Ο Ηλίας Ιωσηφίδης απο τα Σαράντα Αλώνια Προύσας της Νικομήδειας
Σε αυτή την ανάρτηση μου, θα μιλήσουν περισσότερο τα έγγραφα και οι εικόνες παρά τα κείμενα. Αναδεικνύονται τα ζητήματα του προσφυγικού ελληνισμού, η γενοκτονία που πεισματικά αρνείται η επίσημη τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει, η ανταλλαγή των πληθυσμών και τα μύρια προβλήματα που προκάλεσε αυτός ο βίαιος ξεριζωμός από τα πατρογονικά εδάφη χιλιετηρίδων.
Τα προβλήματα της εγκατάστασης, αποδοχής, επιβίωσης, μόρφωσης και Ανάστασης του Ελληνισμού της Ανατολής στις νέες τους εστίες, αποδίδονται και μεταφέρονται στο σήμερα, απεικονίζονται και αποθανατίζονται μέσα από αυτές τις φωτογραφίες εγγράφων ενός πρόσφυγα από την Ανατολική Ρωμυλία της Ελληνικότατης Θράκης. Ονομάζεται Ηλίας Ιωσηφίδης του Ιωάννη και της Δέσποινας. Είναι γεννημένος το 1906, μικροκαμωμένος, με το ανάστημα του να μην ξεπερνά το 1,74. Στα 26 του χρόνια στρατεύεται με την κλάση του 1926. Γεωργός στο επάγγελμα στο Όστροβο* Πέλλης, με γραμματικές γνώσεις Γ' Δημοτικού. Μεταξύ των συνημμένων στην παρούσα ανάρτηση φωτογραφικών ντοκουμέντων θα βρούμε:
• Τη Ληξιαρχική πράξη της στρατολογικής του κατάταξης.
• Το Ατομικό του Βιβλιάριο ως οπλίτη του Ελληνικού Βασιλικού Στρατού και τον όρκο του.
• Φωτογραφία από την κατάταξη του στο στρατό και τη στολή του οπλίτη που φόρεσε στα 26 του χρόνια.
• Σελίδες του Ατομικού του Βιβλιαρίου με τα στρατιωτικά υλικά που χρεώθηκε με την κατάταξη του.... ( "χειροβομβίδες" ).
• Το Προσφυγικό Οικογενειακό Βιβλιάριο Εποικισμού που τότε η δημόσια αρχή έκανε διαχωρισμό μεταξύ εγγράμματων και αγράμματων. Στο βιβλιάριο αυτό καταγράφεται η καταγωγή του αρχηγού της οικογένειας : κ. Ηλία Ιωσηφίδη του Ιωάννη : Σαράντα Αλώνια του Νομού Προύσας της Περιφέρειας Νικομήδειας της Μικράς Ασίας. Επίσης αναφέρονται όλα τα μέλη της οικογένειάς του :
Ο πατέρας του Ιωάννης 50 ετών (αρχηγός). Η μητέρα του Δέσποινα 45 ετών, και τα τέκνα τους : Ασημένια 18 ετών, Ηλίας 18 ετών, Ιορδάνης 11 ετών, Παρθένα 8 ετών, Κυριακή 4 ετών, Ευστάθιος 1 έτους.
Καταχωρούνται σε διάφορες χρονολογίες (ημέρες και μήνες) του έτους 1924 οι χρεώσεις σε δραχμές για τη χορήγηση σίτου σποράς, είς βούς (ένα βόδι), κριθάρι, σίκαλη, ξυλεία, κτλ
• Δελτίο έκτακτης καταβολής επιδόματος (χρηματικού ποσού) 48 δραχμών με ημερομηνία 21 Αυγούστου 1924.
• Έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας και δη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταλλαγής όπου η εκτιμητική επιτροπή με Πράξη της, εξετάζει το αίτημα του κ. Ηλία Ιωσηφίδη εκ Κιρκχαρμά Νικομηδείας, στις 2 Φεβρουαρίου του 1926 κατά τα άρθρα 9 & 10 του ψηφίσματος της Δ' Ελληνικής Συνέλευσης της 7ης Απριλίου του 1925 περί ιδρύσεως Διοικητικής Επιτροπής προς έλεγχο των δηλώσεων εγκαταλειφθησών εν Τουρκία περιουσιών υπό ανταλλάξιμων ομογενών και καταβολής ποσοστού. Σε συνέχεια της παραπάνω πράξης, του εγκρίνουν αποζημίωση 478 χρυσών λιρών Τουρκίας για την ακίνητη και 228 χρυσών λιρών Τουρκίας για την κινητή του περιουσία. Μάλιστα το έγγραφο αυτό κάνει κατανομή σε κληρονομικά ή συν-ιδιοκτησιακά μερίδια : 123 λίρες στον Ηλία, 123 λίρες στον Ιορδάνη, 123 λίρες στη Συμέλα, 123 λίρες στην Παρθένα, 123 λίρες στην Κυριακή, 88 λίρες στη Δέσποινα κτλ
• Απαντητικό Έγγραφο του Βασιλείου της Ελλάδος – Υπουργείον Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως – Διεύθυνση Ανταλλαγής, βάσει του οποίου γίνεται η διανομή της αποζημίωσης της Δέσποινας Ιωσηφίδου (μητέρας του Ηλία) στους κληρονόμους της. Κλείνοντας την ανάρτηση αυτή, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον συνάδελφο μου κ Κωνσταντίνο Παπαναστασίου κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μου τα εμπιστεύθηκε προς φωτογράφιση, εξέταση, διαχείριση και ανάρτηση στο site μου www.kotsari.com αλλά και στο κανάλι μου στο YouTube. Μοναδικός στόχος αυτής της ανάρτησης είναι να μείνει στις επερχόμενες γενιές η προσλαμβάνουσα παράσταση (βάσει εγγράφων), της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και κοινωνικής κατάστασης που βίωσαν οι πρόγονοι μας μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες, παρόμοιες, αναρτήσεις. Ο κ Κωνσταντίνος Παπαναστασίου είναι εγγονός του Ηλία Ιωσηφίδη.
*Η Άρνισσα είναι κωμόπολη του Δήμου Έδεσσας και βρίσκεται στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και στους πρόποδες του όρους Βόρα. Κατά την Απογραφή του 2011 η Άρνισσα είχε μόνιμο πληθυσμό 1.411 κατοίκων. Παλαιότερα ονομαζόταν Όστροβο, σλαβική λέξη που σημαίνει νησί, ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το 1926 οπότε πήρε το όνομα Άρνισσα, το οποίο είναι προϊστορικό και ομόρριζο με το όνομα της πόλης Άρνη, στη λίμνη της Κωπαΐδας.
Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com