Τα Φυτίανα ή Φιτιανάντων της Χαλδίας του Πόντου

φυτίανα,χαλδία,αργυρούπολη, κιμισχανά,πόντου,παναγία,γουμερά,ευθύμιος,φυτιάνων, αρχιμεταλλουργοί,άρδασσα, τσίτε,τσίτη,βασίλειος,ακεψιμάς,λάζαρος,περιστερεώτης,λάζαρος,σκρίβας,ιγνάτιος,χαλδίας,σαραχίτες,σαρασίτες,σκριβαίοι,βαρτιγιαννάντ,χατζηακεψιμάΚατά τον Γεώργιο Κάνιν, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους 1204 μέχρι του 1924 πέντε μετακινήσεις απ τα παράλια προς τα μεσόγεια έλαβαν χώρα από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι του 1665, όταν στην Τραπεζούντα οι τούρκοι κατέλαβαν τον ναό του Αγίου Φιλίππου και το 1685, όταν τούρκεψε η περιφέρεια του Όφη και ο επίσκοπος της Αλέξανδρος εξώμοσε και μετατρέποντας το όνομα του σε Σκεντέρ, διορίστηκε διοικητής Τραπεζούντος. Εκείνη την εποχή πολλά χωριά της Χαλδίας εποικίστηκαν από κατοίκους-φυγάδες των παραλίων χωριών. Αναφέρω μερικά ονόματα επιφανών οικογενειών του χωρίου Φιτιανάντων Χαλδίας Πόντου :
Σαραχίτες ή Σαρασίτες
Σκριβαίοι
Βαρτιγιαννάντ
Χατζηακεψιμά

φυτίανα,χαλδία,αργυρούπολη, κιμισχανά,πόντου,παναγία,γουμερά,ευθύμιος,φυτιάνων, αρχιμεταλλουργοί,άρδασσα, τσίτε,τσίτη,βασίλειος,ακεψιμάς,λάζαρος,περιστερεώτης,λάζαρος,σκρίβας,ιγνάτιος,χαλδίας,σαραχίτες,σαρασίτες,σκριβαίοι,βαρτιγιαννάντ,χατζηακεψιμάΟι κάτοικοι του χωρίου Φιτιανάντων ήταν διαβόητοι φιλομαθείς , από τους οποίους, Αρχιερείς και Πατριάρχαι Αντιοχείας γίνονταν και διέπρεπαν στα γράμματα, στην παιδεία και στην αρετή, συντελούντες πολλά στην στήριξη των Χριστιανών του Πόντου.
Από των Φιτιανάντων κατάγονταν
• Ο Ιγνάτιος Χαλδίας, διαπρεπής Αρχιερεύς 1717, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής της Ακαδημίας του Βουκουρεστίου και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδρυση σχολείων. Απ αυτόν ανεγέρθη εκ βάθρων ο Μητροπολιτικός Ναός Κανίου και καταρτίστηκε Κώδιξ. Στα εγκαίνια του ναού τον Σεπτέμβριο του 1727, συλλειτούργησαν μαζί του ο άγιος Σελευκείας Γρηγόριος (ο πάλαι ποτέ Χαλδίας), ο Τραπεζούντος Ανανίας και ο Θεοδοσιουπόλεως Αζαρίας εκ Χαλδίας.
• Ο Λάζαρος Σκρίβας σπούδασε μαζί με τον αδερφό του (Ιγνάτιο Χαλδίας) στην ακαδημία (Φροντιστήριο Τραπεζούντας) η οποία διοικείτο απ τον περιώνυμο Σεβαστό Κυμινήτη τον Τραπεζούντιο όπου και δίδαξε για τα έτη 1710-1721. Ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα και προχειρίστηκε απ τον αδελφό του γραμματεύς και οικονομικός επόπτης της Μητροπόλεως Χαλδίας, συντελέσας τα μέγιστα στη μόρφωση του πληθυσμού της περιφέρειας. Κοιμήθηκε κατά τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα και υπήρξε αναμφισβήτητα διακεκριμένος λόγιος του ΙΗ΄ αιώνος στον Πόντο.
• Καλλίνικος ο Φιτιάνος, που μαθήτευσε στην Πάτμο όπου και έλαβε το ιερατικό σχήμα. Αρχικώς ασκήτευσε στο Αγιον Όρος και αργότερα στην Παναγία Σουμελά στην οποία άφησε πολλά βιβλία και χειρόγραφά του.
• Θεόφιλος Παπαϊωάννου, οικονόμος και Πρωτοσύγγελος του Χαλδίας Διονυσίου
• Ιωάννης Οικονόμος, ανεψιός του Λαζάρου Σκλίβα, ο οποίος συνέγραψε το 1765 τον βίο του ήρωα στρατηγού Θεοδώρου του Γαβρά.
• Λάζαρος Περιστερεώτης, λόγιος της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτη.
• Βασίλειος Ακεψιμάς, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη και στη Βλαχία και δίδαξε στο Φροντιστήριο Αργυρουπόλεως 1845

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ