Το Σεμέν και οι Σεμενλήδες. Ποντιακή Εστία τεύχος 41 (Μάϊος 1953).

Το λιμάνι της Κερασούντας. Άποψη απο τη Μαύρη ΘάλασσαΤο Σεμέν υπαγόταν διοικητικώς στην Κερασούντα και Εκκλησιαστικώς στη Μητρόπολη Κολωνίας. Το Σεμέν ήταν το κέντρο των πέριξ 11 χωριών του Γιαλαγλί. Οι ονομασίες των χωριών ήταν οι παρακάτω:
1. Αλουτζίν
2. Αρμούτελη
3. Άρτας
4. Αχουλού
5. Βέηαλαν

Print

Εξοχές της Τραπεζούντας Σουμοχώρια ή Σιμοχώρια. Χρονικά του Πόντου τεύχος 9ο - Έτος 1944, του κ. Γεωργίου Βαφειάδη.

Σοούκ Σού.  Έπαυλις Κωστάκη ΒελισσαρίδηΟι περισσότερες ελληνικές οικογένειες της Τραπεζούντας κάθε καλοκαίρι ξεχύνονταν για παραθερισμό σε μαγευτικές και ολόδροσες εξοχές. Η περιορισμένη και μονότονη ζωή του χειμώνα, μεταπηδούσε στην πολυποίκιλη, χαρούμενη και ελεύθερη ζωή σε μαγευτικά τοπία, βουνά, λαγκάδια, δάση και παρχάρια.

Print

Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ομόνοια / Ερζερούμ - Θεοδοσιούπολη 1905

Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ομόνοια. Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολις) Πόντου 1905Ο Σύλλογος Ομόνοια ιδρύθηκε κατά το 1905. Πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο παπά Στυλιανός Φυτίανος. Μέλη του Συλλόγου ήσαν άπασα η νεολαία της μικρής κοινότητος, που αριθμούσε περί τις πενήντα οικογένειες, όλες καταγόμενες εκ Πόντου και ιδιαιτέρως από την περιφέρεια Αργυρούπολης και Τραπεζούντας. Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ομόνοια εις Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη) 1905

Print

Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας Υ' (Σαράντων, Σαραντάρ, Σαπρανάντων, Σαρή-παπά).

Ιερός Ναός κρυπτοχριστιανών κάτω απο τον αχυρώνα. Ενορία Σαράντων στην Κρώμνη (σπανιότατη ιστορική φωτογραφία)Του Σαράντων. Μία από τις ενορίες της Κρώμνης επι της οδού Ίμερας, Κοχρακοφωλιών – Κρώμνης, στη δεύτερη ομαλή και ανατολική ράχη του όρους Προφήτης Ηλίας απέναντι της Αληθινής και πέρα από το ποτάμι της Μόχωρας.

Print

Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας 26ον Μέρος. Τοπάλ’, Τσιφλίκ’, Τσ̆α̤πούκ’, Τσακαλινάντων, Τσ̆ακαλάντων, Τσ̆αούλ’, Τσ̆άκ’ & Τσ̆αερά

Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου και μαθητές του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας 1904-1905Του Τοπάλ’. Τουρκική έπαυλις από το 1830, κοντά στην Αργυρούπολη και πίσω από την έπαυλη Καστέλλι των Μολυβδάδων, με πολλά κατεστραμμένα παρεκκλήσια.

Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ