Γεωγραφικόν και Ιστορικόν Λεξικόν Επαρχίας Χαλδίας 30ον: Φαργανάντων, Φακοπούλ, Φετικιάρ, Φούρφουρα & Φαγκάντων.

Ο διευθυντής της «Ποντιακής Εστίας» ιατρός Φίλωνας Κτενίδης Του Φαργανάντων. Ενορία του τμήματος Λερίου με επτά (7) ομογενείς οικογένειες Ελλήνων από σαράντα οκτώ (48) που είχε κάποτε. Είχε επίσης Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Το Φακοπούλ. Χωρίον έρημον πλέον κοντά στον ποταμό της Αυλίανας. Γεωγραφικό Λεξικόν Χαλδίας Φαργανάντων, Φακοπούλ, Φετικιάρ, Φούρφουρα, Φαγκάντων

Το Φετικιάρ ή και Φετικάρ. Χωριουδάκι με δέκα (10) οικογένειες τούρκων και επτά (7) Ελλήνων ομογενών οι οποίες μετοίκησαν εκ Φυτιάνων μετά τα τραγικά γεγονότα του Πόντου την περίοδο του 1690.

Η Φούρφουρα. Χωρίον άλλοτε ομογενών Ελλήνων κοντά στο ποτάμι του Λερίου και σήμερα είναι πλέον τουρκικό με εβδομήντα (70) οικογένειες.

Του Φαγκάντων. Μία από τις μεγαλύτερες ενορίες της Κρώμνης η οποία βρισκόταν στα Βορειοδυτικά του Σιαμανάντων πάνω στην ανατολικότερη βόρεια κατωφέρεια της ράχης του απόκρημνου βραχώδους λόφου που έφτανε μέχρις του ποταμού. Είχε εβδομήντα (70) οικογένειες ομογενών μοιρασμένες σε πέντε ενορίες: Στεφανάντων, Παϊραμάντων, Σεϊχάντων και τμήματος του Αλχαζάντων. Έχει Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τελείτε δε πανήγυρις στις 29 του μηνός Αυγούστου και Ιερά Μονή, την λεγομένη «Η Μικρέσσα Παναγία» με τρείς (3) μοναχές και ευάριθμα δωμάτια για τους προσκυνητές. Αποτελεί ιδιαίτερη πατρίδα και γενέτειρα του διευθυντού της «Ποντιακής Εστίας» ιατρού Φίλωνα Κτενίδη.

Συνεχίστε την περιήγηση σας στη Χαλδία. Στα επόμενα αφιερώματα μας θα γνωρίσετε τα χωριά, τα ποτάμια, τα όρη και τα τοπωνύμια της επαρχίας Χαλδίας. Ένα εξαιρετικό πόνημα του αείμνηστου κ. Γεωργίου Κανδηλάπτη Κάνι.

Ποντιακή Ιστορία & Λαογραφία - Βασίλειος Β. Πολατίδης - www.kotsari.com 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ