Το χωρίον Πέλ-Ορέν του Ακ Δάγ Μαδέν.(Γαλατικός Πόντος - Το Ελληνικόν Μεταλλείον του Άκ Δάγ).

Οικία Μιχαήλ Εφραιμίδη (Μιχαήλ Αγά) στο Άκ Δάγ Μαδέν το 1920Το χωρίον Πέλ-Ορέν του Ακ Δάγ Μαδέν αποτελούσε ένα συνοικισμό του χωριού Γκιουλού-Πουνάρ (Κιουλί-Πουνάρ). Κατά το 1910, δέκα οικογένειες από το Γκιουλού-Πουνάρ μετεγκαταστάθηκαν απέναντι ακριβώς, στα βόρεια του Τσεκερέκ σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων στη θέση Πέλ - Ορέν. Μεταξύ αυτών ήταν οι οικογένειες:
Γραιασίδη
Ανεσιάδη
Παλτουνίδη
Τσολακίδη
Ασλανίδη

Αργότερα η έκταση του χωριού μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν κι άλλες οικογένειες οπότε στο σύνολο είχαν φτάσει τις σαράντα.   Το χωρίον Πέλ-Ορέν του Ακ Δάγ Μαδέν - Παρακολουθείστε το βίντεο Ο ναός του χωριού ετιμάτο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Οι Ιερείς που λειτουργούσαν στον Ιερό Ναό έρχονταν από το Κιουλίκ και ιεροψάλτης ήτο ο Βασίλειος Παλτουνίδης. Στο χωριό υπήρχε σχολείο με δασκάλους από το Καράπιρ και το Γκιουλού Πουνάρ. Ο Λουκάς Γραιασίδης υπήρξε πολύ δραστήριος προύχοντας του χωριού. Κατά το 1920, το χωριό εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί του μετοίκησαν στο χωριό Γκιουλού – Πουνάρ. Μετά την εγκατάλειψή του, το χωριό Πέλ – Ορέν λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους κατοίκους των γειτονικών τουρκικών χωριών.

Πηγή: Γεωργίου Κ. Φωτιάδη / Γαλατικός Πόντος / Το Ελληνικόν Μεταλλείον Ακ-Δάγ (Ak Dag Madeni), Αθήνα 1994. Έκδοσις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυρακαλιωτών Γρεβενών, Μάϊος 2005.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ