Μανουήλ Α' Μέγας Κομνηνός

μανουήλ,μέγας,κομνηνός,αυτοκρατορία,τραπεζούντας Ο Μανουήλ Α' Μέγας Κομνηνός (περίπου 1218 - 1263 ), υπήρξε Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1238 ως το 1263.

Ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους Αυτοκράτορες. Ο χρονογράφος Μιχαήλ Πανάρετος τον ονομάζει «στρατηγικότατον» και «ευτυχέστατον».
Στο διπλωματικό πεδίο, ανέπτυξε σχέσεις με τον Πάπα της Ρώμης και απεσταλμένοι του πήγαν στην αυλή του Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας για να ζητήσουν νύφη για τον ίδιο.

Η ευημερία του κράτους του φαίνεται και από την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας που κτίστηκε επί βασιλείας του στην Τραπεζούντα.

Γνωστό ήταν και το ασημένιο νόμισμα και εκδόθηκε εκείνη την εποχή, το ονομαζόμενο «άσπρο», που επικράτησε η κυκλοφορία του στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου .

Οι Γεωργιανοί το ονόμαζαν το νόμισμα αυτό «Κιρμανεούλ», δηλαδή νόμισμα του κυρ Μανουήλ.


Ιδιαίτερα η καταστροφή της Βαγδάτης από τους Μογγόλους το 1258, είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπισθούν οι εμπορικοί δρόμοι δύσης με ανατολής βορειότερα, διαπερνώντας την ίδια την Τραπεζούντα και τον Εύξεινο Πόντο, αντί για την Μεσόγειο.

Το εμπόριο άνθισε, ιδιαίτερα αυτό του μεταξιού και το κράτος της Τραπεζούντας γνώρισε περίοδο πλούτου και ευημερίας.
Ο Μανουήλ παντρεύτηκε τρεις φορές, με την πρώτη σύζυγο, Άννα Ξυλαλόη , που ήταν κόρη Τραπεζούντιου ευγενή, είχε ένα γιο τον Ανδρόνικο Β' , που τον διαδέχτηκε.
Με την δεύτερη σύζυγο, την γεωργιανή πριγκίπισσα Ρουσαντάνα (Rοusadan) είχε μία κόρη την Θεοδώρα.
Με την τρίτη σύζυγο, την Ειρήνη Συρίκαινα, κόρη επίσης Τραπεζούντιου ευγενή, είχε τέσσερα παιδιά τους :
Γεώργιο .
Κόρη που δεν διασώζεται το όνομά της, παντρεύτηκε τον Δημήτριο Β' της Γεωργίας .
Κόρη που δεν διασώζονται στοιχεία & τέλος τον
Ιωάννη Β' .

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ