Αέρ-ιμ' κι' Άε-Γρήγορε - Δημώδες άσμα της Γαλίανας της Ματσούκας για τον Περιστερεώτα

περιστερεώτας,περιστεράς,γαλίανα,γαλλίαινα,μονές,κοινόβια,μοναστήρια,πόντου,άγιος,γεώργιος,μεγαλομάρτυρας,ποντιακή,λαογραφία,μαρτυρολόγιοΤο δημώδες αυτό άσμα της περιφέρειας της Ματσούκας και συγκεκριμένα του χωρίου Γαλίανα (ή Γαλλίαιανα) αναφέρεται στην τρίτη αρχαιότερη μονή στον Πόντο που ετιμάτο στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Οι δύο άλλες αρχαιότερες ήταν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου η επιλεγομένη του Βαζελώνος και της Παναγίας στο όρος Μελά όπου θησαυριζόταν η τιμία, σεβασμία και θαυματουργός εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου, μίας και των τριών εικόνων που ζωγράφισε προς τιμή της Θεοτόκου ο άγιος Απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς και ευλογήθηκαν απ΄την ίδια την μητέρα του Σωτήρος. 

Να ποδεδίζω τον Αέρ' και τον Περιστερών-ι,
ατόν θα βάλω μάρτυρα, θ' εφτάγω 'σε τ' εμόν-ι.

Αέρ'-ιμ' κι Άε-γλήγορε μ΄, δέκα οκτώ χρονών-ι,
έλα τέρεν και λάρωσον την εγάπην τ' εμόν-ι.

Άς έμ' πουλίν κι' επέτανα, άς έμνε χ̌ελιδόνι,
επέγνα 'ς σην Γαλίαναν και 'ς σον Περιστερών-ι.

Παρακολουθείστε το βίντεο μας, για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο

 περιστερεώτας,περιστεράς,γαλίανα,γαλλίαινα,μονές,κοινόβια,μοναστήρια,πόντου,άγιος,γεώργιος,μεγαλομάρτυρας,ποντιακή,λαογραφία,μαρτυρολόγιοΆς έμ' και στην Γαλίαναν κι' ας έτον άμον πρώτα,
επέγνα και στο πανοϋρ' του Περιστερεώτα.

Παρακαλώ, παρακαλώ, Θεού παρακαλίας,
παρακαλώ και τον Αέρ' να δίει με παρ'γορίαν.

 Παρακολουθείστε το δημώδες άσμα, αποδιδόμενο απ' την χορωδία του Καλλιτεχνικού Χορευτικού Ομίλου Πύρριχος

Λεξιλόγιο:

Ποδεδίζω = παρακαλώ
Αέρ', Αέρτς = Αι-Γιώργης
Περιστερών-ι = αναφέρεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του επιλεγομένου «Περιστερεώτα» που βρισκόταν κοντά στο χωρίο της Γαλίανας. Στην Ιερά Μονή υπήρχαν περιστερώνες εξ' ου και το προσωνύμιο Περιστεράς, ή Περιστερεώτας.
Γλήγορε = γρήγορος, γοργός στην εκπλήρωση των αιτημάτων των πιστών (η θερμή αίτηση με πίστη επακούεται γοργά απ'τον Άγιο Γεώργιο)
Λάρωσον = γιάτρεψε
Παναϋρ, Πανοϋρ = Πανήγυρις

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ