Ο θρύλος του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χωριό Τσίτα των Σουρμένων

Θρύλος,Ιερού,Ναού,Μεταμόρφωσης,Σωτήρος,Τσίτα,Σουρμένων,ντεριμπέηδων,Χάνι,Τσιτώτ,κορκότο,Τζαφέρ,Μικροπόταμο,Τσιτενοί,κρυπτοχριστιανών,Ροδόπολη,Σερρών Εποχή των ντεριμπέηδων. Το χωριό Τσίτα είναι στη δικαιοδοσία του αγά της Ζαύλης Τζαφέρ, ο οποίος προστάτευε τους κατοίκους και τους επέτρεψε να κτίσουν ένα μικρό, ξύλινο ευκτήριο οίκο (παράγκα) . Οι άλλοι αγάδες της περιοχής, από φθόνο, κατήγγειλαν το Τζαφέρ αγά στο Βαλή της Τραπεζούντας με τις κατηγορίες ότι όχι μόνον προστατεύει τους κατοίκους του Τσίτα (Χριστιανούς), αλλά και επέτρεψε σ’ αυτούς να κτίσουν εκκλησία, ο ίδιος δε κλίνει προς την Χριστιανική Θρησκεία.

Print

Τα Άδανα της Κιλικίας, της Μικράς Ασίας - Β' Μέρος

Belemedik Adana - Άδανα πρό του 1900 Συνέχεια από το πρώτο μέρος.
Η κοινωνική διαστρωμάτωση της ορθόδοξης κοινότητας Αδάνων
Στην πλειονότητά τους οι ορθόδοξοι του νομού Αδάνων κατοικούσαν στα τρία αστικά κέντρα του νομού. Η συγκέντρωση του πληθυσμού αυτού στα αστικά κέντρα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αποτέλεσαν δέλεαρ για την εγκατάσταση ορθόδοξων χριστιανών από άλλες περιοχές. Η κατεύθυνση της μεταναστευτικής κίνησης προς τα αστικά κέντρα προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική φυσιογνωμία της κοινότητας των Αδάνων.

Print

Τα Άδανα της Κιλικίας, της Μικράς Ασίας - Ά Μέρος

Εγιαλέτι,Kozan,Cebelibereket,βιλαέτι,Χαλεπίου,καζάδες,Άδανα,Μερσίνα,Ταρσός,Καραϊσαλί,Ταύρου,Κιλικίας,Çukurova,Σάρος,Seyhan,Πύραμος,Ceyhan,καλύκαδνο,Gök-Su,Μωχάμετ Άλι,Κιρκασίων,VitalCuinet,συνθήκη,Λωζάννης,Σύροι,Καππαδοκία,Καισάρεια,Νίγδη,Ζιντζίντερε,Πόντου,καζάδες,αραβοφωνία,τουρκοφωνίαΗ πόλη των Αδάνων υπήρξε παλιό αστικό κέντρο της Κιλικίας, ευφορότατης περιοχής της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας. Η πόλη άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο. Η περιοχή διατηρήθηκε υπό τον έλεγχο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και την εμφάνιση του Ισλάμ. Από τότε η Κιλικία αποτέλεσε ένα από τα πολιτισμικά και γεωγραφικά σύνορα στα οποία συναντήθηκαν, ανταγωνίστηκαν και συναλλάχθηκαν ο ισλαμικός και ο χριστιανικός κόσμος. Ήδη από τον 7ο αιώνα η περιοχή της Κιλικίας και της πόλης των Αδάνων άλλαξε πολλές φορές χέρια, καθώς υπήρξε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης Βυζαντινών, Αράβων και Αρμενίων. Κατά το 13ο και 14ο αιώνα η πόλη των Αδάνων άκμασε ως κέντρο του βασιλείου της Μικράς Αρμενίας.

Print

Το Γιαλατζούκ της Φάτσας του Πόντου. Παντελής Παντελίδης - Σίμος Λιανίδης. Β' Μέρος

Σχολείο στη Φάτσα του Πόντου πριν την καταστροφή Στο δεύτερο μέρος της απομαγνητοφώνησης της πολύ σημαντικής συνέντευξης-καταγραφής του, ο κ. Παντελής Παντελίδης περιγράφει: Τη διαρρύθμιση των δωματίων των σπιτιών στη Φάτσα του Πόντου και τη χρήση που είχε το κάθε δωμάτιο. Σημαντική επισήμανση γίνεται για το αναγκαίον (η τουαλέτα – το μέρος) η οποία ήταν πάντα εκτός της κύριας κατοικίας και κυρίως σε ένα απόμερο μέρος, μάλιστα όπως αφηγείται κάποια σπίτια στερούνταν αυτού του πολύ αναγκαίου μέρους του σπιτιού. Περιγράφει επίσης όλα τα βοηθητικά οικήματα του σπιτιού όπως τις αποθήκες, τα μαντρία κτλ.   Παρακολουθείστε το βίντεο μου για το Γιαλατζούκ της Φάτσας του Πόντου Β' Μέρος

Print

Το Γιαλατζούκ της Φάτσας του Πόντου. Παντελής Παντελίδης - Σίμος Λιανίδης Α' Μέρος

Αναμνηστική φωτογραφία στη Φάτσα, το 1905Το Γιαλατζούκ της Φάτσας του Πόντου -  Απομαγνητοφώνηση της Ιστορικής ηχογράφησης του κ. Σίμου Λιανίδη για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 1967. Ομιλεί ο κ Παντελής Παντελίδης από το Γιαλατζούκ της Φάτσας ετών 70, κάτοικος χωρίου (Σαλώνα), Αλώνια Κίτρους Κατερίνης. Περιγράφει αναλυτικά τη γεωγραφική θέση, την πολιτική, διοικητική και εκκλησιαστική εξουσία του τόπου.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ