Οι Αρχιμεταλλουργοί του Πόντου

αρχιμεταλλουργοί,λατομεία,πόντου,γκιουμούς,μαδέν,ακντάγ,ακδάγ,μπουγά,μπερεκετλί,τσίψη,στυπτηρία,άργυρος,αργυρούποληΈτσι ονομάζονταν οι υπεύθυνοι προϊστάμενοι των μεταλλείων στις μεταλλευτικές περιοχές της Αργυρούπολης, Κρώμνης, Σαντάςς και Σταυρίν. Είχαν πλεονεκτήματα ειδικής προστασίας από το τουρκικό κράτος επειδή αποτελούσαν σπουδαιότατο φορέα πλούτου. Τα πλεονεκτήματα αυτά είχαν την προστασία του νόμου και του εκάστοτε Εμίνη (διοικητή της περιοχής). Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός ότι ενώ η διοίκηση της περιοχής ήταν δικαιοδοσίας του Εμίνη, η διοίκηση των μεταλλείων ήταν υπόθεση των αρχιμεταλλουργών δηλαδή των χριστιανών. Οι οικογένειες των αρχιμεταλλουργών πάντα ξεχώριζαν και κατείχαν κληρονομικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης των μεταλλείων. Η Μητρόπολη Χαλδίας είχε γίνει εστία ομαδικών αναχωρήσεων προς το εσωτερικό της Μ. Ασίας και τον Καύκασο, Σιεμπίνκαραχισάρ – Ακ Ντάγ – Μερζεφούντα – Περεκετλή – Βουλγάρ – Σις Χατσήκιοϊ – Θεοδοσιούπολη – Κάρς – Βατούμ – Τιφλίδα – Μεσοποταμία – Συρία κ.α.

Δείτε το βίντεο για το Κιμίς - Γκιουμούς Μαδέν

αρχιμεταλλουργοί,λατομεία,πόντου,γκιουμούς,μαδέν,ακντάγ,ακδάγ,μπουγά,μπερεκετλί,τσίψη,στυπτηρία,άργυρος,αργυρούποληΕξαιτίας των αρχιμεταλλουργών η περιοχή της Χαλδίας αποκτά οικονομική άνεση και γίνεται κέντρο γραμμάτων και τεχνών του Ελληνικού πολιτισμού. Η ευμάρεια και ο πολιτισμός της περιοχής προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του τότε πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσιθέου ο οποίος την επισκέφθηκε προκειμένου για έρανο που εκτελούσε για το ποίμνιό του. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια των αρχιμεταλλουργών προς τους κρυπτοχριστιανούς. Τα υπόγεια και ανήλεα ορυχεία προσέφεραν χώρο για επικοινωνία, συναντήσεις και συσκέψεις των «κρυφών» με τους φανερούς χριστιανούς και την επίλυση θεμάτων που τους αφορούσαν.

Δείτε το αφιερωματικό μας βίντεο για το Ακ Δάγ Μαδέν

Δείτε το αφιερωματικό μας βίντεο για το Ακ Δάγ Μαδέν και τα πέριξ αυτού χωρία

Οι αρχιμεταλλουργοί κατείχαν σημαντικές θέσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή, πράγμα που λειτουργούσε υπέρ των Ελλήνων σε αρκετές των περιπτώσεων.
Παράδειγμα ο Κρωμναίος Ιμπραήμ Εφέντης ( Γρηγόριος Γρηγοριάδης) ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και έφερε εις πέρας διπλωματικές αποστολές στο Παρίσι, το 1866 διορίστηκε διευθυντής των μεταλλείων (ματέμ μεμουρήζ) της Τουρκίας θέση την οποία κατείχε ως το 1870.
Εργάστηκε υπέρ των κρυφών ακόμη και μετά το Χάττι Χουμαγιούν.
Την υπόθεση των Κρωμιωτών (Κρωμναίων) μετά το 1856 βοήθησε καθοριστικά η επιτροπή αγάδων και μεταλλουργών της περιοχής Κρώμνης που ήταν όλοι τους κρυφοί.
Περιφρόνησαν θέσεις, αξιώματα, υποσχέσεις, απειλές και ως οδηγοί και εκπρόσωποι ανέλαβαν όλη την επίπονη διαδικασία μέσω των πρεσβειών και προξενείων των μεγάλων δυνάμεων. Με τη δική τους συμβολή οι περιφέρειες Μάτσκας, Κρώμνης και Σταυρίν αποκαλύπτονται ως γνήσιες Ελληνικές και χριστιανικές.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στα μεταλλεία Νικόπολης (Καραχισάρ) αλλά σε μικρότερη εμβέλεια.
Τα προνόμια των αρχιμεταλλουργών ήταν πάντοτε για τους τούρκους μία πρόκληση και έναυσμα για εκδικήσεις, εχθροπραξίες, μίση και εξοντώσεις.

 

Pin It

Print

Add comment


Security code
Refresh

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ