Κουνιχτόν, Νικοπολίτικον Ομάλ’ - (Σιπρτού), Ομάλ' Γαράσαρης
Νικοπολίτικον Ομάλ' - Γαρεσαρέτ'κον Ομάλ' - Κουνιχτόν - Σιπρτού
Το Κουνιχτόν είναι ομαλός μικτός χορός της περιφέρειας Νικοπόλεως, Κολωνίας του Νομού Κερασούντας. Είχε αργή συνήθως χρονική αγωγή και χορευόταν από άντρες και γυναίκες. Το δέσιμο των χεριών γίνεται στις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Δεν αποτελεί ξένη εικόνα να δένουν τα χέρια των χορευτών όχι μόνο στις παλάμες αλλά και στα τελευταία μικρά δάχτυλα των χεριών ή και με λυγισμένους τους αγκώνες ελαφρώς κάτω. Τα βήματα του χορού είναι δέκα. Η κίνηση στους ώμους και τις πλάτες είναι εμφατική, ηπίως τρομαχτή.
Δείτε το σχετικό βίντεο για το χορό Κουνιχτόν, τον Ομαλό χορό της Νικόπολης του Πόντου
Η κίνηση του χορού είναι δεξιόστροφη αλλά και αριστερόστροφη. Οι χορευτές στρέφουν με όμορφες κινήσεις το σώμα και την κεφαλή τους στα επιτόπια πατήματα δεξιά και αριστερά με χάρη. Συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τραγούδι ενώ τα όργανα συνοδείας ήταν ο ζουρνάς με το νταβούλι, η τουλουμπά με το νταβούλι, αλλά και η λούρα. Η Ποντιακή διάλεκτος λόγω του εκτεταμένου γεωγραφικού χώρου και της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ομιλητών της κατατμήθηκε σε διάφορα ιδιώματα κατά περιοχή. Οι Έλληνες της ευρύτερης περιφέρειας Νικοπόλεως μιλούσαν το οικείο ιδίωμα της Νικοπόλεως. Γνήσιο δείγμα αυτού του ιδιώματος είναι το δημώδες άσμα που ακούγεται. Παρακολουθήστε τον παππού Σπύρο Γαλετσίδη να παίζει και να τραγουδά τους χορούς Σ̆ιπρτού της Καϊουλούκας & Ούτσ̆’ αγιάκ της Νικόπολης.
Στο πρώτο βίντεο μου, το οποίο σας προτρέπω να παρακολουθήσετε, ακούγονται δύο ηχητικά ντοκουμέντα από καταγραφές του κ. Σίμου Λιανίδη για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Στην πρώτη παίζει Λούρα και τραγουδά ο κ. Παναγιώτης Μαυρίδης στις Σάππαις Κομοτηνής στις 2 Αυγούστου 1967 Στη δεύτερη παίζει Ζουρνά ο κ. Ελευθέριος Βοσνίδης ενώ Νταβούλι ο κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδης στις Σάππαις Κομοτηνής στις 2 Αυγούστου 1967.
Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com