• Home
  • Λαογραφία
  • Γεώργιος Λογοθέτης, Τραγούδια από μία άλλη πατρίδα (Μαριούπολη Κριμαία)

Γεώργιος Λογοθέτης, Τραγούδια από μία άλλη πατρίδα (Μαριούπολη Κριμαία)

Γεώργιος Λογοθέτης Ζολοστάθειος (Ελληνισμός της Κριμαίας και Μαριούπολης) Ο Γεώργιος Λογοθέτης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1913 στο Abiski το οποίο ανήκε εκείνη την περίοδο στην υποδιοίκηση του Krimski και τα μητρώα του βρίσκονταν στο χωριό Sapshuga της πολιτείας του Krasnodar.

Ακούστε τον Γεώργιο Λογοθέτη στη λύρα και το τραγούδι

Το χωριό του υπάρχει ακόμα αλλά και ο στάβλος μέσα στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα απ’ το Gelenjik προς την ενδοχώρα. Η γυναίκα του ονομαζόταν Μαρία Σασαρίδου του Σταύρου και γεννήθηκε το 1915 στο Krymski στο χωριό Gretsiskoye ενώ αρχικά η ονομασία του ήταν Kotakoi, ονομασία που δόθηκε απ’ τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής που το έχτισαν και το όνομα του είχε ως ετυμολογική ρίζα την κότα, εξ΄ ου και Kotakoi. Η σημερινή του ονομασία είναι Krymsk. Η σύζυγος του Μαρία κοιμήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1937 ενώ ο Γεώργιος το 1999.
Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και της Κριμαίας αποτέλεσε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού της διασποράς. Μέσα από τις αναρτήσεις μου που είναι αφιερωμένες στην οικογένεια του Δημητρίου Ζολοστάθειου (μετέπειτα Λογοθέτη) μπορούμε να ακούσουμε ηχογραφήσεις μετά το 1920 και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για τη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων της Κριμαίας, της Μαριούπολης, του Κρασνοντάρ και των περιοχών : Abiski, Sapshuga, Gelenjik, Krymski &Kotakoi. Σίγουρα με ένα προσεκτικό άκουσμα των ηχογραφήσεων αυτών θα μπορέσετε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας πολύ παλιούς σκοπούς της ποντιακής μουσικής παράδοσης που πλέον δεν ακούγονται ή έχουν ξεχαστεί. Αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού (η οικογένεια Ζολοστάθειου-Λογοθέτη) ήρθε στην Ελλάδα αλλά είναι παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό της ποντιακής κοινότητας. Αφιερώνω την τριλογία αυτή στους απογόνους της οικογένειας Ζολοστάθειου-Λογοθέτη. Συνέχεια από το πρώτο αφιερωματικό μου βίντεο στην οικογένεια Δημήτριου Ζολοστάθειου απ’ την Ελλάδα στη Μαριούπολη της Ρωσίας.
Δείτε επίσης και τα δύο προηγούμενα αφιερώματα μου : https://www.youtube.com/watch?v=IEy6k2_eR9E   &  https://www.youtube.com/watch?v=Tf94h8XokGc    

Ποντιακή Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ