Γεώργιος Α' Μέγας Κομνηνός

γεώργιος,μέγας,κομνηνός,αυτοκρατορία,τραπεζούνταςΟ Γεώργιος Α' Μέγας Κομνηνός (1255-μετά το 1284) ήταν Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1266 ως το 1280.

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Μανουήλ Α' και της τρίτης συζύγου του, της Τραπεζούντιας ευγενούς, Ειρήνης Συρίκαινας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του οι προστριβές για την προσέγγιση η μη της ανασυσταθείσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δημιούργησαν έντονη ρήξη στα εσωτερικά της Τραπεζούντας.

Διαδέχτηκε τον αδελφό του Ανδρόνικο Β' το 1266.

Οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες της Τραπεζούντας (η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη απελευθερωθεί από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας ) και στην τοπική αριστοκρατία πήραν μεγάλες διαστάσεις.

Οι μεγάλες οικογένειες της τοπικής αριστοκρατίας έβλεπαν με εχθρότητα τις επαφές που αναπτύσσονταν μεταξύ των αρχών της Τραπεζούντας και των αρχών της Κωνσταντινούπολης, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια για μια επιγαμία ανάμεσα στους δύο αυτοκρατορικούς οίκους (Παλαιολόγων και Μεγάλων Κομνηνών). Η κρίση οξύνθηκε ιδιαίτερα και λόγω της θρησκευτικής πολιτικής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου ο οποίος υποστήριζε την ένωση των Καθολικής και Ορθόδοξης εκκλησίας.
Την ίδια εποχή η παρουσία Τουρκομανικών φύλων γίνονταν όλο και πιο έντονη. Σε μια εκστρατεία του κατά των Τουρκομάνων το 1280, στο Ταυρέζιο όρος, στα νότια της επικράτειας της Τραπεζούντας, ο Γεώργιος προδίδεται από τους τοπικούς άρχοντες και αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς.
Το 1282 όμως απελευθερώνεται, εν τω μεταξύ στον θρόνο έχει ανέβει ο αδελφός του Ιωάννης Β' Μέγας Κομνηνός . Ο Γεώργιος με τους οπαδούς του προσπάθησε να διεκδικήσει τον θρόνο, όμως τελικά ο Ιωάννης κατέστειλε την επανάσταση που προκάλεσε. Ο Ιστορικός Μιχαήλ Πανάρετος τον χαρακτήρισε «πλάνο», επειδή στα τελευταία χρόνια της ζωής του περιπλανιόταν εξόριστος.
Με μια άγνωστη σύζυγο ή ερωμένη, ο Γεώργιος είχε μια κόρη, η οποία παντρεύτηκε κάποιο Γεωργιανό ευγενή. Μια ακόμη κόρη του (άγνωστων επίσης στοιχείων) παντρεύτηκε τον Δημήτριο Β' της Γεωργίας .

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ