Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας Ψ' (Σιάμικη, Σιμικλή, Σιμερά, Σιόν, Σίσ̆ια)

Κιρκάσιοι μουσουλμάνοι της Σεβάστειας του ΠόντουΗ Σιάμικη. Χωρίον των Χερροιάνων το οποίο ήταν σύμμικτο από Καρδούχους, Κιρκασίους και 12 οικογένειες Ελλήνων. Βρισκόταν πέραν του ποταμού Λύκου και του χωρίου Πελών.  

Γεωγραφικό Λεξικό Χαλδίας Πόντου Αφιέρωμα 19ο Σιάμικη, Σιμικλή, Σιμερά, Σιόν, Σίσ̆ια.

Η Σιμικλή. Ένα από τα χωριά του ποταμιού Κιουρτούν και από τα αρχαιότερα το οποίο αναγράφεται στα πατριαρχικά σιγίλια ως Σουμούκλιον με 200 Ελληνικές οικογένειες, σε κοιλάδα και διαιρείται σε δύο ενορίες την Άνω και Κάτω, με Ιερό Ναό στην Άνω Σιμικλή του Αγίου Νικολάου και στην Κάτω Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, ζωγραφισμένες με επιμέλεια και καλλιτεχνία από τους ευφήμους αγιογράφων από την Αργυρούπολη Ευθυμίου και Γρηγορίου Συμενών. Πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσιο της Ευαγγελίστριας ιδρύθηκε υπό τον συντοπίτη αρχιμανδρίτη Αβέρκιο Αγιορείτη μονήδριο καλογραιών όπου μόναζαν οι τρείς ανιψιές του. Το χωρίον Σιμικλή σε διάφορες εποχές υπέστη επιδρομές από τους τούρκους των πέριξ χωριών με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να διασκορπιστούν στις παράλιες πόλεις του Ευξείνου Πόντου και του Άκ Δάγ Μαδέν.

Η Σιμερά. Ελληνικό χωριό στο ποτάμι της Νίβαινας με 20 οικογένειες Ελλήνων και 15 τουρκικών και Ιερό Ναό της Θεοτόκου & της Υπαπαντής του Σωτήρος.

Η Σίσ̆͜ια. Χωριό του τμήματος της Μούζενας με τρείς ενορίες : Της Παναγίας, των Γιαννάντων και των Σταυρενέντων. Βρισκόταν πάνω από το ποτάμι που κατέβαινε από την Κρώμνη μέσω της Χάραβας και συγκοινωνεί με τα χωριά της Μούζενας μέσω μιας γέφυρας η οποία κτίσθηκε με τη συνδρομή των κατοίκων. Είχε 50 Ελληνικές οικογένειες και Ιερούς Ναούς της Θεοτόκου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι κάτοικοι ήσαν αρτοποιοί σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας. Η Σίσ̆͜ια είναι πατρίδα του Μητροπολίτου Θεοδοσιουπόλεως Θεόκλητου, αδελφού της Ιεράς Μονής Χουτουρά. Εξαρχία της Μονής Χουτουρά

Συνεχίστε την περιήγηση σας στη Χαλδία. Στα επόμενα αφιερώματα μας θα γνωρίσετε τα χωριά, τα ποτάμια, τα όρη και τα τοπωνύμια της επαρχίας Χαλδίας. Ένα εξαιρετικό πόνημα του αείμνηστου κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη Κάνι.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com  

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ