Η ζωή στο Τσ̆άμπασ̆η (Τσάμπασην) των Κοτυώρων του Πόντου - Λαογραφικά Κοτυώρων Άκογλου Ξενοφώντα

Λαϊκή μουσική κομπανία  Ελλήνων στο Τσ̆άμπασ̆η στις 11 Ιουλίου του 1906  Η ζωή στο Τσ̆άμπασ̆η ήταν κάτι το ανώτερο από κάθε περιγραφή. Κατακάθαρα, κρυσταλλένια, τρεχούμενα, χωνευτικότατα νερά παντού. Πεύκα κι έλατα και πράσινο παντού. Ξηρό και υγιεινότατο κλίμα. Η σχετική οικονομική ευεξία σχεδόν όλων με τη φτήνια της ζωής και με την αφθονία των εκλεκτών αγαθών της ορεινής περιοχής της Ανατολής, εξασφάλιζε σε όλους τα μέσα να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη ζωή. Εκδρομές οικογενειακές τις Κυριακές αλλά και τις καθημερινές σε θαυμάσια τοπία:

Print

Η Μούζενα της Χαλδίας του Πόντου

Χάρτης της Τραπεζούντας όπου σημειώνεται η θέση της Μούζενας (Cebeli/Torul/Επαρχία Γκιουμούσχανε)Η Μούζενα ήτο μία από τις περιφέρειες της επαρχίας Χαλδίας η οποία υπαγόταν στην υποδιοίκηση Τορούλ. Βρισκόταν πέρα από τον Κάνιν ποταμό μεταξύ των χωρίων Δεμιρτζηκιόη, Σταυρίου, Μανδρίων και πολύ κοντά σε ένα ποτάμι το οποίο χυνόταν στον ποταμό της Κρώμνης. Η Μούζενα αποτελείτο από 10 ορεινά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνταν με την γεωργία και τη κτηνοτροφία. Τα χωριά αυτά είναι: 

Print

Το χωρίον Τσάχαλη του Άκ Δάγ Μαδέν (Γαλατικός Πόντος - Το Ελληνικόν Μεταλλείον του Άκ Δάγ)

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Άκ Δάγ ΜαδένΤο χωρίον Τσάχαλη κείται ανατολικά του Απτουραχμανλή και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων. Κατοικήθηκε από κατοίκους του χωρίου Κιουλίκ περίπου το 1870. Εκεί εγκαταστάθηκαν δέκα περίπου οικογένειες μεταξύ των οποίων οι:
Λάζαρος και Παναγιώτης Γκίτελης
Στέφανος
Παντελής Παντελίδης
Σπυρίδων Παπαδόπουλος &
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.  Το χωρίον Τσάχαλη του Άκ Δάγ Μαδέν - Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Το χωρίον Μπαχτσετσίκ του Άκ Δάγ Μαδέν. (Γαλατικός Πόντος - Το Ελληνικόν Μεταλλείον του Άκ Δάγ)

Χάρτης του Δυτικού Πόντου όπου σημειώνεται η γεωγραφική θέση του Μεταλλείου του Άκ Δάγ Μαδέν Ένα από τα τέσσερα ελληνικά χωριά στο βορειότερο σημείο της περιοχής του Άκ Δάγ Μαδέν είναι το Μπαχτσετσίκ. Τα άλλα τρία είναι το Γαρέτσιορεν, το Σεκή Γασ̆ί και το Κιουλή Πουνάρ. Το Μπαχτσετσίκ απέχει 25 περίπου χιλιόμετρα από το Μαδέν. Ο δημόσιος δρόμος από το Μαδέν φτάνει στο Καπότ, λίγο βορειότερα διακλαδίζεται δεξιά. Ανατολικά για τη Σεβάστεια κι αριστερά για το Γαρέτζιορεν και το Μπαχτσετσίκ.  Το χωρίον Μπαχτσετσίκ του Άκ Δάγ Μαδέν. Παρακολουθείστε το βίντεο

Print

Από το Πόσικ ή Κεϊσογλου Μεζιρέ του Ακ Δάγ Μαδέν στην Κιβωτό Γρεβενών

 Ο τελευταίος δάσκαλος του Πόσικ Κυριάκος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1895 στο Πόσικ και απεβίωσε το 1981 στους Ποταμούς ΔράμαςΤο Πόσικ ή Κεϊσογλου Μεζιρές ιδρύθηκε γύρω στο 1840-45 από Κρωμέτες (Κρωμναίους). Μέσα στο χωριό υπήρχε σχολείο καθώς και μια εκκλησία τρισυπόστατη αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Χαράλαμπο αλλά και μία ακόμη τον Άγιο Γεώργιο ''απάν σο τουμπίν'' όπου ήταν και τα κοιμητήρια του χωριού.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ