Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και θαυματουργός ο Σινωπεύς

άγιος,φωκάς,ιερομάρτυρας,θαυματουργός,σινωπεύςΠατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους. Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,... ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α' επιστολή Ιωάννου, Β' 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.).

άγιος,φωκάς,ιερομάρτυρας,θαυματουργός,σινωπεύς

Απολυτίκιον Ήχος Δ' - Ταχύ προκατάλαβε 

Εκ βρέφους του Πνεύματος, όφθεις δοχείον λαμπρόν, θαυμάτων επλούτησας την παρ΄αυτού δωρεά, Φωκά Ιερώτατε, όθεν ιερουργήσας τω Σωτήρι οσίως, έπιες εν αθλήσει το ποτήριον τούτου, ω πρέσβευε δεόμεθα υπέρ των ψυχών ημών.

Κοντάκιον
Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.  

Του Αγίου Πνεύματος την πλουσιόδωρον χάριν, ως πηγήν θεόβρυτον εν τη ψυχή κεκτημένος, έσβεσας πόνων ιδρώσι πλάνης την φλόγαν, βρύεις δε θαυμάτων ρείθρα τοις εκβοώσι, χαίροις κλέος ιερέων και των μαρτύρων  Φωκά μακάριε.

Μεγαλυνάριον
Του ευαγγελίου μυσταγωγός ιερών θαυμάτων, θεοδόξαστος αυτουργός, Εκκλησίας στύλος, Φωκά Ιερομάρτυς, εδείχθης διασώζων τους προσιόντας σοι.

Η ιερά μνήμη του αγίου τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. 

 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ