Το χωρίον Σταυρίν της Αργυρούπολης του Πόντου. Ολίγα λόγια απ' τον ιερέα Χρήστο Παναγιωτίδη

σταυρίν,αργυρούπολης,χρήστος,παναγιωτίδης,δεσπότης,λαυρέντιος,χαριτωμένη,δράμας,φροντιστήριο,τραπεζούντας Γεννήθηκα στο χωριό Σταυρί της επαρχίας Αργυρούπολης του νομού Τραπεζούντας στις 22 Δεκεμβρίου του 1903. Επρόκειτο για ένα αμιγώς Ελληνικό χωριό με διακόσια περίπου σπίτια στο οποίο όλοι οι κάτοικοι μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο. Το χωριό είχε πέντε ναούς, έναν σε κάθε μαχαλά :
Του Αγίου Θεοδώρου
Της Αγίας Τριάδας
Του Αγίου Βασιλείου
Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και
Των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο στο χωρίον Σταυρίν του Πόντου

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων στο Σταυρί ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, κυρίως καλλιεργούσαν σιτηρά και όσπρια. Στο χωριό υπήρχαν τρία δημοτικά σχολεία και μια αστική σχολή την οποία έκτισε με ίδιες δαπάνες ο παπα Ασέρης Χατζηπαναγιωτίδης, απόφοιτος του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας και πατέρας του γράφοντος. Ο πατέρας μου χειροτονήθηκε ιερεύς υπό του δεσπότου της Αργυρούπολης Λαυρεντίου το 1914 και κοιμήθηκε στην Ελλάδα το 1962 σε ηλικία 82 ετών. Από τα πέντε μου αδέρφια, η μοναδική μου αδερφή η Σοφία κοιμήθηκε το 1938 σε ηλικία 30 ετών, τον αδερφό μου τον Δημήτρη τον σκότωσαν οι Βούλγαροι στο Νευροκόπι την περίοδο της κατοχής και τα άλλα δύο μου αδέρφια βρίσκονται εν ζωή.

Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μας βίντεο στα δημώδη άσματα του χωρίου Σταυρίν του Πόντου

Όταν εγκατασταθήκαμε με την προσφυγιά στην Χαριτωμένη του νομού Δράμας, υπήρχαν μόνο τριάντα οικογένειες και ένα μικρό παρεκκλήσι, σήμερα όμως (εννοεί την περίοδο που γράφει το παρόν σημείωμα, ήτοι το 1983), υπάρχουν πεντακόσιοι κάτοικοι και ένας ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του οποίου εφημέριος είναι ο γράφων. Ο ναός αυτός προέκυψε μετά από επέκταση του παλιότερου παρεκκλησίου με ενέργειες του παπα Χρήστου και με την πολύτιμη συνδρομή των κατοίκων του χωριού, κατά το έτος 1950.
Με την προσφυγιά, (εννοεί την ανταλλαφή των πληθυσμών) δεν κατάφερα να φέρω μαζί μου τίποτε άλλο πέρα από έναν σταυρό και μία εικόνα της Παναγίας.

Παρακολουθείστε το δημώδες άσμα των Αριθμών απ' το χωρίον Σταυρίν του Πόντου

Πηγή : Ιερεύς Χρήστος Παναγιωτίδης του Αριστείδη, Χαριτωμένη Δράμας, Ποντιακή Ηχώ, τεύχος 11ον

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ