Καννίτου, ή Καννίτου, ή Κανίτου. Τοπογραφικά σημειώματα Τραπεζούντος

αυτοκράτορας,τραπεζούντας,Αλεξίος,βενετίας,prohabitatione,canitu,κανίτης,πόντου,συναξάριον,καννίτου,καννίτου,κανίτου,λεοντόκαστρου,ποντικόκαστρονΤης πρώτης εμπορικής σύμβασης που υπογράφηκε το έτος 1319 μεταξύ του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλεξίου Β’ και της Βενετίας δε βρέθηκε το ελληνικό κείμενο παρά μόνο η λατινική μετάφραση έχει διασωθεί.
Μεταξύ των πολλών προνομίων που δίδονταν στους υπηκόους της Βενετίας, παραχωρείται υπό της αυτοκρατορίας και ένας τόπος pro habitatione για τη στέγαση των προξενικών αρχών και διαφόρων άλλων υπηρεσιών. Για τον προσδιορισμό της τοποθεσίας αυτής αναφέρεται το εξής : quod a loco vocato Canitu.

αυτοκράτορας,τραπεζούντας,Αλεξίος,βενετίας,prohabitatione,canitu,κανίτης,πόντου,συναξάριον,καννίτου,καννίτου,κανίτου,λεοντόκαστρου,ποντικόκαστρονΑπ’ αυτό το χωρίο του εγγράφου μαθαίνουμε ότι στη μεσαιωνική πρωτεύουσα του Πόντου υπήρχε τόπος καλούμενο Κανίτου Canitu. Καθόσον γνωρίζουμε κανείς δεν έχει αναφέρει ποτέ, ούτε εκείνος ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Τραπεζούντας που τόσα έγραψε περί της τοπογραφίας της Τραπεζούντος, ούτε εκείνος αναφέρει κάτι σχετικό. Απ’ τον λατινικό τύπο Canitu, εύκολα ο μελετητής αναγνωρίζει τον αντίστοιχο ελληνικό τύπο Κανίτου, τοπωνύμιο παραγόμενο απ’ τη γενική του ενικού του ονόματος Κανίτης. Πράγματι ήδη κατά τον Ι’ αιώνα απαντάται το κύριο όνομα Κανίτης. Τον επίσκοπο Τραπεζούντας Βασίλειον 913-914 τον οποίο η εκκλησία τίμησε ως άγιο, κατά το συναξάριον, κατηγόρησαν ψευδώς άνθρωποι τινες Καννίται τη προσηγορία. Εκ του οικογενειακού τούτου ονόματος και εκ των κτημάτων της οικογενείας αυτής στην Τραπεζούντα, μορφοποιήθηκε ασφαλώς το τοπωνύμιο τα Καννίτου, ή Καννίτου, ή Κανίτου. Για την ακριβή τοποθέτηση αυτού στην τοπογραφία της Τραπεζούντας θα ασχοληθούμε άλλη φορά. Προς το παρόν θα πούμε ότι βρισκόταν ανατολικά της ακροπόλεως των Κομνηνών στην περιοχή του Λεοντόκαστρου.

Πηγή Λαμψίδης, Οδυσσέας – Ποντιακά φύλλα

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ