μητροπολιτικό θρόνο της Τραπεζούντας, ο οποίος χήρευε από την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης (1461), είναι άμεση απόρροια της ανόδου στον οικουμενικό θρόνο του Συμεών Α΄ Τραπεζούντιου, ο οποίος έδειχνε ενδιαφέρον για τις υποθέσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του, και κυρίως των σοβαρών πολιτικών εξελίξεων την εποχή εκείνη στην περιοχή της Τραπεζούντας.

Print

Ο Γερβάσιος Σουμελίδης ο Μητροπολίτης Κολωνείας και μετέπειτα Γρεβενών

Γερβάσιος Σουμελίδης ο Γρεβενών (1881-1942) φωτογραφία 1920Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Ευριπίδης Σουμελίδης του Χαραλάμπους) γεννήθηκε το 1882 στη Βαρενού της Κρώμνης, στον ανατολικό Πόντο, που ανήκε στη Μητρόπολη Χαλδίας. Ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Χαλδίας Γερβασίου Σουμελίδη και πρώτος εξάδελφος του παππού του γράφοντος, Σπύρου Παπαδόπουλου, δάσκαλου από το Λυκάστ’.  Γερβάσιος Σουμελίδης. ο Μητροπολίτης Κολωνείας και μετέπειτα Γρεβενών - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Άγιος Ευτύχιος ο εξ Αμασείας του Πόντου και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

άγιος,ευτύχιος,αμασείας,πόντου,ιουστινιανός,πατριάρχης,κωνσταντινουπόλεως,τιβέριος,μελέτιος,αγία,τράπεζα,ιερά,λείψανα,αίρεση,αιρετικοί,Ησύχιος,αυγουστουπόλεως,σκευοφύλαξ,μελέτιος,σέλευκος,άνθιμος,τραπεζούντιος,απαμείας,ζωόρας Τω αυτώ μηνί ΣΤ’, μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ευτυχίου Πατριάρχουν Κωνσταντινουπόλεως.

Εὐτύχιον θανόντα τιμῶν τοῖς λόγοις,
Ἐμαυτὸν αὐτὸς εὐτυχέστατον κρίνω.
Ψυχῇ Εὐτυχίοιο πύλῃ πόλου οἴγεται ἕκτῃ.

Print

Ο Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος εξ' Σινώπης Πόντου 1862-1927

πατριαρχικός,μητροπολίτης,μαρωνείας,θάσου,σαμοθράκης,ιεράρχης,νικόλαος,σακκόπουλος,κροστάνδης,αυστρουγγαρία,μητροπολίτης,αμασείας,μουχταροδημογεροντία,βοδενών,μελένικο,γάγγρας,νικαίας,παράσημο,μετζηδιέ,καζάς,γκιουμουλτζίνας,τεσκερέδες,φατρίκα,φατήρ,γιακάς,βαθυρρύαξ,μαρωνίτης,ταβανιώτης,υπουργικά,ιστιλάμια,λαυριωτική,ρουμουνική,σκήτη,τιμίου,προδρόμου,βακουφικά,μουτεσαρίφη,νουφούζια,βαλή,τεσκερέ,δερέκιοϊ,πάνδροσος,μουτεσαρίφη,πολιτικό,υποδιοικητή,κομοτηνής,μητροπολίτης,διδυμοτείχου,φιλάρετος,βαφείδης,εμβέρπασά,ροδοκανακείου,ιερατική,σχολή,πρωτόθρονο,μητροπόλεως,καισαρείας,βαλουκλήΟ Πατριαρχικός Μητροπολίτης Μαρωνείας, Θάσου και Σαμοθράκης Νικόλαος Σακκόπουλος και η εποχή του (1862-1927). Ένας λησμονημένος αγωνιστής Ιεράρχης της Μακεδονίας και Θράκης. Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Σακκόπουλος, Πόντιος στην καταγωγή, εγεννήθη το έτος 1862 στην πόλη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Εκεί έλαβε την εγκύκλια παιδεία και μόρφωση και στη συνέχεια εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε με βαθμό «άριστα» το έτος 1886, αφού προηγουμένως συνέγραψε και υπέβαλε αινέσιμη πτυχιακή διατριβή με θέμα: «ότι προς τη πίστει αναγκαία εισίν προς σωτηρίαν και τα αγαθά έργα».

Print

Πανάρετος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά Πόντου κι' ο Μεμέτ εφέντης

ιερά,σταυροπηγιακή,μονή,αγίου,γεωργίου,χουτουρά,πανάρετοςτοπαλίδης,ηγούμενος,κρώμνης,μεμέτ,εφέντη,ουζούν,ιραεντέ,ιραντέ,μεμέτης,εκκλησία,εμανέτ,ιστορία,πόντουΚατά το 1897 ο ιερός ναός της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά έπαθε καθίζηση η οποία κατά περιόδους επιδεινωνόταν αλλεπάλληλα. Τότε ο από Κρώμνης του Πόντου καταγόμενος ηγούμενος της Μονής Πανάρετος, το γένος Ξενίδη, αποφάσισε την ανέγερση νέου ναού σε απόσταση 10-15 μέτρα δυτικότερα του παλιού, σε πιο στέρεα βάση. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού ενήργησε εράνους, ταξίδεψε στην Ρωσία και κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, οπότε κατά το έτος 1898 άρχισε την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του νέου, αγοράζοντας τα απαιτούμενα υλικά και προσέλαβε τους αρμόδιους μαστόρους και εργάτες.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ