Πού ακριβώς κείται η Κεπέκλησια; Γεωγραφικό σημείωμα Καράτεπε

Κεπέκλησια,ποταμός,καλάβερα,κερασούντα,τρίπολη,γιαγλή,τερέ,έσπιε,ερμέζτάγ,αντώνκαλεσή,εσελή,γενικιογιότες,τσαραχώτες,τεπέγουρούν,τζαμού,κιαχάγιόγλου,συνανλού,κουζλάρε,τζαράχ,καραπάς,κουρανού,καραχισάρ,νικόπολη,ασαρτζούχ,κιασάπ,κασσιώπη,κούσ̌καγιαΓια να σχηματίσει ο αναγνώστης μια αμυδρή ιδέα, για το που βρίσκεται ακριβώς η Κεπέκλησια, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει την οδό που την συνδέει με την Τρίπολη στην οποία υπαγόταν διοικητικώς. Καθώς αναχωρούμε απ’ την Τρίπολη οδικώς από την παραλιακή δημόσια οδό προς την Κερασούντα, μετά από τρίωρη πορεία συναντούμε τον ποταμό Καλάβερα ο οποίος πηγάζει απ’ το όρος Αχούλ Παπά ύψους περίπου 3.000 μέτρων. Περνώντας την γέφυρα του ποταμού, συναντούμε την Πολίχνη Έσπιε. Σε μικρή απόσταση μετά την Έσπιε απαντούμε τον ποταμό Γιαγλή Τερέ ο οποίος πηγάζει απ’ το όρος Ερμέζ Τάγ. Καθώς ακολουθούμε τον ρου του ποταμού και μετά από πορεία μισής ώρας αντικρίζουμε στα ανατολικά τα ερείπια του Μεταλλείου Εσελή Ματέν και το άλλοτε ακμάζον χωρίον Εσελή. Στα δυτικά και πάνω σε λόφο βλέπουμε τα αρχαία ερείπια του Αντών Καλεσή.

Καθώς συνεχίζουμε περαιτέρω, διερχόμενοι το χωρίον Τεπέ Γουρούν συναντούμε ένα άλλο χωρίον ονομαζόμενο Τζαμού όπου άλλοτε ξεχειμώνιαζαν πολλοί Τσαραχώτες και Γενικιογιότες, από τους οποίους σήμερα (την εποχή του γράφτηκε το παρόν) πολλοί βρίσκονται εν Ματζούκι (Γέφυρα Αχελώου). Στην Τζαμού κάθε Παρασκευή γινόταν εμποροπανήγυρις.
Συνεχίζοντας, διερχόμαστε απ ‘την γέφυρα Κιαχά Γιόγλου (λίθινης καμαρωτής) κοντά στο χωριό Συνανλού με απότομες κλυτίες εκατέρωθεν του ποταμού. Διερχόμενοι απ’ την πέτρινη αυτή γέφυρα μπαίνουμε στο τουρκοχώρι που ονομάζεται Κουζλάρε. Από τα Κουζλάρε, καθώς αφήνουμε τον ποταμό και βαδίζουμε προς τα δεξιά ενώ ο δρόμος απ’ τ’ αριστερά ανεβαίνει προς Τζαράχ και από εκει προς Καραχισάρ (Νικόπολη), θα διέλθουμε προς τα κάτω τα χωριά Χάραβα και Τεκιέ και θα φτάσουμε στην τοποθεσία Καραπάσ Κουρανού, τελευταίο συνοικισμό του χωρίου Ασαρτζούχ, κάτωθεν του χωρίου Ρακάν απ’ όπου φαίνεται η Κεπέκλησια σε ομαλή χαμηλή τοποθεσία, με τις πολλές βρύσες και τους πολλούς της μύλους. Η Κεπέκλησια βρίσκεται κοντά σε ένα μικρό ποτάμι το οποίο πηγάζει απ’ την οροσειρά Τζάλ Τάγ απ’ την οποία απέχει δύο ώρες. Η οροσειρά αυτή χωρίζει τα όρια των χωριών Τζάλ, τα οποία υπάγονται στην Κερασούντα και φτάνει δια μέσου της κορυφογραμμής Καρά Τεπέ μέχρι Κιασάπ (Κασσιώπης). Επίσης, διαχωρίζει τα όρια των χωρίων Κούσ̌καγιας.
Στην πιο πάνω κορυφογραμμή Καράτεπε (ονομάζεται έτσι εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης από έλατα) και στους πρόποδες του Αιλία (Προφήτου Ηλία), εκεί ακριβώς βρίσκεται η Κεπέκλησια.
Η Κεπέκλησια απέχει από την Τρίπολη δώδεκα ώρες πεζοπορία και από την Κερασούντα ομοίως δώδεκα ώρες. Από την Έσπιε η απόσταση υπολογίζεται στις εννέα ώρες, ενώ απ’ την Κασσιώπη επτά κι απ’ την Τζαμού περί τις έξι ώρες. Από τα χωρία Κούσ̌καγιας και Τζάλ η απόσταση είναι τρείς ώρες (πάντα οι αποστάσεις υπολογίζονται με τα πόδια).
Ο παραπόταμος της Κεπέκλησιας ενώνεται στον ποταμό Γιαγλή Τερέ κοντά στην γέφυρα Λεμλετίνον σε απόσταση μιας ώρας απ’ αυτήν.
Στην οροσειρά Κιασάπ και σε μια άλλη λωρίδα κορυφών βρίσκεται πάνω σε λόφο σε αρκετό ύψος και σε απόσταση μιας ώρας από την Κεπέκλησια στα βορειοανατολικά το χωρίον Ρακάν, μεταξύ των τουρκικών χωρίων Ασαρτζούχ και Τεκίε που έχουν μισή ώρα απόσταση μεταξύ τους.
Για τα χωριά Ασαρτζούχ και Χάραβα, αναφέρει ο θρύλος ότι ήταν χριστιανικά.


Πηγή : Θ. Θεοδωρίδης Ποντιακή Εστία τεύχος 74ον - Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ