Για την Ιστορίαν της Όφης – Καμπάνα του Πόντου
Ο εξαιρετικός Οφίτης, συνεργάτης μας, κ. Χρ. Τερζίδης μας απέστειλε προς δημοσίευση μια έκκληση προς τους Οφίτες την οποία λυπούμαστε διότι αδυνατούμε να τη δημοσιεύσουμε ολόκληρη λόγω ελλείψεως χώρου.
Στην έκκληση αυτή αναφέρονται χρονογραφικώς οι απόπειρες που έγιναν από τον ίδιο αλλά και άλλους συμπατριώτες του στον Όφη κατά την περίοδο του 1917-18 επί Ρωσικής κατοχής δηλαδή, και αργότερα εν Γάγρη Καυκάσου με την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία Υψηλάντης, για την περισυλλογή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων της περιφέρειας του Όφεως καθώς και οι μετά το 1938 προσπάθειες του ίδιου για τη δημιουργία πυρήνα διανοουμένων Οφιτών στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού. Για την Ιστορίαν της Όφης – Καμπάνα του Πόντου Μετά την αποτυχία των παραπάνω αποπειρών, ο κ. Τερζίδης θεώρησε ως ευκαιρία την έκδοση εκ μέρους της Ποντιακής Εστίας, και εξορκίζει τους συμπατριώτες του: «Να γράψει ο καθένας ότι ξέρει. Ένα παραμύθι, ένα τραγούδι, ένα ανέκδοτο, μια παροιμία, μία περιγραφή του τοπίου» για να μη χάσομε τα τελευταία διαμάντια των ποντιακών μας θησαυρών. Αυτό είναι καθήκον ιερό, όπως καθήκον μας είναι η ηθική και υλική υποστήριξη του μοναδικού μας αυτού περιοδικού. Αναφέρεται επίσης ένα παράπονο, ότι στην Καμπάνα του Πόντου (τεύχος 1ον έτος Α΄) δεν αναφέρεται η Όφη. Η ποντιακή εστία δράττεται της ευκαιρίας να αποκαταστήσει μία παράλειψη η οποία οφείλεται σε μοιραίο λάθος του τυπογραφείου. Η Όφη σαφώς κι έχει δική της στροφή στην Καμπάνα του Πόντου και η αυτή έχει ως ακολούθως:
Η Όφ’ με τα χωρία θε, με τ’ έμορφα λαγκάδα̤
τα κρύα ποταμόνερα, τα ήμερ’ ακρογιάλ͜ια,
π’ είχ̆εν τζα̤μία ντ’ έκρυφταν εικόνας αγιασμένα,
κι είχ̆εν μολάδες Χριστιανούς και τούρκους βαφτισμένους,
εκλείδωσεν τα εγκλησιάς κι επήρεν τ’ ανοιγάρ͜ια,
επήρεν και μαυρόχωμαν, επήρεν κι άσπρον πέτραν,
κι έρθεν με τα φελούκας ατς’ κι άραξεν σ’ σην Δα̤φνούνταν.
Μια απροσεξία επί του πιεστηρίου, εξαφάνισε ολόκληρη στροφή με αποτέλεσμα ν’ αλλάξει η Ποντιακή Εστία συνεργαζόμενο τυπογραφείο. Η Καμπάνα του Πόντου κάποτε θα αναδημοσιευθεί χωρίς αυτό (ίσως) και άλλα λάθη που έχει η πρώτη δημοσίευση.
Για την Ιστορίαν της Όφης – Καμπάνα του Πόντου - Πηγή: Ποντιακή Εστία τεύχος 13-14 Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 1951.
Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία – Βασίλειος Β. Πολατίδης – www.kotsari.com