Κερασινός, Ιούνιος. ΉΘη και έθιμα των Ελλήνων στον Πόντο.

Καζαμίας,πόντου,Ιούνιος,Κερασινός,ήθη,έθιμα

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του χρόνου. Εξ' αρχής είχε 29 ημέρες αλλά με τη διόρθωση του ρωμαϊκού ημερολογίου απέκτησε 30. Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη θεά Ήρα που λεγόταν Juno και στη γενική κλήση Junonis, στο όνομα της οποίας ήταν αφιερωμένος. Η δεύτερη, ότι προέρχεται από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, πρώτο ύπατο της Ρώμης. Ο μήνας αυτός είναι αντίστοιχος προς τον Σκιροφοριώνα του Aττικού ημερολογίου. Μεταξύ 21ης και 22ας του μήνα αυτού έχουμε τη θερινή τροπή του ήλιου οπότε είναι και η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Στην Ελλάδα λέγεται Θεριστής, Θέρτης, Πρωτογιούνης κ.ά.   Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον Μέγα Συναξαριστή αναφέρει σχετικώς για τον μήνα Ιούνιο : Ο Μην Ιούνιος έχει ημέρας Λ (30). Η ημέρα έχει ώρας ΙΕ (15) και η νύξ ώρας Θ (9). Ο Ιούνιος είναι όνομα Λατινικόν παραγόμενον από την λέξη Γιούνο που δηλώνει την φευδόθεο Ήρα, επειδή κατ΄ αυτόν τον μήνα ετίμουν την Ήραν με τελετάς οι παλαιοί Ρωμαίοι.

Παρακολουθείστε το βίντεο μας για τον Κερασινό - Ιούνιο μήνα

Καζαμίας,Πόντου,Κερασινός,Ιούνιος,Κεράσια,ΠόντοςΣτον Πόντο είχε τις ονομασίες Θερ'νός και Κερασινός (από τα κεράσια). Μάλιστα για την όμορφη κοπέλα που είχε χείλη σαν κεράσια έλεγαν πως ήταν κερασ̌όχ̌ειλος.  Στην Ινέπολη ο μήνας Ιούνιος λεγόταν και Αϊ-Γιάννης. Στην Τραπεζούντα και τη Σάντα έλεγαν : Κερασινέσ̌' βούτορον, θέλοντας να δηλώσουν το βούτυρο που παρήγαγαν κατά τον Κερασινό (Ιούνιο) μήνα.  Επίσης έλεγαν Κερασάπιν, δηλαδή Κερασινό άπιον (αχλάδι). Στη Χαλδία χρησιμοποιούσαν το όνομα Κεράσα ή Κερασία το οποίο έδιναν σε ζωντανό που γεννήθηκε το μήνα αυτό.  Στον Κερασινό τύχαινε συνήθως η κινητή γιορτή του Αγίου Πνεύματος, τ' Αε-Πνευμάτ' ή τ' Α-Πνεμάτ' ή τ' Αε-Πνεύματονος. Τη μέρα αυτή θεωρούσαν ως κακή για διάφορες δραστηριότητες όπως το να ανέβουν σε δέντρο ή να κοιμηθούν ή να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Εορτές του Κερασινού

12η του μήνα, του Αγίου Ονουφρίου που εόρταζε στη Ροδόπολη. Στην Οινόη τον Άγιο Ονούφριο τον καλούσαν Νούφρη και στην Τραπεζούντα χαϊδευτικά Φίκο.

Άγιος,Ιωάννης,Πρόδρομος,Βαπτιστής,Αγιολόγιον,Πόντου23η -24η του μήνα, το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προφήτη και Πρόδρομου. Ο άγιος Ιωάννης και στον Πόντο όπως και σε όλη την Ελλάδα, έφερε πολλά ονόματα, και τις ημέρες αυτές ο λαός άναβε φωτιές και τηρούσε ένα πανάρχαιο έθιμο που σήμερα είναι γνωστό ως Κλήδονας. Ήδη από το Βυζάντιο υπήρχε έθιμο την 1η του μηνα να ανάβουν φωτιές μπροστά από τα σπίτια τους και να πηδούν από επάνω πιστεύοντας ότι αυτή η πράξη τους εξαγνίζει, διώχνει το κακό και χαρίζει υγεία. Τον ζ΄ αιώνα η εν Τρούλω σύνοδος απαγόρευσε το έθιμο ως ειδωλολατρικό, όμως δεν κατόρθωσε να το εξαφανίσει και διασώζεται ως τις ημέρες μας. Κλήδονας = κληδών όνος = οιωνός = προμύνημα = κληδονίζω = προμηνύω = προμαντεύω.

29η του μήνα, των αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.  

Αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον Μέγα Συναξαριστή : "Ιούνιος μήν λήξιν ώδε λαμβάνει, Θεώ δε δόξαν τώ αλήκτω προσφέρει"

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ