Μύθος – Παροιμία Β΄ με τον Αϊ Γιώργην. Λαϊκές διηγήσεις Οινόης Πόντου

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος Μύθος - Παροιμία Β΄
"Αϊ Γιώργην, όσον και να ξεπέφτει, πέντ’ έξι αγίους ακόμ’ αξίζει". Ανάλογη με αυτήν είναι άλλη Νιώτικη παροιμία: “Το χοντροβόλονον, όσον και να ρίεται, πέντ’ έξι βολόν͜ια ακόμα φτάει”. O † Αρχ. π. Άνθιμος Παπαδόπουλος ερμηνεύει: «Όσον κι αν φτωχύνει ο πλούσιος, θα υποληφθεί πάντοτε κάτι από τον πλούτο του». Δε χρειάζεται να ειπωθεί πως οι παροιμίες έχουνε την ίδια σημασία.    Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Λεξιλόγιο
Το χοντροβόλον ή χοντροβέλον ή τσ̆ουβαλτούζ = σακοράφα (άλλη παροιμία αναφέρει) : “Το τσ̆ουβαλτούζ κι αν ρίεται βολόνιν καταστένει ή Το τσ̆ουβαλτούζ κι αν ρίεται βελόν’ ξάν’ απομένει” η οποία έχει ακριβώς την ίδια σημασία με την παραπάνω ερμηνεία του αειμνήστου † Αρχιμανδρίτου Ανθίμου Παπαδόπουλου.

Πηγή: Λαογραφία - Γλώσσα / Νιώτικος Αϊ Γιώργης του κ. Ι.Τ. Παμπούκη. Χρονικά του Πόντου, Αθήναι 1943. Στη μεγάλη φιλολογία γύρω από τον Αϊ Γιώργη, τον αγαπημένο άγιο όλου του κόσμου, δε θα ήτανε χωρίς ενδιαφέρον να προστεθούν και τα ακόλουθα μνημεία λόγου από την Οινόη του Πόντου.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ