Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας Χ' (Σεϊτανάντων, Σελίν Δερέ, Σεϊχ τ’ ορμίν ή Σίχτορμιν)

Αναμνηστική Οικογενειακή φωτογραφία - Αργυρούπολις Πόντου 1875Του Σεϊτανάντων. Ήταν μικρή ενορία της Κρώμνης, ήδη είναι ακατοίκητη στα χρόνια μας. Βρισκόταν κοντά στο ποτάμι της Κρώμνης κοντά στα Ζεμπερέκια. Υπήρξε πατρίδα του διδασκάλου Γεωργίου Αηδονίδη ο οποίος επί πολλά έτη δίδαξε στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας αλλά και σε πολλά χωριά της επαρχίας Χαλδίας. Ας θυμηθούμε σε αυτό το σημείο κάποιες πληροφορίες της ενορίας Αλχαζάντων της Κρώμνης που δημοσιεύσαμε σε παλιότερη ανάρτηση μας:

Απ’ το ίδιο χωριό των Αλχαζάντων καταγόταν και η δίπιστη οικογένεια των Σεϊτανάντων απ’ την οποία είχε καταγωγή ο διαπρεπής διδάσκαλος των σουλτάνων Μουράτ, Χαμίδ και Ρεσάτ, Ιβραήμ εφέντης ή Γρηγόριος Γρηγοριάδης. Το 1856 όταν αποκαλύφθηκε η ορθόδοξη χριστιανική πίστη των Κρωμναίων, η ενορία πυρπολήθηκε απ’ τους τούρκους και ξαναχτίστηκε αργότερα. Το όνομα Αλχαζάντων το έλαβε απ’ το πολύτιμο ύφασμα αλχαζή το οποίο ο σουλτάνος Μουράτ ο Δ’ δώρισε στην μητέρα του Κέντς - Οσμάν για τον ηρωϊκό θάνατο του γιού της.  Παρακολουθείστε το αφιερωματικό μου βίντεο

Η Σελίν Δερέ. Χωριό των Χ̆ερροιάνων, το οποίο άλλοτε είχε 70 Ελληνικές οικογένειες και Ιερό Ναό στο Γεννέσιον της Θεοτόκου). Σήμερα κατοικείται από 40 Καρδουχικές οικογένειες. Ας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ποιοι ήσαν οι Καρδούχοι. Οι Καρδούχοι ήταν αρχαίος λαός, που κατοικούσε σε μια ορεινή περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Ασσυρίας, η οποία ταυτίζεται από πολλούς με τον τόπο όπου σήμερα είναι εγκατεστημένοι οι Κούρδοι. Πολεμικός λαός, οι Καρδούχοι. ήταν επιδέξιοι τοξότες και μεταχειρίζονταν μακριά βέλη. Κυλούσαν εναντίον των αντιπάλων τους τεράστιους βράχους, με τους οποίους τους συνέτριβαν. Οι Μύριοι, καθώς επέστρεφαν στην πατρίδα τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τις πολεμικές ικανότητες των Καρδούχων και σε διάστημα επτά ημερών είχαν περισσότερες απώλειες απ’ όσες είχαν κατά την υπόλοιπη διαδρομή τους στην ανατολική Μικρά Ασία.

Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου Χουτουρά Χαλδίας ΠόντουΤο Σεϊχ τ’ ορμίν ή Σίχτορμιν. Βρίσκεται στο ομώνυμο ποτάμι το οποίο πηγάζει από τα όρη του Κελκίτ και κατοικείτο από 40 Ελληνικές οικογένειες. Είχε Σχολή και Ιερό Μεγαλοπρεπή ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου στις 29 Αυγούστου γινόταν μεγάλη πανήγυρις. Πρίν την Άλωση το χωρίον ήταν γνωστό ως “Το του Προδρόμου” όπως είναι γραμμένο στο χρυσόβουλο του Αλεξίου του Β’ Μεγάλου Κομνηνού, μεταξύ των έξι χωρίων που δωρίσθηκαν εις την επικαρπίαν της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά. Η τουρκική ονομασία Σεϊχ-τορμίν σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε από έναν τούρκο ιερωμένο – διδάσκαλο το όνομα του οποίου ήταν Σεϊχ, ο οποίος άνοιξε ιεροδιδασκαλείο σ’ εκείνο τον τόπο, για τη διδασκαλία και προαγωγή μολλάδων (μουλάδων) για τις γύρω τουρκικές κοινότητες. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίχτορμιν εγκαταστάθηκαν στον Μαυρότοπο Δράμας όπου κατά την ανέγερση του Ιερού Ναού έγινε διαμάχη μεταξύ τους η οποία προήλθε από τους κατοίκους που είχαν διαφορετική προέλευση (καταγωγή) από τον Πόντο, περί του ονόματος που θα δινόταν στον Ιερό Ναό καθώς ο καθένας υποστήριζε ότι θα έπρεπε ο ναός να λάβει το όνομα του Αγίου (του πολιούχου) της γενεθλίου γης στον Πόντο. Οπότε αποφάσισαν να ρίξουν κλήρο, όπερ εκέρδισαν οι κάτοικοι της Σέχτορμης και ο Ιερός Ναός του χωριού ονομάστηκε του Τιμίου Προδρόμου.

Συνεχίστε την περιήγηση σας στη Χαλδία. Στα επόμενα αφιερώματα μας θα γνωρίσετε τα χωριά, τα ποτάμια, τα όρη και τα τοπωνύμια της επαρχίας Χαλδίας. Ένα εξαιρετικό πόνημα του αείμνηστου κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη Κάνι.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com  

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ