"Ο δαιμονισμένος στρατιώτης". Εμφανίσεις και θαύματα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής, 2008.
Ένας στρατιώτης Σκύθης και αυτός που λεγόταν Συμεών βασανιζόταν από δαιμόνια, φάλαγγα ολόκληρη, που τον ταλαιπωρούσε ανελέητα, τον φοβέριζε, τον έριχνε κάτω, τον σπάραζε. Οι σύντροφοί του βλέποντάς τον σε αυτή την ελεεινή κατάσταση, τον πήραν και τον έφεραν στο ναό του Αγίου Θωμά.
Εμφανίσεις και θαύματα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.Εκεί έμεινε αρκετές ημέρες, αλλά δεν ελευθερώθηκε από τα πονηρά πνεύματα. Σε μια στιγμή που ήταν κάπως ήρεμος, θυμήθηκε τον Άγιο Ευγένιο και τα θαύματα που έκανε καθημερινά. Άρχισε λοιπόν να ζητάει τη βοήθειά του με θερμή πίστη και καυτά δάκρυα. Και να! καθώς τον πήρε για λίγο ο ύπνος βλέπει τον Άγιο Μάρτυρα να μπαίνει στον ναό, να κοιτάζει προσεκτικά την οροφή και έπειτα να ρίχνει ένα βλέμμα στον ίδιο. Αυτός δεν είναι ο Συμεών ο αδελφός μας; ρώτησε κάποιον ακόλουθο του. Στο μεταξύ, τα δαιμόνια μόλις είδαν τον Άγιο φοβήθηκαν και λούφαξαν. Όταν όμως τον άκουσαν να αποκαλεί αδελφό του τον Συμεών, αγρίεψαν και διαμαρτυρήθηκαν. Δεν είναι δικός σου ο Συμεών. Δικός μας είναι. Όχι, είναι δικός μου, τους αποκρίθηκε αυστηρά ο Άγιος. Έπιασε τον Συμεών από το χέρι, τον τράβηξε και από κάποια σκάλα τον ανέβασε ψηλότερα. Έτσι τον ελευθέρωσε από τη δαιμονική φάλαγγα. Ο Συμεών ξύπνησε υγιής και έτρεξε αμέσως στον ναό του Αγίου Ευγενίου για να τον ευχαριστήσει κι ύστερα καταχαρούμενος πήγε να συναντήσει τους συντρόφους του για να τους διηγηθεί πως είχε θεραπευτεί θαυματουργικά από τον άμισθο γιατρό.
"Ο δαιμονισμένος στρατιώτης". Εμφανίσεις και θαύματα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής, 2008.
Αγιολόγιον Πόντου - Ιστορία & Λαογραφία – Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com
