Χορός Σαρου Κιζίν Οπλαμασί, Αυτοθυσία - Αυτοκτονία Κοριτσιών
Ο χορός αυτός αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου και αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο έπεσαν το 1680 οι κοπέλες από την κορυφή του κάστρου της Πάφρας και παρέδωσαν τις ζωές τους στα ορμητικά νερά του ποταμού Άλυ κοντά στο χωριό Ασάρ.
Ο χορός αυτός χορεύεται με τεντωμένα τα χέρια και με πηδήματα ψηλά από το έδαφος με μια απότομη κίνηση προς τα εμπρός οπότε η κάθε κοπέλα αφήνει το χέρι της διπλανής της. Χορός Σαρου Κιζίν Οπλαμασί, Αυτοθυσία - Αυτοκτονία Κοριτσιών. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι μεταξύ των κοριτσιών που αυτοθυσιάστηκαν υπήρχαν και νέα αγόρια, ο χορός αποδίδεται από κορίτσια και αγόρια μαζί. Όπως μαρτυρούν ξεριζωμένοι Παφρηνοί που ήρθαν στην Ελλάδα, θυμούνται ότι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα γινόταν από τα δημοτικά σχολεία της Πάφρας, κάθε χρόνο η αναπαράσταση στον τόπο του κάστρου, της αυτοκτονίας των Κοριτσιών. Από τότε το ονομαστό Κάστρο του Άλυ, προς τιμή των Κοριτσιών ονομάστηκε απ΄ τους Παφρηνούς Κίζ Καλεσί δηλαδή Κάστρο της Κοπέλας. Η θυσία αυτή των νεαρών βλαστών της Πάφρας που προτίμησαν το θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση, προηγήθηκε κατά 100 περίπου χρόνια εκείνης του Σουλίου στο Ζάλογγο και 130 περίπου χρόνια από εκείνη στην Αραπίτσα της Νάουσας. Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις αυτοθυσίας πολλά έχουν γραφεί για τις κοπέλες της Πάφρας όμως έστω και οι ελάχιστες πληροφορίες παραμένουν στις αρχειοθήκες διαφόρων κέντρων χωρίς ποτέ κανείς να έχει ασχοληθεί σε βάθος. Ελπίζουμε κάποτε, η επίσημη πολιτεία, το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού να αναλάβουν την ευθύνη διδασκαλίας αλλά και αναπαράστασης της θυσίας των κοριτσιών της Πάφρας στη δημόσια εκπαίδευση ώστε να γίνει γνωστή αυτή η ηρωική πράξη της Ελληνικής ψυχής στον Πόντο. Ο καθηγητής ιστορίας κ Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφερόμενος σε ομιλίες του λέει ότι θα ήταν εφικτό και θα έπρεπε να γραφεί στα βιβλία της ιστορίας η θυσία των κοριτσιών και αγοριών της Πάφρας, αλλά κι εκείνη της Κερασούντας, δίπλα στη θυσία του Σουλίου και της Αραπίτσας, κι ας μη ξεχνάμε ότι εκείνη της Πάφρας προηγήθηκε χρονολογικά.
Πηγή κειμένου κ.Γιώργος Αντωνιάδης - Νέα Μπάφρα Σερρών 22 Απριλίου 1985
Ολοκληρώνοντας με αυτό το τελευταίο μου αφιερωματικό βίντεο, την ιστορική και λαογραφική παρουσίαση των τοπικών ιδιαίτερων χορών των Ελλήνων της Πάφρας, επιθυμώ για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω ολόψυχα τον κύριο Γεώργιο Αντωνιάδη που μου εμπιστεύθηκε τους τόπους της έρευνας του, ώστε από σήμερα να μπορούν όλες οι επερχόμενες γενιές των Ελλήνων να αντλούν ασφαλή και έγκυρη πληροφόρηση για το υλικό αυτό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το παραπάνω υλικό το παρουσίασα με απόλυτη μεταφορά των γραπτών του κ Αντωνιάδη χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι. Παρενέβην μόνο σε ορισμένα σημεία που υπήρχαν συντακτικές ασάφειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου δεν υπήρχε επαρκής σχολιασμός των χορών εκ μέρους του κ Αντωνιάδη, έκρινα σκόπιμο να προσθέσω τις απαραίτητες πληροφορίες οι οποίες θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να μορφώσουν πλήρη εικόνα των χορών που παρουσιάζω. Από αυτό το βήμα, δράττομαι της ευκαιρίας να προσκαλέσω όλους όσοι κρίνουν ότι έχουν υλικό (φωτογραφικό – ηχητικό – γραπτές πηγές ή αναφορές) σχετικό με τους χορούς των Ελλήνων Παφραίων, να το δημοσιεύσουν ή εναλλακτικά να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μου.
Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com