Το χωρίον Μπαχτσετσίκ του Άκ Δάγ Μαδέν. (Γαλατικός Πόντος - Το Ελληνικόν Μεταλλείον του Άκ Δάγ)

Χάρτης του Δυτικού Πόντου όπου σημειώνεται η γεωγραφική θέση του Μεταλλείου του Άκ Δάγ Μαδέν Ένα από τα τέσσερα ελληνικά χωριά στο βορειότερο σημείο της περιοχής του Άκ Δάγ Μαδέν είναι το Μπαχτσετσίκ. Τα άλλα τρία είναι το Γαρέτσιορεν, το Σεκή Γασ̆ί και το Κιουλή Πουνάρ. Το Μπαχτσετσίκ απέχει 25 περίπου χιλιόμετρα από το Μαδέν. Ο δημόσιος δρόμος από το Μαδέν φτάνει στο Καπότ, λίγο βορειότερα διακλαδίζεται δεξιά. Ανατολικά για τη Σεβάστεια κι αριστερά για το Γαρέτζιορεν και το Μπαχτσετσίκ.  Το χωρίον Μπαχτσετσίκ του Άκ Δάγ Μαδέν. Παρακολουθείστε το βίντεο

Πρόκειται για νέο χωριό, ίσως το νεότερο από όλα του Άκ Δάγ Μαδέν. Οι κάτοικοί του προηγουμένως είχαν εγκατασταθεί στο Εβτζή. Όταν έπαυσαν τη λειτουργία τους τα μεταλλεία του Προφήτη Ηλία, έφυγαν και πήγαν στο Μπαχτσετσίκ όπου αγόρασαν κτήματα από τούρκους κατοίκους. Αργότερα, αγόρασαν κι άλλα τσιφλίκια από το γειτονικό Ουζάτσαϊρ. Έτσι δημιουργήθηκε το Μπαχτσετσίκ με 70-80 οικογένειες Ελλήνων και 10-15 οικογένειες τούρκων ποιμένων στον πέρα μαχαλά. Οι πατριαρχικές οικογένειες του χωριού ήταν οι εξής :
Ανθιμάντων, Δαβιτάντων, Τετσ̆ιρέντων, ΧατζηΒασιλάντων, Τορτοπάντων, Θυμάντων, Πανάντων, Ουζουνπαυλάντων, Καλαϊτζάντων, Παμπουκάντων, Πιτσικάντων, Τσαχουράντων, κλπ.
Το χωριό ήταν πλούσιο. Στην ευφορότατη πεδιάδα του καλλιεργούσαν όλα τα προϊόντα δηλαδή, σιτηρά, όσπρια, λαχανικά, αφιόνι και παρήγαγαν κτηνοτροφικά προϊόντα. Όλη η περιοχή ήταν κατάφυτη από βελανιδιές, κέδρα, κι όλα τα γύρω χωριά ξυλεύονταν από κεί. Επιπλέον ήταν και ο οπωρώνας της περιοχής. Το ψηλό βουνό Δεβετζή Δάγ βρίσκεται βόρεια του Μπαχτσετσίκ απέναντι από το ποτάμι Τσεκερέκ. Ο Ιερός Ναός του χωριού ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, ήταν νεότευκτος σε ρυθμό Βασιλικής. Κατά τη μετοίκηση του χωριού λειτουργός ιερεύς ήτο ο παπα-Δημήτριος και τελευταία ο παπα Μιχαήλ Ναλπαντίδης. Ιεροψάλτες διετέλεσαν ο Άνθιμος Ανθιμίδης, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Βασίλειος Ανθιμίδης και ο Χαράλαμπος Δαβιτίδης. Το σχολείο είχε επίσης νεότευκτο διδακτήριο το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνες των κατοίκων της κοινότητας. Ως διδάσκαλοι δίδαξαν κατά καιρούς οι Βασίλειος Σεκερίδης από το Μαδέν, Χαρ. Τοσούνογλου ο οποίος ήτο και ιεροψάλτης, ο Γεώργιος….από το Κιουλίκ, ο Αθανάσιος Σπυρίδης από το Ελμαλίκιολι, ο Ισαάκ …..από το Χάλχατζη και ο Χαράλαμπος Παϊταρίδης από το Καράπιρ. Στα βόρεια του χωριού πάνω σε ένα ύψωμα υπήρχε πανέμορφο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Από το Μπαχτσετσίκ καταγόταν ο Φιλάρετος Χαζιουρτζόγλου, μεγάλος προύχοντας του χωριού. Έλαβε μέρος στην κίνηση για την ανεξαρτησία του Πόντου. Καταδιώχθηκε από τους τούρκους αλλά κατόρθωσε να διαφύγη στην Ελλάδα. Κατά το 1918 το χωριό είχε αρκετά θύματα. Τότε συνέβη και το εξής περιστατικό :
Ήταν εποχή που έφτασαν στην περιοχή του Μαδέν τούρκοι πρόσφυγες από την περιφέρεια του Κάρς και του Ερζερούμ με πολλά χρήματα και ζώα. Τούρκοι ληστές επιχείρησαν να τους ληστέψουν. Αμέσως οι Έλληνες με επικεφαλής τον Ι. Ανθεμίδην και τον Γ. Παπαδόπουλον κατόρθωσαν να τους αποκρούσουν σε δύο επιδρομές τους, να σώσουν και εν συνεχεία να διαφυλάξουν την περιουσία των τούρκων προσφύγων στο Μπαχτσετσίκ. Από τότε και ως ότου αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, δε έπαψαν να δείχνουν αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στους Έλληνες που τους έσωσαν. Τις πληροφορίες αυτές της πήρε ο κ Γεώργιος Φωτιάδης, απ τον Ιωάννη Ανθεμίδη ο οποίος ως στρατιώτης και ως τεχνίτης περιήλθε όλη τη Μικρά Ασία. Γνώριζε σχεδόν όλους τους κατοίκους της περιοχής του Μαδέν. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Κιβωτό Γρεβενών όπου έζησε και αποβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Ήταν συνετός, λόγιος, και κέρδιζε την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση των κατοίκων του χωριού.

Πηγή : Γεωργίου Κ. Φωτιάδη / Γαλατικός Πόντος / Το Ελληνικόν Μεταλλείον Ακ-Δάγ (Ak Dag Madeni), Αθήνα 1994. Έκδοσις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυρακαλιωτών Γρεβενών, Μάϊος 2005.

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ