Παντελής Καραϊσαρλίδης, Σαμψούντα (Αμισός) Πόντου

Ο καπετάνιος του ποντιακού αντάρτικου στην Σαμψούντα Παντελής ΚαραϊσαρλίδηςΟ Παντελής Καραϊσαρλίδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα. Στα 1916-1917 ανέβηκε αντάρτης στα βουνά, αντιδρώντας στην τουρκική καταπίεση, αγωνιζόμενος μαζί με τους άλλους Έλληνες του Πόντου για να περισώσουν ότι ήταν δυνατό από το Ελληνικό στοιχείο της περιοχής. Καπετάνιος σε αντάρτικο σώμα, ανέβηκε στα βουνά έχοντας αφήσει στη Σαμψούντα τη μητέρα, τη γυναίκα και το μικρό του παιδί. Οι τούρκοι σκότωσαν τη μητέρα αλλά και τη γυναίκα του, η οποία βρέθηκε νεκρή με το μωρό να θηλάζει στο στήθος της. 

Αργότερα διέφυγε κυνηγημένος απ' τον Πόντο με καράβι όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες και έφτασε στην Ηγουμενίτσα. Στη διάρκεια του ταξιδιού το παιδί του πέθανε. Το άγονο της περιοχής της Ηπείρου τους ανάγκασε να καταφύγουν στην εύφορη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη Δράμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον καπετάνιο του Ποντιακού Αντάρτικου Παντελή Καραϊσαρλίδη

Εκεί παντρεύτηκε τη δεύτερη γυναίκα του τη Συμέλα, χήρα κι αυτή Έλληνος Ποντίου αγωνιστή και απόκτησαν τρία παιδιά, τη Σοφία, τη Χρυσούλα και τον Ανέστη. Το 1941 ο Παντελής Καραϊσαρλίδης σκοτώθηκε απ' τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στο γνωστό ολοκαύτωμα της Δράμας και του Δοξάτου. Την ίδια τύχη είχαν κι άλλοι Έλληνες Πόντιοι αγωνιστές που κατέφυγαν στην περιοχή. Τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο σε άγνωστη τοποθεσία. (Μαρτυρία της κόρης του Σοφίας Καραϊσαρλίδου). 

Πηγή : Βλάση Αγτζίδη,  Έλληνες του Πόντου, Αθήνα 2007.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ