Η Χαβίανα της Χαλδίας του Πόντου

χαβίανα,χαλδία,αργυρούπολη,κιμισχανά,πόντου,παναγία,γουμερά,κλαδάς,πουταχίδης,σίλβεστρος,ευθύμιος,φυτιάνων,αρχιμεταλλουργοί,άρδασσα,τσίτε,τσίτηΗ Χαβίανα ήταν μεγάλο κεφαλοχώρι. Γενέτειρα του Σωκράτους Κλαδά- Πουταχίδη, συγγραφέως του βιβλίου “Η Εν Χαλδία Του Πόντου Ιερά Μονή Παναγία Γουμερά ”
Οι κάτοικοι της Χαβίανας διακρίνονταν για τη φιλομουσία τους αλλά και για το σκωπτικό τους πνεύμα.
Ο διάσημος γερμανός ζωγράφος και χαρτογράφος Ερ. Κίπερτ 1818-1899 περιηγητής της Μικράς Ασίας και συντάκτης πολλών βασικών χαρτών Ελλάδος και Ανατολής, αναφέρει σε μία μελέτη του για το περιοδικό Zeitschrift der gesellschaft fuv Erdkunde zu Berlin (1890), για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στην περιοχή του Πόντου, ότι η Χαβίανα είχε 100 Ελληνικές οικογένειες και έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς οικισμούς.

χαβίανα,χαλδία,αργυρούπολη,κιμισχανά,πόντου,παναγία,γουμερά,κλαδάς,πουταχίδης,σίλβεστρος,ευθύμιος,φυτιάνων,αρχιμεταλλουργοί,άρδασσα,τσίτε,τσίτηΕπιφανείς Χαβιανίτες :
• Σίλβεστρος ο Α΄, ο και πρώτος Αρχιεπίσκοπος Χαλδίας, ο οποίος διακρίθηκε για την παιδεία αλλά και τη δραστηριότητα του. Όταν κοιμήθηκε, τον διαδέχτηκε ο Ευθύμιος εκ Φιτιάνων. Η Χαβίανα κατά παράδοση ανεδείκνυε περίφημους ιεροψάλτες, έτυχε μάλιστα να είναι από τα πρώτα χωριά της Χαλδίας όπου με φιρμάνι ανεγέρθηκαν εκκλησιές κατά την εποχή των αρχιμεταλλουργών. Μάλιστα στην ενορία Βαρτάντων σωζόταν Βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων με ψηφιδωτά τα οποία διατηρούνταν άριστα.
• Περίφημος Ιεροψάλτης υπήρξε αλλά και τελευταίος ο οποίος έζησε μέχρι τις αρχές του παρόντος αιώνος, ο Ιωσήφ Καραμανίδης, τον οποίον καλούσαν να ψάλει σε πανηγυρικούς εορτασμούς στις μητροπόλεις Αργυρουπόλεως – Τραπεζούντος, αλλά και αυτής της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ